Terra-lab.cat

Equip 1: Paisatge en joc

Exhibition

Projecte experimental | 13.05 - 23.07.2017 | Museu de la Vida Rural L'Espluga de Francolí

El procés de globalització, que s’inicià amb la revolució tecnològica en la xarxa aèria i en la xarxa comunicacional, no va ser aliè a la societat del coneixement que proposava des de la filosofia i l’art contemporani noves maneres d’entendre el concepte de territori i de paisatge.

La proposta que fa terra-lab.cat és posar en “estat de debat i de creació” el concepte de paisatge i de territori partint en aquest cas amb un treball entre artistes, fotògrafs i pensadors nascuts a partir de l’any 1968.

 

DESCÀRREGA DEL DOSSIER

 

Premisses

El territori que habitem viu moments de profunds canvis socials i culturals. N’encarem el futur amb un imaginari dinàmic en l’assoliment de nous models polítics, si més no assajant de resoldre vells problemes de dinamisme i representació democràtica, però ho fem amb una imatge, entesa com a geografia natural, humana i social, en certa manera obsoleta.

La marca de la varietat geogràfica en nuclis urbans i rurals o paisatgístics han estat el resultat de tot un esforç de racionalitat que la geografia moderna com a ciència posà a l’abast d’unes determinacions polítiques que es desenvoluparen en el període de la República i que es posaren a la pràctica plenament a partir del desenvolupament autonòmic de la Transició fins avui.

Cal una renovació en la mirada sobre el territori, i també i sobretot en els conceptes que l’interpreten. Les noves problemàtiques derivades d’una certa “homogenització”, després del desplegament del comerç en tot el territori, de la industrialització generalitzada, del reequilibri territorial, del turisme i de la vastitud de la xarxa viària haurien de demanar-nos a tots plegats de fer una anàlisi nou i una readequació del territori. Aquesta és una tasca política. Però hi ha una tasca cultural a fer. Retratar per diagnosticar i per transformar.

Veure no és només mirar, captar i analitzar sinó també proposar. Uns nous conceptes i nous intèrprets per a una nova visió de Catalunya i de les Illes.

El nostre territori d’avui, a un pas, com tota l’anomenada cultura occidental, de la vella cultura material a l’anomenada Societat del coneixement, demana noves perspectives d’anàlisi i la reobertura de noves problemàtiques i nous continguts. D’aquí neix el projecte terra-lab.cat.

Un projecte útil a la vegada per la seva dimensió d’anàlisi de la geografia natural i humana i per la renovació conceptual i de creació d’un nou imaginari adequat a les problemàtiques contemporànies.

La cultura, doncs, a l’avançada.

Terra-lab.cat, el paisatge com a laboratori visual

El paisatge és molt més que el territori pel qual transitem, és també una invenció cultural generada a partir de la manera com el percebem.

Podríem dir, per tant, que el paisatge és en certa manera una suma de representació, transformació, experiència, emoció i cultura.

Així doncs, terra-lab.cat serà la suma de percepcions, representacions i emocions generades i interpretades per 10 equips de treball.

 

Crowdsourcing

Terra-lab.cat és un projecte coral i interdisciplinari de recerca i innovació en el camp de la creació visual, amb especial valoració de processos experimentals que utilitzen diversos llenguatges, formats i noves estratègies visuals.

Terra-lab.cat és un treball de reflexió, de diàleg d’idees i de creació artística que va, simultàniament, en dues direccions: cap al coneixement de les interioritats d’un país en plena transició territorial i social; i, alhora, cap a les profunditats i possibilitats del propi mitjà fotogràfic en relació a les noves perspectives del pensament contemporani i del coneixement. Cal generar un qüestionament i resposta visual als reptes constants que suposen els conceptes associats a les idees de territori que habitem, entès com camp de joc i d’experimentació.

Un procés experimental

Terra-lab.cat és un laboratori obert de debat d’idees, que convida diferents autors visuals i pensadors a treballar conjunta i cooperativament.

És per això que terra-lab.cat el conformen 10 equips de treball composats per 3 autors cadascun: 2 autors visuals i i un autor cultural (filòsofa, assagista, científic, historiadora, urbanista, arquitecte...) que es despleguen en un territori concret i en un espai-temps determinat per a generar 10 projectes creatius que, en contacte amb determinats conceptes i microllocs generen reaccions i respostes visuals diferents.

El treball d’aquests equips creatius, en contacte amb el territori provoquen una poiesi entre arts, pensament i societat. El punt de partida dels 10 projectes s’ha orientat a partir del desenvolupament de les idees matriu següents:

Fotografia com a pensament, idees i valors
Fotografia com a subjecte i punts de vista
Fotografia com a antropologia i arqueologia
Fotografia com procés i com a relat
Territori com a espai mental
Territori tecnològic i ciberespai
Territori urbà, rururbà
Territori experimental
Paisatge com a permanència
Paisatge intervingut i sota pressió
Paisatge com a cos i com a gènere
Paisatge inassolible
La ciència com a infiltrat.

El projecte terra-lab.cat va ser mereixedor del primer Premi Lluís Carulla 2015 per a l’estímul a un projecte cultural, dotat amb 100.000€ la qual cosa ha permès realitzar completament la primera fase de treball de camp i de creació de continguts per part dels 10 equips.

Futur

Abans de presentar el projecte íntegre en un gran equipament cultural de Barcelona i la seva futura exhibició internacional, cadascun dels 10 projectes (obra i llibre) seran mostrats en el context territorial en el qual han tingut el seu lloc de creació en una exposició de model professional.

En aquesta segona fase Terra-lab.cat compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Un projecte coordinat per:

Vicenç Altaió
Ignasi López
Sergi Opisso
Román Yñan

 

Amb la col·laboració de:

Museu de la Vida Rural. L'Espluga de Francolí
Fundació Carulla
Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
Arts Santa Mònica