Geografia sospitosa

Quinny Martínez Hernández - Plataforma Cero
Herney Mosquera Garcés - Asociación MigrESS
Hilda Virginia Pérez Rodríguez
Lira Campoamor Sánchez
Elizabeth Montero Santa
María Eugenia Piola Simioli - Saberes Migrantes
Paula Durán Monfort - Saberes Migrantes

Grup de recerca

Es una curaduria col·lectiva entre Plataforma Cero, MigrESS, Saberes Migrantes y Encara en Acció. Un grup d’investigació antiracista, transincloent, compost per gestores culturals, investigadores, escriptores, poetes, editores, docents, educadores populars i artistes multidisciplinàries racialitzades i aliades, que interroguen i reconfiguren les pràctiques i narratives dominants a través de les seves creacions, des d’un enfocament transformador i interdisciplinar. Portem a terme pràctiques de descolonització del coneixement a través de jornades de reflexió dialògiques, conversacionals, expositives i de laboratoris de creació col·lectiva per valoritzar els sabers i les experiències de les persones migrants racialitzades que han estat històricament invisibilitzades, com una aposta de justícia epistèmica, poètica i reparadora.

Entenem que descolonitzar els processos culturals des de la institucionalitat implica un profund replantejament de les estructures, pràctiques i narratives que han perpetuat desigualtats, i proposem la seva interpel·lació des de dins, amb el centre de les nostres perifèries com a referent situat. Geografia sospitosa és més que un procés complex i multifacètic; cadascuna  aporta una participació activa des de la seva perspectiva per generar teixit col·laboratiu, art vivencial i coconstruir consciència crítica com a eina fonamental d’un viatge emancipatori que vam emprendre en el segon semestre de 2023. Habitem espais on els sabers locals, ancestrals i comunitaris s’entrellacen amb les experiències de la diàspora, els seus desplaçaments i dislocacions, reivindicant la interculturalitat com a part del reconeixement dels pluri-versos arrelats en els nostres territoris i insularitat del sud. Generem processos per fomentar un diàleg cultural i intersubjectiu, que reflecteixi la realitat heterogènia dels ecosistemes sociopolítics que configurem i en els quals habitem.

La distancia entre la isla
y el archipiélago que soy
turbia
torsiona
estira y encoge en tremendo
cayendo viscosa sin aliento.
En toda esa distancia y sin querer
territorios dilatan
amplían
prolongan
el horizonte de mis nervios cubiertos de neblina
y sin amparo
usan sortilegios que no entiendo con música clásica
y correteos por patios extraños bajo lloviznita gris.
¿Estaré naciendo otra vez?
¿Es esto ser exilio?

Lira Campoamor Sánchez

 

 

Quinny Martínez Hernández - Plataforma Cero, raiçal, afrocolombiana, de l’arxipèlag de San Andrés, Providencia i Santa Catalina. Periodista, diplomada en cultura, mitjans comunitaris, opinió pública i participació ciutadana. Feminista antirracista,  poeta, repentista, creadora i editora del projecte per a escriptors emergents, Plataforma Cero, del taller d’escriptura itinerant Hologramas, Laboratorio de escritura descolonial para mujeres migrantes racializadas Mujeres del Maiz y de la FILMIG (Feria Itinerante del Libro Migrante). Autora dels poemaris Umami, un corazón erotizado (diversidad literaria, 2020), Las prostitutas de mi imaginario (El ojo de Poe, 2022), Salero de Entrepierna (Editorial Ultramarina, 2023). Ha participat en múltiples espais acadèmics posicionant altres narratives des de la literatura in l’ús del llenguatge en totes les expressions del llenguatge que es manifesta a través de l’art.

Herney Mosquera Garcés - Asociación MigrESS, educador Popular colombià amb estudis avançats a la Universidad del Valle y de Dibujo Publicitario a la Escuela de Dibujo Especializado de Cali. Posseix una àmplia experiència amb ONG en la implementació, coordinació i seguiment de programes i projectes d’intervenció psicosocial. Ha acompanyat processos comunitaris en sectors vulnerats (principalment en el Districte d’Aguablanca a Cali, la seva ciutat natal). Actualment és l’encarregat de l’àrea formativa de la Asociación de Economía Social y Solidaria MigrESS i és el relator del grup d’investigació Geografía Sospechosa; coautor del llibre Pedagogía de la presencia-Educar en la Calle (Corporación Juan Bosco, 2023) i autor del poemari Manglar nocturno (Plataforma Cero, 2024).

