Situació 1. La llar

Programa de formació curatorial

(crear) Situacions
Preinscripció fins al 7 de juliol | Del 15 de setembre al 13 de desembre de 2022

Preinscripció fins al 7 de juliol de 2022

(crear) Situacions: art i pensament participatius

L’artista és concebut menys com un productor individual d’objectes concrets que com un col·laborador i productor de situacions; l’obra d’art, com un producte finit, portàtil, mercantilitzable, és reconcebuda com un projecte continu o de llarg termini amb un inici i fi incerts, mentre que l’audiència, prèviament concebuda com “l’observador” o “l’espectador”, és ara reposicionada com a productora o participant.
 
Claire Bishop, Inferns artificials: Art participatiu i polítiques de l'espectaduria  

 

Cada quatre mesos, el centre d’arts Santa Mònica desenvolupa un cicle expositiu mitjançant processos de creació col·lectius. Aquests processos estan impulsats per una pràctica curatorial propera i radical, entesa com una forma d’acompanyament i d’atenció. Mitjançant aquest exercici de desjerarquia institucional, el nou Santa Mònica abraça una metodologia que fomenta situacions diverses de participació horitzontal. 

És per això que (crear) Situacions vol ser un programa de formació que analitzi des de l’interior els cicles expositius i els seus processos de creació. Una eina pensada per a comprendre i impregnar-se d’aquesta metodologia des de les seves entranyes.

Amb aquest programa el Santa Mònica obre les seves portes a persones interessades en la curadoria com a pràctica d’atenció i cura, i en aquests processos expositius. El programa posa el focus, així, en els modes de cocreació conjunta i situada entre curadores, artistes i context, interpretant i reactivant situacions diverses que s’han donat dins del dispositiu expositiu. 

El títol (crear) Situacions s’inspira en les aportacions de Claire Bishop sobre el desplaçament de l’hegemonia de l’objectualitat artística, que resituen l’espectaduria en un paper actiu i matisen les lògiques relacionals que Nicolas Bourriaud diagnosticà als anys 90. Aquesta naturalesa participativa no només s’utilitza en cadascun dels cicles expositius del Santa Mònica, sinó que també vol ser aplicada dins d’aquest programa, amb l’objectiu d’activar el pensament i la investigació artístiques des de la col·lectivitat, amb una vocació processual i una connexió amb el territori. És per això que el programa no només se centra en el Santa Mònica, sinó que es presenta profundament situat en connexió amb l’agenda cultural de Barcelona. 

Programa

 

  • Sessions amb els grups d’investigació: el Santa Mònica consta d’una sèrie de programes de recerca sobre qüestions actuals tals com la utopia, la pandèmia, la digitalització i la inclusivitat que alhora proposen sessions en aquest curs on dialogaran amb figures internacionals:  
    • Sursiendo  (col·lectiu d’activistes pels drets i la sostenibilitat digitals). 
    • Mireia Sallarès  (artista). 
    • Miquel Bassols  (psicoanalista i ex-president de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi). 
    • Gema Darbo  (curadora independent i investigadora a Goldsmiths). 
    • Pli-é collective (grup de recerca i curadoria artística). 
    • Rafaela Pimentel (activista feminista i treballadora domèstica, membre de Territorio Doméstico).
    • Yaiza Hernández (professora de Visual Cultures a Goldsmiths).
    • Miquel Barcelona Palau (ballari i coreògraf).
    • Emanuele Coccia (filòsof, professor de l’Escola d’Estudis Superiors de Ciències socials de Paris).
       
  • Sessions amb les curadores i artistes: aquestes sessions tractaran sobre les interioritats del procés curatorial que ha derivat en l’exposició en curs sobre la idea de “Llar”. 
     
  • Grup de lectura: es llegirà i debatrà conjuntament una selecció de textos importants sobre les institucions artístiques, la curaduria entesa com a pràctica relacional i conceptes al voltant de l’exposició en curs sobre la llar amb els següents conductors: Enric Puig (director del Santa Mònica), Clara Laguillo (treballadora cultural) i Adrià Porta Caballé (investigador predoctoral en filosofia a la UB). 
     
  • Agenda cultural: amb la pretensió d’aquest curs de situar-se en el context cultural de la ciutat, el programa compta amb una sèrie de sessions en altres equipaments amb propostes afins al programa entre les quals es troba un cicle de pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya, Halfhouse, MACBA i Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures.

 

A qui s'adreça?
 

Curs pensat per a persones que busquen una iniciació tant pràctica com teòrica després del grau o màster, el Santa Mònica descobreix els processos i les interioritats que s’amaguen al darrera d’una exposició com a aportació per a futures carreres artístiques, curatorials o teòriques. 

Les places són limitades. Per aquest motiu el Santa Mònica selecciona els estudiants a partir del currículum i la carta de motivació aportada. No hi ha un requisit d’edat ni de titulació prèvia, però es valoren perfils amb un cert recorregut vital, acadèmic o professional que puguin aportar la seva experiència a la resta del grup. 

Informació general

Dilluns i dimarts de 17:30 h a 20:30 h (6 hores setmanals), del 15 de setembre al 13 de desembre de 2022.

 

Pràctiques opcionals: del 9 al 25 de gener de 2023.

HORARI

Català i castellà.

IDIOMES

Presencial

MODALITAT

Santa Mònica

LLOC

108 € – General  
80 € – Estudiants, desocupats/es, persones amb una discapacitat legalment reconeguda, títol de família nombrosa o monoparental, menors de 30 anys, majors de 65 anys i titulars del carnet de la xarxa de biblioteques públiques.

PREU

Com inscriure’s?

El procés d’inscripció es divideix en 2 passos:

 

1. Per sol·licitar la inscripció cal enviar un correu electrònic a santamonica@gencat.cat adjuntant el currículum (una pàgina com a màxim) i una carta de motivació (una pàgina com a màxim) en un únic document en pdf.

 

2. Un cop finalitzat el termini de preinscripció totes les persones preinscrites rebran un correu electrònic en què se’ls hi comunicarà si estan acceptades, no acceptades o en llista d’espera. Les persones que hagin estat admeses caldrà que efectuïn el pagament de la reserva de plaça i aportin l’acreditació necessària per al descompte.

Primer període d’inscripcions: 

- Preinscripció: fins al 7 de juliol.

- Confirmació de la plaça: 13 de juliol.

 

Segon període d’inscripcions: 

S’obrirà en funció de les places que quedin un cop passat el primer període. 

INSCRIPCIONS

Per a qualsevol dubte o més informació podeu escriure a santamonica@gencat.cat