EntreActes #2

Propostes, prototips i processos que emergeixen durant el període d’entre exposicions

Prototip
Concert / dansa / instal·lació / teatre invisible / intervenció urbana / projecció / performance | 06-13.06.2024 | Sala Bar, espais expositius, vestíbul, escala i exterior del Santa Mònica

Activitats gratuïtes sense inscripció prèvia

Al final d'aquesta pàgina es pot trobar l'audiodescripció del programa EntreActes #2

EntreActes #2

EntreActes desplega propostes en estat de prototipatge, intervencions, accions improvisades, frontereres, o situacions meticulosament plantejades, arts vives experimentals, liminars, precàries, mínimes, fràgils, menors, per a ser realitzades en espais buits, o millor dit, per a ser experimentades en escenaris expositius en estat de desmuntatge i muntatge.

L’EntreActes vol posar el focus també en els processos experimentals i projectes de mediació que tenen lloc al Santa Mònica com a centre de recerca artística i que sovint no són visibles. Alguns d’aquests processos emergeixen durant aquest període entre exposicions per mostrar públicament les seves recerques i reflexions.

EntreActes#2

Aprofitant els espais i temps entre exposicions, el Gremi d’Espais (Anna Solanilla, Cris Candela i Pedro Bennaton), artistes residents del programa Les Mòniques 23/24, proposa un esdeveniment multidisciplinari i subtil en els espais en transformació del Santa Mónica durant una setmana amb la participació de sis dels set gremis del centre (Gremis d’Espais, Participació, Edició, Comunicació, Digitalització, i Gastronomia), el projecte TRAMA, i (crear) Situacions #5.

Els EntreActes interactuen amb la situació de trànsit, reptes de pas, liminars, entre exposicions amb prototips artístics experimentals aïllats o que es relacionen. Les situacions proposades als EntreActes sorgeixen de les preguntes que les artistes es fan i volen experimentar com a gremis en residència al centre: un espai i temps de trobada entre “habitants” de la institució, la població als voltants del centre i els creadors en residència. Alhora, EntreActes també acull els processos del Santa Mònica que tenen lloc durant el cicle expositiu i que emergeixen públicament durant el període d’entre exposicions.

En el teatre, en una representació dramàtica l'entreacte és definit com un intermedi, una interrupció entre les parts d'una obra. Específicament, en les antigues representacions dramàtiques, l'intermedi (el ball, els números de comèdia, sainet, etc.) havia de ser una acció diferent de la que estava sent representada a l'escenari principal, tant estètica com relacionalment, i especialment sense cap necessitat tècnica i espacial, perquè justament s’estava preparant l'escenari per al pròxim acte.

L'EntreActes prenen la idea original del disseny del centre com un espai únic amb les seves circumstàncies arquitectòniques, la seva particular reverberació, els seus buits físics i temporals, les seves possibilitats situades per a experimentar amb diferents propostes artístiques i relacionals en estat de testatge: petites càpsules performatives que succeeixen en diversos racons del centre i on actors i actrius tenen l'oportunitat d'oferir les seves escenes; esquemàtiques instal·lacions audiovisuals, situacions d’intervenció al carrer i accions de temps i espais específiques (time/site specific) que interactuen amb singulars performers, artistes convidats i públic; accions al llindar del possible i l’impossible, en un obligat gest menor.

En els moments entre exposicions el centre s'està transformant i mostrant en múltiples capes, sovint desconegudes pels seus usuaris. Els temps i els espais es troben en estats alterats, entre, fronterers. Les propostes de l'EntreActes parteixen de la base de l’atenció, l’observació situada i l’escolta del desenvolupament de l’activitat dels equips tècnics (il·luminadors, muntadors, dissenyadors, etc.) que estan portant a terme la transformació i s’accionen de forma simbiòtica amb el que està succeint en el centre en aquest moment.

L’EntreActes, i en concret aquesta segona edició, és una invitació a endinsar-se en aquest espai de canvi, a estar-hi i experimentar entre el que era i el que pot ser. Aquesta línia de recerca artística enllaça amb els prototips que des del Gremi d’Espais s’han estat treballant al Santa Mònica anteriorment: les Observacions Situades, El Salt de la Fera o l’Ascensor Social.

