Què estàs cercant?
Potser busques…
Exposició
Una de les característiques més elementals del món en què vivim és que tant les nacions com les empreses, les persones, els objectes que consumim, les nostres accions i relacions, els nostres cossos i les nostres imatges formen part d’una vistosa competició. Aquesta competició ens enfronta els uns amb altres, però també, i sobretot, ens confronta amb una fita, amb una marca que mai no s’arriba a satisfer, que sempre requereix una mica més en l’exigència d’autosuperació.
Tot i que l’anhel de millora i progrés ha estat un motor constant de la modernitat occidental, en el segle xxi s’ha convertit en un nou corrent imparable que ens ha habituat a mesurar-nos i a comparar-nos numèricament amb un ideal omnipresent i inassolible de millora que, de tan imposat des de fora, arribem a imposar-nos-el des de dins. Als ulls dels altres i als nostres propis, volem lluir més forts, més joves, més sans, més productius i eficients, i cadascun d’aquests atributs porta associada una xifra apresa, una dada que ens defineix, que ens determina i que ens engega el desig d’haver-la de superar. La mesura ha esdevingut un dogma.
En aquest context, no és cap casualitat que l’esport de competició i de masses s’hagi convertit en un dels fenòmens socials més seguits i aplaudits. L’esport creua tota la nostra realitat, és la metàfora perfecta de com hem passat a entendre el món, n’és la causa i la conseqüència. L’esport oneja una bandera que de mica en mica perd els colors nacionals per abraçar els empresarials; l’esport vigoritza i rendibilitza, l’esport premia i castiga. Però, per sobre de tot, l’esport expressa tots aquests ideals mitjançant un conjunt de mesures eficaces. Eficaces perquè poden comptabilitzar-se i comparar-se objectivament en una lògica de classificació: marcadors, càmeres, pulsímetres, sensors tèrmics i biomètrics, aparells de monitoratge, farmacologia i controls antidopatge s’orquestren en una composició perfecta de la cultura de la competitivitat convertida en espectacle.
CITISSIMUM ALTISSIMUM FORTISSIMUM és una exposició sobre un fenomen actual que, tot i travessar-nos radicalment, es troba infrarepresentat en el món de l’art: l’esport com a símptoma del món contemporani. A través de l’exploració de conceptes com el cos, la mesura i el rendiment, la competitivitat, el binarisme i la representació, l’exposició posa en diàleg diverses peces artístiques que, a través de l’absurd, la ironia i la desconstrucció, porten a les últimes conseqüències les manifestacions de l’esport de competició i de masses per fer-nos reflexionar sobre com, d’alguna manera, estem tots immersos en la mateixa lògica: tots competim a través de mesures tendenciosament objectivables, i tots contribuïm a fer-ne, d’això, un espectacle.
Arnau Rovira - Anatomies del límit
Cabosanroque i Flexo Arquitectura - Estadi
Ca l’Enredus - Actuavallès - Genitals, cromosomes, hormones i gènere.
Curro Claret - Sobre competicions, concursos i trofeus
François Delaunay, Julià Carboneras i Cabosanroque - Play-by-Play
FRAU recerques visuals - Gol fantasma
Irena Visa i Pau Masaló - That’s not Frank!
Joachim Schmid - O Campo
Mateo Maté - Cànon
Miet Warlop - One song from Above and Below
Passión/Aquassión - Diagrames de jugades
Paula Artés - Palco de honor
Realmente Bravo - TOP 5
Mostrant 6 elements de 9
Filtrar per:
Oxímoron
Checho Tamayo
08 de maig 2025 a les 19h
Peleas de tigres
16 de maig 2025 a les 18h
Saber caure també és un esport
Hospital d'Artistes de La Juan Gallery
17 de maig 2025 a les 19:15h
MBËR: Homes de sorra
23 de maig 2025 a les 19h
Saber caure també és un esport
Amb el Laboratori de cos i moviment
30 de maig 2025 a les 18:30h
Autòpsia sonora: retransmissió d’un partit
13 de juny 2025 a les 19h
Campeona tú puedes
Costa Badía
19 de juny 2025 a les 19h
Saber caure també és un esport
Amb Les Mòniques i ARS MOVENS
27 de juny 2025 a les 18:30h
Supercopa
Verónica Ruth Frías
10 de juliol 2025 a les 19h
Una producció del Santa Mònica