Resistència Videolúdica + Jugar jueguitos

Laia Velasco Flo, Víctor Rubio i Maturana, Roque Piñeiro Vieira i Violeta Moldes Rivas

Grup de recerca

Resistència Videolúdica i Jugar Jueguitos son col·lectius interessats en la creació d’espais de reflexió, crítica i connexió al voltant dels videojocs amb una perspectiva artística, interdisciplinària i anticapitalista.

La seva col·laboració i les seves línies d’investigació s’emmarquen en l’anàlisi de la càrrega política neoliberal dels sistemes mecànics dels jocs i l’estudi del videojoc creat en temps de crisi social, econòmica i ecològica. A més de l’exploració del potencial artístic d’aquests com a mitjà d’expressió i de la seva interrelació amb altres disciplines.

Investiguen aquestes qüestions amb la intenció de crear ponts entre mitjans artístics i entendre els espais culturals comuns amb elements clau en la difusió, creació i accés al coneixement videolúdic fora de les estructures clàssiques i hegemòniques pròximes a la indústria cultural del videojoc.

 

Integrants:
Laia Velasco Flo
Víctor Rubio i Maturana
Roque Piñeiro Vieira
Violeta Moldes Rivas

 

Laia Velasco Flo és artista e integrant del col·lectiu Resistència Videolúdica. Ha desenvolupat el projecte de creació una dècada de somni profund (2024) a la Sala d'Art Jove amb Abril Carretero Balcells, ha sigut resident a les Emergències V de FemArt i ha participat en la mostra Conspiracions isòpteres (2024) a Ca la Dona. També ha participat en el grup de treball Espacios intermedios del Festival Sâlmon (2022), en el festival Drap-Art, en el Festival Ullal i en el Festival Stripart amb l’obra Casa hostil (2021-2023), sobre l’arquitectura hostil a la ciutat de Barcelona.

Víctor Rubio y Maturana està cursant el màster en Cultura Digital i Mitjans Emergents a la Universitat Pompeu Fabra i és integrant del col·lectiu Resistència Videolúdica. Ha participat coorganitzant la sessió Resistència Videolúdica: Cicle de xerrades sobre videojocs i anticapitalisme en el Santa Mònica i Voces de Resistencia: Perspectiva anticapitalista desde la creación de videojuegos a la Indie Dev Day.

Roque Piñeiro Vieira (Roquekes) és artista i pilot de drons amb especialització en ceràmica i disseny gràfic i industrial. La seva obra inclou instal·lació, intervencions en l’espai públic i obra editorial amb la participació a festivals d’autoedició com  Creativa, Autobán, FunFunFun, entre d’altres. El 2021 va ser resident a l’EAN (Encontro de artistas novos). També, el 2022, va dirigir la secció de realitat virtual del festival de cinema i art contemporani Intersección i va participar com a part del col·lectiu Mariola en el MMMAD festival. Recentment ha combinat la seva pràctica artística amb la gestió cultural a través de JugarJueguitos, un projecte que organitza tallers, xerrades i exposicions, incloent les mostres JugarJueguitos i Otra forma (2024).

Violeta Moldes-Rivas (col·laboradora) és investigadora predoctoral del grup MEDIUM, del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i integrant del col·lectiu Resistència Videolúdica. Realitza la seva investigació doctoral sobre narratives de maduresa occidentals en el videojoc indie. També és artista 2D i dissenyadora narrativa, ha treballat en dos títols que ja han estat publicats (Stories of Mara y Koa and the Five Piratas of Mara) amb Chibig i un altre amb Talpa Games i Undercoders. Ha col·laborat amb universitats com ENTI o la Universidade da Coruña fent xerrades sobre narrativa en l’art i el videojoc. També ha participat en altres esdeveniments com el WEIRD Market o l’Indie Dev Day, a la taula rodona sobre creació de videojocs i perspectives anticapitalistes.