 

Programa:

Gachamiga (cuina col·lectiva) / 06.06.24 / 14 h / Terrassa
El Gremi de Gastronomia vol oferir a l’equip que treballarà al juny en el desmuntatge de l’exposició una gachamiga, plat elaborat amb farina, oli, all i aigua, que es menja directament de la paella.

Despertar olfactiu? (instal·lació) / 06.06.24 / Espais expositius i no expositius
Una proposta del Gremi de Gastronomia al voltant de l’olfacte com un “gest menor” que busca despertar els records associats a algunes olors i expandir pel Santa Mònica aromes a cafè o cacau, en una activació senzilla que consistirà a torrar alguns grans d’aquests ingredients per activar els seus aromes i potser deixar alguns rastres en el centre.

Veus de TRAMA (instal·lació) / 06–09.06.24 / Vestíbul
Mostra de les participants en el laboratori artístic d’aprenentatge comunitari TRAMA. TRAMA pren la forma de grup de suport i lloc d'aprenentatge a través de l'art, proposant a les mateixes integrants aportar coneixements i dissenyar sessions, alhora que els ofereix la possibilitat de conèixer els espais del centre, la seva programació i les seves artistes. Neix i es desenvolupa com a projecte de recerca-acció al centre d'arts Santa Mònica en el marc de la residència en investigació en mediació artística del Gremi de Participació 21-22 i 22-23 i sota l’impuls de l'artista i psicòloga Diana Rangel.

______ was here (instal·lació) / 06–13.06.24 / Espais expositius i no expositius
Algunes Observacions Situades de l’equip de Sala del Santa Mònica es trobaran instal·lades, a través de petits adhesius, menors, a llocs molt improbables del centre per fer públic les seves pròpies observacions específiques, però especialment per revelar aquests llocs, a vegades menors, com a llocs públics del centre a més dels seus espais expositius. Una proposta del Gremi d’Espais.

entreJam#2 (performance) / 07.06.24 / 18h / Espais expositius
Sessió d'improvisació amb un guitarrista, dos cantaores, dues bailaoras i una instal·lació audiovisual mòbil en els espais expositius en construcció, amb l’objectiu d’escoltar-lo, escoltar-se i crear un espectacle horitzontal i mínim entre el flamenc, el contemporani, allò viu i virtual. Una proposta del Gremi d’Espais.

EntreExpo (I got a studio), exposició itinerant (performance) / 07–13.06.24 / Sala Bar i espais expositius
Performance que mostra el procés de creació de l'artista Noor Issa. Una proposta del Gremi d’Espais.

Presentació inversa - (crear) Situacions #5: Altres Costats / 09.06.2024 - 13h / Terrassa
El col·lectiu del programa d’aprenentatge i recerca en curadories col·lectives del Santa Mònica organitza un micròfon obert perquè tothom que ho vulgui es presenti, digui el que desitgi o deixi un rastre gràfic en peces de roba provinents del desmuntatge de l’exposició L’altre costat. Una presentació en un final provisional.

This bike spies on you (instal·lació i intervenció urbana) / 11–13.06.24 / Escala i voltants del centre
Dispositiu de mediació digital i contraespionatge a través del hackeig de les bicicletes de lloguer turístic aparcades als voltants del Santa Mònica, basat en el fet que les empreses que exploten aquestes bicicletes basen el seu negoci en la captació i comercialització de dades dels seus usuaris. Una proposta del Gremi de Digitalització.

Visita Fantasma (instal·lació) / 11–13.06.24 / Espais expositius i no expositius
Un dispositiu en forma de collaret que enregistra les teves passes en les coordenades espacials i temporals del centre. Les dades de la teva visita seran emmagatzemades perquè les següents persones visitants puguin notar un so/vibració quan s’apropen als mateixos espais que tu has visitat prèviament. Una proposta del Gremi de Digitalització.

