Cosmografies

Antoine Silvestre, Jesús Arpal i Nancy Garín

Grup de recerca

Una cosmografia no és un mapa, ni una representació de teoria de sistemes, tampoc és una representació simbòlica de l'origen del món. És una representació imaginària i col·lectiva de relacions on caben molts mons, memòries, futurs o possibles, també lúdics o errats. El grup Cosmografies proposa una recerca artística d'aquestes representacions, les difon i les discuteix en col·lectiu. 

Trobem aquestes cosmografies gràcies a unes guies als qui anomenarem peixos rem. Els peixos rem solen viure en la profunditat marina, i només visiten les costes per avisar de grans esdeveniments en l'altra punta del món. Els nostres peixos rem avisen d'indicis subtils que revelen la tensió acumulada abans de la ruptura i les seves manifestacions intermitents, efímeres, cosmopolites. Els peixos rem són els que avisen de la catàstrofe i també són els que s'anticipen i es resisteixen al desastre, a la lògica d'allò impossible, a la mirada apocalíptica de l'existència. Els seus colors poden ser els de les aigües en pugna, la lluita d'abundància i escassetat, la presó del present i les seves resistències, la fractura metabòlica i el Bon Viure. 

La nostra forma d'investigar és un pensar-sentir-fer en col·lectiu i obert a la trobada, en sessions setmanals en l'espai de residents, amb els peixos rem, per a traçar cosmografies. 

La devolució pren la forma de sessions públiques d'improvisació a partir d'arxius (visuals, sonors...), oberta a la remescla i la participació. En aquestes sessions realitzem evocacions i invocacions urgents: portar presències passades, futures i possibles. Cridem a fantasmes i visions en la nostra ajuda. 

La institució és contemplada com un món més en aquesta cosmografia, així que la recerca passa també per escoltar als peixos rem de la institució i convidar-les a invocacions/evocacions col·lectives urgents.

 

Integrants:
Antoine Silvestre 
Jesús Arpal 
Nancy Garín

 

Antoine Silvestre (Lió, 1984) Arquitecte i filòsof. El seu camp de treball i recerca se centra en les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme en el marc heretat del sistema-món europeu i de les democràcies liberals modernes. La seva activitat es completa amb dissenys arquitectònics, escenogràfics i de plataformes web, conducció de tallers pedagògics i publicació d'assajos crítics. Altres línies de recerca són la tecnologia i les seves possibles línies de fugida, usos crítics i producció de col·lectivitat. En aquest últim sentit, el taller Deriva col·lectiva_Hacking urbano (Buenos Aires- Barcelona, 2018), que va donar lloc a un vídeo de realització col·lectiva Hacking Deriva presentat el 2018 a L'Alternativa. Ha dissenyat espais d'exhibició i displays per al col·lectiu Etcètera, a la Biennal de São Paulo (Brasil, 2014), el Museu Serralves (2015) i la Cumbre La Criatura (Argentina, 2018). És part del col·lectiu Espectres de l'urbà.

Jesús Arpal Moya (Barakaldo, 1972) forma part, juntament amb Gelen Alcántara Sánchez, de l'equip d'artistes Jeleton des de 1999, entre els seus projectes destaca Història política de les flors, que s'ha desenvolupat en diverses exposicions-capítol (Fundació Miró, La taller, Centro Párraga, Halfhouse, X Biennal Centreamericana, Tabakalera, entre altres, 2014-2021). Des de 2013 és soci* treballador* de La caníbal, una cooperativa de treball associat que produeix cultura per a la transformació social des d'una perspectiva anticapitalista, transfeminista i decolonial.

Nancy Garín (Xile, 1972) és periodista independent, investigadora d'art i curadora. Treballa en projectes relacionats amb el pensament crític, les noves pedagogies, els arxius, la memòria i el descolonialismo. Ha estat part del Grup d'Artistes Etcètera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península: Processos colonials i pràctiques artístiques i curatoriales. És part de les plataformes de recerca i producció Equip re amb el qual ve desenvolupant des del 2013 els projectes Anarchivo sida. És part del projecte d'investigació Espectros de lo Urbano que treballa entorn d'allò urbà com a part de la maquinària colonial i dels processos predadors del capitalisme. Docent del Programa d'Estudis Independents/PEI del MACBA i del programa Tejidos Conjuntivos del Museo Reina Sofia.