Hilda Virginia Pérez Rodríguez, migrant veneçolana, antiracista, extrañola, poeta i gestora cultural descolonial. Professional bilingüe amb formació interdisciplinària en periodisme, cooperació, polítiques i gestió cultural. Treballa com a tècnica de mobilització ciutadana i educació per a la ciutadania global. Project Manager i dissenyadora d’estratègies integrals de participació i comunicació transformadora, així com de posicionament de narratives orientades a la participació i incidència política, amb un enfocament intercultural, interseccional i de gènere. Conceptualitza campanyes sobre gènere, migracions, DDHH, economies transformadores, cultura de pau i antiracisme, estratègies de Social Media i Stroytelling creatiu, al temps que fomenta aliances i participació ciutadana entre agents plurals. Actualment integra el col·lectiu valencià de poesia escènica Las Sin Rostro, on organitzen mensualment experiències d’immersió poètica i trobades de dones creadores i dissidències residents a la terreta, a més de ser la coordinadora tècnica del grup d’investigació Geografía Sospechosa de Plataforma Cero.

Lira Campoamor Sánchez, poeta i narradora. Autora d’Una mujer que pasa y otros poemas (2004), inclosa en diverses antologies i seleccions. Des del seu petit estudi ubicat a la planta baixa de casa seva a la Rue Grant de Brigard, a Brussel·les, Lira traça amb les seves mans la realitat que imprimeixen els seus dibuixos. La seva exposició Ojos de Lechuza va ser part de l’exposició col·lectiva de dones caribenyes Acervos Caribe de Plataforma Cero i és la seva primera mostra en solitari.  
El Grup d’Investigació porta el nom de Geografía Sospechosa en honor al seu treball silent durant més de 25 anys com a dona diàspora a occident. Va deixar Cuba el 1993, va viure quinze anys a París, per després establir-se a Brussel·les. Amb una mestria en Dramatúrgia (1980-1985) a l’Instituto Superior de Arte de La Habana, Cuba, i un DEA en Estudis Hispànics i Llatinoamericans (1993-1994) a París.

Elizabeth Montero Santa, il·lustradora dominicana, actualment resideix a Barcelona. Amb la seva obra busca representar a les dones negres i racialitzades a través de les experiències impreses en la seva caribenyitat. Els seus estudis artístics van començar amb el batxillerat d’arts seguit pel disseny gràfic, la il·lustració i finalment el disseny de moda, amb el qual va descobrir la seva passió pels estampats així com per la seva creació a través de tècniques artesanals com els segells de cautxú tallats per al seu posterior ús en teles acompanyades de diversos brodats. Té un gran respecte per a allò fet a mà, motiu pel qual constantment combina la part artesanal amb la digital.
En  les seves il·lustracions s’aprecia la natura que l’ha envoltat des de petita: les plantes, els bitxos del pati de la casa de la seva mare (el major referent en la seva vida). Vas ser part de l’exposició col·lectiva de dones caribenyes Acervos Caribe de Plataforma Cero. Ha col·laborat amb l’aclamada sèrie de llibres Rebel Girls 2022, també amb el Brennan Center For Justice amb una sèrie de retrats per commemorar el Mes de la Història Negra als Estats Units, il·lustrant per a revistes com TIME, YES! Magazine, Penn Gazette, Lion’s Roar, Revistas Negras, entre altres col·laboracions per a projectes editorials. Actualment porta a terme la interpretació gràfica del grup d’investigació Geografía Sospechosa. 

María Eugenia Piola Simioli - Saberes Migrantes, nascuda a Mendoza, Argentina, arriba a Barcelona el 1996, és docent i investigadora a la Universitat de Barcelona, forma part del Col·lectiu Saberes Migrantes. Apassionada per les interseccions entre allò personal i el que és polític, l’art i la ciència, l’esperit i la matèria, la vida i la mort, els astres i les partícules subatòmiques. Convençuda de que en el moment en què siguem capaços de percebre la unitat i connexió de tot allò existent ja no necessitarem parlar de diversitats, diferències, inclusions i exclusions.

Paula Durán Monfort - Saberes Migrantes, membre de Saberes Migrantes i del col·lectiu editorial de la col·lecció Polisemias. Forma part de la xarxa internacional de Saberes compartidos i del CREMIS de Montreal. La seva formació connecta el Treball Social, la Antropologia i la Història. És professora d’Epistemologia a la Universitat de Barcelona. Els seus interessos estan relacionats amb els processos de construcció del coneixement i la justícia epistèmica, les pràctiques col·laboratives i les metodologies crítiques.

