Situació 4. Històries potencials

Programa d'aprenentatge i recerca en curadories col·lectives

(crear) Situacions
Propera edició prevista de febrer a juny 2024. Aviat més informació | De l’11 d’octubre de 2023 al 4 de febrer de 2024

Primer període d’inscripcions:  
- Preinscripció: fins al 31 d’agost de 2023 
- Confirmació de la plaça: 12 de setembre de 2023 

(crear) Situacions: art i pensament participatius

La quarta edició de (crear) Situacions anirà estretament relacionada amb el cicle expositiu que tindrà lloc al Santa Mònica durant la tardor 2023, que aquest cop indaga -en col·laboració amb el centre de la imatge de la Virreina- en les preguntes següents: com seria el món si Europa (com a trop) desaparegués? Com seria si no hagués existit mai? Com ha estat viure el temps fora del temps històric de la modernitat europea?

El programa ha estat concebut amb la voluntat d’activar una comunitat temporal de recerca i aprenentatge. En aquest marc, les participants adquiriran, compartiran i desenvoluparan recursos teòrico-pràctics que alhora empraran per esbotzar i analitzar col·lectivament diverses situacions de participació i mediació artística generades al voltant del cicle expositiu del Santa Mònica, així com d’altres vinculades a la programació cultural de la ciutat. A més a més, tindran l’oportunitat de desenvolupar col·lectivament un prototip de situació de participació i mediació artística que podrà visitar-se en el vestíbul del Santa Mònica durant el primer cap de setmana de febrer de 2024.

 

Programa

 

Comptarem amb diàlegs amb l'equip curatorial i les artistes involucrades en el cicle expositiu, tallers amb grups de recerca del centre i convidades, amb l’objectiu d’enriquir els processos compartits d’aprenentatge.Comptarem amb diàlegs amb l'equip curatorial i les artistes involucrades en el cicle expositiu, tallers amb grups de recerca del centre i ponents convidades per enriquir els debats col·lectius, a més d'activitats alineades amb altres propostes de l'agenda cultural situada a la ciutat.

  • Sessions amb curadores i artistes participants en el cicle expositiu: En aquestes sessions s'adreçaran les interioritats dels processos curatorials de creació participativa esdevinguts tant durant la concepció com el desplegament del cicle expositiu. 
  • Sessions de recerca i experimentació teòrico-pràctiques amb les artistes en residència i altres convidades: El Santa Mònica acull 21 artistes residents que, organitzades en 7 gremis, despleguen durant un període d'11 mesos dispositius de recerca i experimentació en mediació artística que comparteixen amb l’exposició algunes de les seves preguntes de partida.

    En aquestes sessions ens endinsarem per un moment en les seves investigacions, que sempre tenen un vessant pràctic, per tal de tenir alguns exemples i una panoràmica general de les possibilitats que ofereix un centre com el Santa Mònica actualment. També hi haurà algunes sessions més teòriques amb ponents internacionals tals com:
    - Beatrice Von Bismarck (curadora i teòrica)
    - Tomàs Aragay (dramaturg i escriptor) 
    - I més ponents pendents de confirmar. 
  • Grups de lectura: Es llegirà i debatrà conjuntament una selecció de textos rellevants sobre les institucions artístiques, la curadoria entesa com a pràctica relacional, i conceptes al voltant de l’exposició en curs amb els següents conductors: Enric Puig (director del Santa Mònica), Clara Laguillo (treballadora cultural) i Adrià Porta Caballé (investigador predoctoral en Filosofia a la UB). 
  • Agenda cultural: Amb la pretensió d’aquest curs de situar-se en el context cultural de la ciutat, el programa comptarà amb algunes sessions en diàleg amb propostes afins d’altres equipaments de Barcelona. 
  • Prototipatge col·lectiu d’una situació de participació i mediació artística: Aquestes sessions oferiran a les participants una experiència pràctica dels continguts que es van treballant al llarg del curs. El resultat es presentarà públicament en el vestíbul del Santa Mònica durant el primer cap de setmana de febrer de 2024.

 

A qui s'adreça?
 

El curs està pensat per a persones que busquen una iniciació tant pràctica com teòrica en pràctiques de curadoria col·lectiva. (crear) Situacions descobreix els processos i les interioritats que s’amaguen darrere la curadoria d’una exposició del Santa Mònica amb l'objectiu d’activar comunitats temporals de recerca i aprenentatge, així com contribuir a carreres artístiques, curatorials o teòriques.

