Col·lectiu 1080

Investigació audiovisual

Grup de recerca

Col·lectiu 1080 és un col·lectiu de recerca audiovisual resident al Santa Mònica que sorgeix arran de dos laboratoris que van tenir lloc el 2022: Laboratori de creació Arxipèlag, Un arxipèlag col·lectiu, coordinat per Mònica Rovira, i Història(s) de l'experimentació al cinema, Assajos i reflexions entorn del cinema d'avantguarda, coordinat per Andrés Duque. Des de la seva creació en 2023 el grup va anar mutant i construint-se amb la participació d'Adrià Guardiola, Lola Clavo, Marla Jacarilla, Mònica Rovira, Ramon Balcells i Renan Camilo.

Fins a 2024 els Dimarts de Vídeo, programa audiovisual del Santa Mònica amb projeccions gratuïtes i regulars cada dimarts a la Sala Bar, funciona com una espècie de pantalla pública en les quals el col·lectiu proposa el diàleg entre les pel·lícules i el pensament crític. Més enllà d'aquestes sessions, també ha col·laborat amb projectes com el Taller d'experimentació cinematogràfica Vivim el barri de la Filmoteca de Catalunya i el programa Hall, de L’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona.

Actualment el Col·lectiu 1080 està format per Marla Jacarilla, Mònica Rovira i Renan Camilo i investiga l'audiovisual en un sentit ampli, especialment en les seves relacions amb el context contemporani: producció, recepció, discursos, llenguatge i temporalitats de la imatge en moviment. En aquest marc conceptual la reflexió col·lectiva gravita entorn dels processos de creació i producció (Com fer pel·lícules avivant un gest artístic fort?) i a la programació (Com es mostra el cinema?).

 

Integrants:

Marla Jacarilla
Mònica Rovira
Renan Camilo

 

Marla Jacarilla (Alcoy, 1980) Artista visual, escriptora i crítica cinematogràfica. Desenvolupa la seva obra mitjançant tècniques com la perfomance, el videoart o les instal·lacions. Busca contínuament nexes entre l’art plàstic, les noves tecnologies i la literatura per desenvolupar una narrativitat fragmentada i salpicada de ficció que l’espectador és convidat a recompondre. Ha participat en exposicions col·lectives al MACBA, la Fundació Tàpies, Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani, Centre d’Art La Panera, La Capella o Centre del Carme entre d’altres. A l’actualitat forma part de l’equip de redacció de Filmtopia, web especialitzada en cinema realitzat per dones.

Mònica Rovira. Cineasta i investigadora. Llicenciada en Comunicació Audiovisual i Màster en Documental de Creació per la Universitat Pompeu Fabra. Diplomada en Direcció de Cinema per FAMU (Academy of Performing Arts) a Praga. A partir de Ver a una Mujer (2017), investiga el llenguatge fílmic com a lloc des d'on formular preguntes, la tensió entre desig i escriptura, les maneres de narrar el que ens passa, i el món a través del que ens passa, del que ens travessa. Amb altres, per a altres. Una pràctica que posa en el centre la vulnerabilitat i la temporalitat dels cossos, així com les relacions espectrals que travessen i desborden les imatges. Assaja l'escriptura del jo al cinema, construint una veu en trànsit que qüestiona l'identitari. Actualment està desenvolupant una nova pel·lícula, a partir del projecte Them, the Water and Me, impulsat pel centre la Virreina (2024).

Renan Camilo. Graduat en Filologia i Literatura (USP-Brasil), diplomat en ideació i Creació Audiovisual (UAB) i màster en Comissariat Cinematogràfic (Elías Querejeta Zine Eskola). Va ser assistent de producció i comissari a les activitats paral·leles del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa. Va Participar del procés curatorial de l'exposició Zin Ex. Cuerpo y arquitectura al Centro Cultural Tabakalera. Al centre d'arts Santa Mònica va participar de l'exposició Utopia Rambles. L'any 2023 va rebre la Beca de Comissariat Sala d'Art Jove. Actualment està realitzant una tesi doctoral d'investigació aplicada al Departament de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la UB.

 

Collectiu-1080_logo-