Grups de recerca

Nuclis de pensament i pràctica sobre qüestions troncals per a la institució

Els grups d’investigació son una tipologia específica del col·lectiu que opera com a part del organisme del Santa Mònica. A diferència d’altres col·lectius, aquests no tenen la funció de generar obres, dispositius o accions concretes per al centre, sinó que funcionen com a nuclis d’investigació sobre qüestions considerades troncals dins de la institució. En aquest sentit, la seva tasca, de naturalesa tant investigadora com consultiva, acaba contaminant tots els processos.
 

Actualment, entre altres qüestions transversals que estan sent investigades, es troben les idees de “participació”, “redistribució” i “reparació”. En aquest sentit, pren rellevància la presa en valor de modes de fer dialògics i vivencials per produir assaigs sobre la descolonització del coneixement, la reconstrucció de les memòries feministes i queer, i l’exploració dels traumes, tant en contextos colonials i postcolonials com en el nostre entorn més proper. No obstant això, els col·lectius i els grups, com qualsevol espai relacional, no estan exempts de les seves pròpies dinàmiques de poder i competició, per la qual cosa des dels grups d’investigació s’està atenent també a les tècniques de vinculació i intercanvi, i als imaginaris que conformen el tàndem individu-col·lectiu, sense descartar ni invisibilitzar els afectes negatius. En el entramat d’investigació es plantejen diversos modes de renegociació dels vincles amb la institució-art, posant en qüestió les lògiques de representativitat i tokenització respecte a les persones travestis, en situació de migració i/o que no solen establir vincles amb el ecosistema cultural. Així mateix, un altre interès compartit resideix en l’anàlisi de la producció, la recepció, els discursos, els llenguatges i les temporalitats audiovisuals (cinema, videojoc, etcètera) en un context contemporani en què es recolzen, quasi incondicionalment, les anomenades “indústries culturals”. 

Els treballs d’investigació d’aquests grup no se situen en un pla estrictament teòric, sinó que deriven en prototips que prenen el Santa Mònica com un banc de proves a petita escala, com un laboratori institucional on assajar estratègies i temptatives de resposta a problemàtiques sobre la sostenibilitat, l’accessibilitat o les cures, que poden ampliar-se posteriorment en altres àmbits i una escala major.

Grups de recerca 2025

Grups de recerca 2024