Integrants:
Quinny Martínez Hernández - Plataforma Cero
Herney Mosquera Garcés - Asociación MigrESS
Hilda Virginia Pérez Rodríguez
Lira Campoamor Sánchez
Elizabeth Montero Santa
María Eugenia Piola Simioli - Saberes Migrantes
Paula Durán Monfort - Saberes Migrantes

Artistes que col·laboren amb el grup:
Abdiel Segarra Ríos - Puerto Rico - Curador
Carlos Abad Zaldívar - Cuba - Fotografia - Curador
Ashley Toledo - Puerto Rico - Collage
Milaniza Montalvo - Puerto Rico - Pintora
Aline Biz – Brasil- Colorista
Laurent Leger Adame - Illa Reunió - Fotografia
Ana María Gomajoa - Colòmbia - Producció
Gisette Rosas - Veneçuela - Producció i mitjans
Andrea Verbel – Garbage Guerrillera
Juliana Otálvaro - Colòmbia - Integradora Social
Andrea de la Hoz - Colòmbia - Artista multidisciplinar
Luiza Farhat - Brasil - Performer
Alejandro Rabelo García - Mèxic -EscriptorEditor
Romina Astudillo - Argentina - integradora social i treballadora social en formació
Ida Barbati - Itàlia - Artista visual
Houari Bouchenak - Algèria - Fotògraf
Nora Daoud - França - Fotògrafa i gestora cultural
Xavier de Luca - Espanya - Gestor cultural
Guerthy Gutiérrez - Colòmbia - Artista visual i dissenyadora gràfica
Danilo Marinho - Brasil - Comunicador social, músic i dissenyador de so
Boris Mercado - Perú - Fotògraf
Camila Opazo Sepúlveda - Xile - Arqueòloga
Alejandra Rocabado - Bolívia - Fotògrafa
Soukaïna Sentissi - Marroc - Cinema, audiovisual i projectes culturals.
Rocío Sueiro  - Argentina - promotora d’igualtat i treballadora social en formació
Catalina Valdés - Xile - treballadora social en formació

 

Plataforma Cero és un projecte editorial antiracista, cultural, acadèmic i transincloent. Una gestoria cultural i d’investigació que a través de diverses estratègies valida els processos d’autogestió i creació de persones migrants racialitzades per dur a feliç terme projectes literaris, col·lectius i individuals. Creiem en els processos que es construeixen embastant xarxes que posicionen el treball de “la otredad” en el centre de la construcció del coneixement, validant sabers i pràctiques ancestrals.
La línea editorial l’encapçalen Quinny Martinez Hernández, Alejandro Rabelo García i Ada Okenve Obiang.

MigrESS és una associació que treballa per a promoure la participació activa de les persones migrants en l’economia social i solidària de Barcelona. A través de diverses accions, com formació, assessorament i creació de xarxes, busca empoderar als emprenedors migrants, visibilitzar les seves iniciatives i enfortir el teixit econòmic local. A més, MigrESS treballa per fomentar la inclusió social, la interculturalitat i la transformació social, contribuint a construir una societat més justa i equitativa on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats. Basada en els principis de l’Economia Social i Solidària, la sostenibilitat i la democràcia econòmica, MigrESS col·labora amb diverses organitzacions i entitats per sensibilitzar a la societat sobre la importància de la ESS i el paper fonamental que desenvolupen les persones migrants.

Saberes Migrantes constitueix un espai de trobada itinerant que, en diferents llocs, proposa teixir processos col·laboratius de pensament, escolta i diàleg per reivindicar la justícia epistèmica i interpel·lar des de la creació col·lectiva i la resistència.

Conjuntament amb Jiser impulsa Polisemias, una col·lecció editorial que proposa explorar altres formes de construcció del coneixement, des del sentir-pensar i l’acció crítica, per connectar sabers i pràctiques, entrellaçar memòries i crear una constel·lació d’històries plurals amb veu pròpia. Una proposta coral que vincula les arts visuals amb la poesia o la música, utilitza diversos formats creatius i s’escriu en distintes llengües per construir, des d’allò individual i col·lectiu, aquesta publicació conjunta. El 2023 vam publicar 0# Polisemias del silencio i aquest any iniciem el procés per a l’elaboració de 1# Polisemias para otros tiempos. El col·lectiu editorial està format per Ida Barbati, Houari Bouchenak, Xavier de Luca, Paula Durán Monfort, Guerthy Gutiérrez, Boris Mercado, Danilo Marinho, Camila Opazo Sepúlveda i Alejandra Rocabado.

Encara en Acció és un espai d’empoderamant LGTBIQ+ amb un enfocament integral. Una associació que va més enllà de la defensa dels drets LGTBIQ+. Amb les seves accions busca empoderar a les persones d’aquest col·lectiu en diversos àmbits de la vida, creant un espai segur i solidari on s’intersecten la diversitat sexual i de gènere, la consciència ecològica i la lluita pels drets de les persones migrants.

 

migresscolor-(1)-adaptat

LOGOPNG-platafporma-Cero-adaptat

thumbnail_jornadas-programa-OTROS-SURES-CARTEL-reduit