Projecte Porta (instal·lació) / 11–13.06.24 / Entrada
Intervencions que continuen la recerca EntreActes: estudis sobre una porta a partir de la identificació de la porta del Santa Mònica amb la incorporació d’un senyal gran i clar marcant el lloc d'entrada, l’ús de catenàries per a emmarcar el camí d'accés, el disseny i col·locació de senyalística per a l’orientació en l’interior de l’edifici, la generació d’un espai de benvinguda en el vestíbul i la identificació del Santa Mònica com a centre d'art públic amb entrada gratuïta. Una proposta del Gremis d’Edició, Participació, Comunicació i Espais.

Quedar para estar (intervenció i instal·lació) / 11.06.24 / 12 h – 14 h / Sala Bar i Terrassa
Una invitació dels Gremis de Participació i Comunicació: “Estarem dues hores a la Sala Bar i a la terrassa llegint i fent les nostres coses (incloses les que s'entenen com no fer res) en silenci i acompanyant-nos. Potser posem música instrumental que amb lletra ens distreu. Si et ve de gust et pots passar, vinga, fins després! Una abraçada.” 

Cua Teatre (performance) / 13.06.24 / 18 h / Exterior del Santa Mònica
Una performance participativa de cua d’entrada, un EntreActe. Un grup de performers, en col·laboració amb ERRO Grupo i el públic que s'hi vulgui sumar són convidats a restar en la situació d’una cua i a participar en les diverses situacions que deriva aquest dispositiu quotidià i molt habitual de la ciutat.

 

Enllaços d’interès:
https://linktr.ee/errogrupo
http://www.errogrupo.com.br/v4/pt/
https://cristinacandela.net/
https://www.annasolanilla.com/

EntreActes és un prototip de dispositiu de mediació artística impulsat pel Gremi d'Espais 23/24 (Anna Roselló, Cris Candela, Pedro Bennaton)

En col·laboració amb diversos professionals; el Gremi de Participació, Comunicació, Edició, Digitalització i Gastronomia; les participants del projecte Trama i del programa (crear)Situacions #5

 

Pedro Bennaton: Resident i treballant a Barcelona, des del 2018, doctor en Teatre, cofundador d'ERRO Grupo el 2001, a Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. Bennaton és director, investigador, dramaturg i actor, amb experiència en Arts i Teatre, i èmfasi en la Intervenció i l'Actuació Urbana, treballant principalment en els següents temes: teatre de carrer, espai urbà, participació, invasió, observació, invisibilitat i desplaçament. Des del 2021, Bennaton participa com a professor convidat a les Jornades d'Investigació Artística de l’Universitat de Fontys, i des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica, en Barcelona.

Cristina Candela: bailaora creadora audiovisual, performer i Mònica. Nascuda a Madrid, ha desenvolupat la seva carrera com a bailaora a Barcelona on ha treballat en tablaos com Tarantos, el palacio del flamenco o el patio andaluz. En la seva faceta com videocreadora les seves obres han estat seleccionadas en festivals com Miami screendance fest, festival de CineDanza de la ciutat de Mòdena o seismes a Barcelona. Com performer va estrenar la seva peça NANA al novembre del 2021 a Barcelona.

Anna Solanilla: Artista visual i escenògrafa. Ha realitzat diferents projectes i mostres de l’entorn de les arts visuals i escèniques. Actualment els seus projectes es focalitzen en l’experimentació amb les arts digitals aplicades a l’escena i en dispositius de caràcter instal·latiu. Docent a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de projectes i sistemes de representació analògics i digitals. També ha estat sots-directora i responsable de màsters. Doctora en història de l’escenografia per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Belles Arts i Art Dramàtic, especialitat d’Escenografia (Institut del Teatre). Des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica.

 

EntreActes #2 (vídeo)

 

1. INTRODUCCIÓ I DESCRIPCIÓ
intro

2. PORTADA 
portada

3. TEXT EXPLICATIU
textexpl

4. DETALL DE L’AGENDA DEL PROGRAMA
detall

5. IMATGE 
imatge

6. PART POSTERIOR
posterior