15 anys d’Artnodes i nou grau en Arts. El futur de l’educació i investigació artística

Activity
Debat, presentacions i celebració | 07.07.2017 / 18h | Sala d'actes i terrassa

Públic general

Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat

Artnodes

L’activitat és un debat sobre el futur de l’educació i investigació artística, unes presentacions tant dels actuals i dels propers monogràfics de la revista científica Artnodes com del nou grau en Arts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i alhora una celebració dels 15 anys de la revista.

Des de fa un temps l’anomenat gir educatiu de l’art per un costat i la proliferació de pràctiques acollides sota la noció d’investigació artística per un altre estan esdevenint dos espais de transformació fonamental en les arts avui en dia. El futur de l’educació i investigació artística passa justament per assumir els reptes als que ens convoquen fent front als canvis i transformacions als que ens aboquen en les diverses esferes de la mateixa producció artística. L’objectiu del present debat és reflexionar sobre aquests reptes i aquestes transformacions en curs, tot mirant al seu passat, al seu present i alhora futur imminent a imaginar plegats. 

El debat serveix alhora com a marc per les celebracions, per un costat, dels 15 anys de la revista científica Artnodes, amb la presentació del nodes 19 sobre els Futurs Especulatius de l’Art i del node 20 sobre Art i Investigació, i per l’altre la presentació del nou grau en Arts a la UOC. 

La revista científica Artnodes va néixer al 2002 impulsada pels Estudis d'Arts i Humanitats, els Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació i els Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació. Estructurada en base a nodes o monogràfics temàtics, publica dos números anuals amb articles de recerques al voltant de les interseccions entre art, ciència i tecnologia tant des d’aproximacions històriques, teòriques i estructurals com sobretot des de la mateixa praxis artística.

Per primera vegada, aquest proper any acadèmic, la UOC ofereix el Grau en Arts, una nova proposta de formació online en Belles Arts que aprofita totes les potencialitats de la xarxa com a entorn virtual d'aprenentatge. L'enfocament del grau en Arts pretén donar resposta als canvis en les pràctiques artístiques contemporànies, que evidencien la gran diversitat de mitjans i llenguatges que els artistes tenen a la seva disposició en l'actualitat.  

Programa:

18h Presentació de l’acte (Joan Fuster, director dels Estudis d’Arts i Humanitats, UOC. Pau Alsina, director d’Artnodes, UOC)

18.10h Presentació del monogràfic “Els futurs especulatius de l’Art” (Vanina Hofman, Investigadora Ajudant. Estudis d’Arts i Humanitats, Coordinadora del node 19 d’Artnodes)

18.15h Presentació del Call for papers del node 20 sobre Art i Recerca (Pau Alsina, professor EAiH . Membre CAIRE)

18.20h Presentació del grau en Arts (Laia Blasco, directora del grau)

18.30h Debat “Educació  i investigació artística” (Mónica Bello, directora Arts@CERN. Laura Baigorri, professora UB. Roc Parés, artista i professor UPF. Rosa Pera, comissària independent.)

En acabar, s’oferirà un pica-pica a la terrassa de l’Arts Santa Mònica, us convidem a compartir amb nosaltres, si ho desitgeu, aquesta celebració.

L’acte és obert a tothom però l’aforament és limitat.

 

Enllaços d’interès

Web de l’esdeveniment: http://symposium.uoc.edu/go/arts

Web Artnodes: http://artnodes.uoc.edu

Web Grau en Arts: http://estudis.uoc.edu/ca/graus/arts/presentacio . El grau compta amb la col·laboració del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

 

   

Organitza

Universitat Oberta de Catalunya www.uoc.edu