Les places són limitades. Per aquest motiu el Santa Mònica seleccionarà les persones participants a partir del currículum i la carta de motivació aportada. No hi ha un requisit d’edat ni de titulació prèvia, però es valoren perfils amb un cert recorregut vital, acadèmic o professional que puguin aportar la seva experiència a la resta del grup.

Informació general

Sessió oberta al públic i en diàleg amb Yuderkis Espinosa i Katia Sepúlveda, curadores de l’exposició “El futur ja ha passat: Anti-Futurisme Cimarrón”: Dimecres 11 d’octubre de 2023 de 17h a 19h 
 

Sessions lectives (3 hores setmanals): Dimecres del 18 d’octubre de 2023 al 31 de gener de 2024 de 17:30h a 20:30h 
 

Desplegament públic del protototip de situació de participació i mediació artística dissenyat i produït per les participants del curs: 2, 3 i 4 febrer de 2024

HORARI

Principals: català i castellà.  
Puntualment: anglès, sense traducció

IDIOMES

Presencial

MODALITAT

Santa Mònica

LLOC

108 € – General  
72 € – Estudiants, desocupats/es, persones amb una discapacitat legalment reconeguda, títol de família nombrosa o monoparental, menors de 30 anys, majors de 65 anys i titulars del carnet de la xarxa de biblioteques públiques.

PREU

El procés d’inscripció es divideix en 2 passos:

1. Per sol·licitar la inscripció cal emplenar el següent formulari i enviar un correu electrònic a santamonica@gencat.cat adjuntant el currículum (una pàgina com a màxim) i una carta de motivació (una pàgina com a màxim) en un únic document en pdf.

2. Un cop finalitzat el termini de preinscripció totes les persones preinscrites rebran un correu electrònic en què se’ls comunicarà si estan acceptades, no acceptades o en llista d’espera. Les persones que hagin estat admeses caldrà que efectuïn el pagament de la reserva de plaça i aportin l’acreditació necessària per al descompte.

 

Primer període d’inscripcions:  
- Preinscripció: fins al 31 d’agost de 2023 
- Confirmació de la plaça: 12 de setembre de 2023 

 

Segon període d’inscripcions:  
S’obrirà en funció de les places que quedin un cop passat el primer període. 

INSCRIPCIONS

Per a qualsevol dubte o més informació podeu escriure a santamonica@gencat.cat

(crear) Situacions: arts i pensament

L’artista és concebut menys com un productor individual d’objectes concrets que com un col·laborador i productor de situacions; l’obra d’art, com un producte finit, portàtil, mercantilitzable, és reconcebuda com un projecte continu o de llarg termini amb un inici i fi incerts, mentre que l’audiència, prèviament concebuda com “l’observador” o “l’espectador”, és ara reposicionada com a productora o participant.

Claire Bishop, Inferns artificials: Art participatiu i polítiques de l'espectaduria

 

Cada quatre mesos, el centre d’arts Santa Mònica desenvolupa un cicle expositiu mitjançant processos de creació col·lectius. Aquests processos estan impulsats per una pràctica curatorial propera i radical, entesa com una forma d’acompanyament i d’atenció. Mitjançant aquest exercici de desjerarquia institucional, el nou Santa Mònica abraça metodologies que fomenten situacions diverses de participació horitzontal.

En aquesta mateixa línia, (crear) Situacions ofereix un context d’aprenentatge i recerca col·lectives que analitza des de l’interior els cicles expositius i els seus processos de creació i, al seu torn, genera noves situacions per aproximar-s'hi. Una eina pensada per a comprendre i impregnar-se d’aquestes metodologies des de les seves entranyes.

Amb aquest programa el Santa Mònica obre les portes a persones interessades en la curadoria com a pràctica d’atenció i cura, i en aquests processos expositius. El focus se situa, així, en els modes de cocreació conjunta i situada entre curadores, artistes i context, i es proposa interpretar i reactivar situacions diverses dins del dispositiu expositiu.

El títol (crear) Situacions s’inspira en les aportacions de Claire Bishop sobre el desplaçament de l’hegemonia de l’objectualitat artística, que ressituen l’espectaduria en un paper actiu i matisen les lògiques relacionals que Nicolas Bourriaud diagnosticà als anys 90. Així, la naturalesa participativa i col·lectiva no només impregna cadascun dels cicles expositius del Santa Mònica, sinó que també vol ser  vehiculant d’aquest programa, amb l’objectiu d’activar el pensament i la investigació artístics des de la col·lectivitat, amb una vocació processual i una connexió amb el territori. És per això que el programa vol desbordar també el Santa Mònica tot establint connexions amb altres propostes culturals de la ciutat de Barcelona.