Què estàs cercant?
Potser busques…
Laura Llevadot, Luis Guerra, Adrià Porta Caballé i Jordi Mariné Jubany
Imatge: mural d'estocs recol·lectats en presons xilenes. Detall de Hechizas, 2022, de Demian Schopf. Museu d'Art Contemporani de la Universitat de Xile (Santiago de Xile).
GOAP és un grup de recerca que es reuneix periòdicament una vegada al mes durant l'any de 2024 en el Santa Mónica per discutir textos o obres en l'encreuament entre el pensament, l'estètica i la psicoanàlisi.
GOAP reuneix tant filòsofes com a artistes i psicoanalistes, amb un propòsit clarament interdisciplinari, per pensar i discutir juntes els àmbits, tant teòric com pràctics, especialment en el món de l'art polític.
GOAP és un grup obert en un doble sentit: d'una banda, internament, sense un pla prefixat per endavant sobre quins temes, autors o “disciplines” es poden tocar; i, per l'altre, externament, també està obert a considerar noves incorporacions que vinguin de fora interssades en el tema.
GOAP farà tres sessions de cara al públic a l'any, en el marc dels Dijous de Veu i Paraula, on qualsevol persona està convidada a presenciar els últims debats, reflexions i discussions que han tingut lloc en aquest grup de recerca.
GOAP sorgeix d'una col·laboració amb el projecte de recerca Pensament Contemporani Posfundacional: Anàlisi teòrica-crític de les ontologies contemporànies de la negativitat i la qüestió de la violència del fonament (PID2020-117069GB-I00), establert en la Universitat de Barcelona, amb tres objectes d'estudi: ontologia política, estètica i gènere.
https://pensamientoposfundacional.com/
Grup Motor:
Laura Llevadot
Luis Guerra
Adrià Porta Caballé
Jordi Mariné Jubany
Laura Llevadot és professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), investigadora principal (IP) del projecte de recerca Pensament Contemporani Postfundacional. És autora de La philosophie seconde de Kierkegaard: Ecriture et répétition, Paris, L'Harmattan 2013. ISBN 978-2296997110; Kierkegaard through Derrida, Aurora, CO, The Davies Group Publishers, 2013. ISBN 978-1-934542-32-3; Jacques Derrida: democràcia i sobirania, Barcelona, Gedisa, 2018; La meva ferida existia abans que jo. Feminisme i crítica de la diferència sexual, Tusquets Editores, 2022. Va ser directora de les edicions de 2014 i 2015 del Festival Barcelona Pensa.
Luis Guerra és artista visual, Doctor en Filosofia. Senior Researcher al Research Institute a la University of the Arts Hèlsinki. Ha estat Investigador del programa Art & Theory del Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck, Àustria 2022-2023, Artista Investigador becat per la Kone Foundation 2020, Saastamoinen Foundation 2021, Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía 2015-2016, OSIC Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya 2017, 2020, 2021. És autor de Wandering Echoes, Handbook of Operative Losses (Berlín: Errant Bodies Press, 2022) i La Inexistència de l'Art (Madrid: Brumaria, 2017).
Adrià Porta Caballé és investigador predoctoral al Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Actualment està escrivint una tesi en la qual compara el concepte de “buit” en quatre autors de la filosofia política postfundacional: Lefort, Laclau, Badiou i Rancière.
Jordi Mariné Jubany és investigador predoctoral al Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. És graduat en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (2015–2019). També té un màster en teoria política i cultura democràtica per la Universitat Complutense de Madrid (2019–2020). Va ser becari Fulbright (programa “ampliació d’estudis”) de la promoció 2021–2022, el que li va permetre estudiar un màster en Filosofia (amb concentració en psicoanàlisi) a The New School, Nova York (2021–2023). Està interessat en filosofia política contemporània, postestructuralisme, teoria crítica i psicoanàlisi, especialment en l'obra de Cornelius Castoriadis, Claude Lefort i Ernesto Laclau.
El projecte de recerca Pensament Contemporani Posfundacional: Anàlisi teòrica-crític de les ontologies contemporànies de la negativitat i la qüestió de la violència del fonament (PID2020-117069GB-I00) es desenvolupa com a part de la recerca realitzada en el Grup de recerca SGR «Crisi of Practical Reason».