CUA TEATRE

Una performance de cua, d’entrada, un EntreActe al carrer davant del Santa Mònica

Prototip
Teatre / performance / intervenció urbana | 13.06.2024 / 18h-19h | Exterior del Santa Mònica

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia

CUA TEATRE

Una performance de cua, d’entrada, un EntreActe: els performers, a més del públic del Santa Mònica, son invitats a estar en la situació d’una cua, i en les diverses situacions de aquest dispositiu quotidià i molt present a la ciutat: CUA TEATRE.

El teòric dels estudis de la performance, Richard Schechner, té el costum de dir en les seves xerrades, que els moments més humans i relacionals d'una obra de teatre de sala, són els moments de cua, abans del seu inici, i després del seu final però, especialment, en els entreactes. Amb aquesta afirmació, el creador del Environmental Theater, intenta defensar pràctiques performatives fetes en altres espais, com el carrer, a partir d'altres preceptes estètics i tècnics que no estan directament influenciades pel teatre tradicional en la caixa escènica, com la situació de la cua per a qualsevol esdeveniment artístic, o burocràtic. CUA TEATRE intenta donar importància als moments de contacte humà i d'experimentació potencialment possibles en pràctiques situacionals, els entreactes, i les cues.

La CUA TEATRE es un EntreActe. En el teatre, l'entreacte és definit en una representació dramàtica com un intermedi, una interrupció entre les parts d'una obra. En els entreactes en els teatres, més específicament en les antigues representacions dramàtiques, l'intermedi (el ball, els números de comèdia, sainet, etc.) havia de ser una acció diferent de la que estava representada en l'escenari, tant estètica, com relacionalment, i especialment sense cap necessitat tècnica i espacial, perquè justament la tècnica estava preparant l'escenari per al pròxim acte. Això comportava al fet que fos el que fora a succeir a l'escenari passava a un lloc secundari (per dir-ho d'alguna manera). Això resulta interessant en tant que, en certa forma, la relació d'expressió i escolta entre artista i espai es torna més horitzontal.

Pedro Bennaton (Gremi d'Espais), en col·laboració amb l’Equip de sala del Santa Mònica i el ERRO Grupo, proposa aquest prototip per donar un sentit unitari a un moment entre exposicions del Santa Mònica seguit d’intervencions i accions experimentals que puguin desplegar-se entre aquests períodes i espais específiques per intentar organitzar el valor de les accions/dispositius menors, de qualitats senzilles i investigatives i així, donant- los-hi la mateixa importància que a les activitats més espectaculars del centre, per experimentar amb altres formats i mirades dins d'un mateix centre i període.

 

Enllaços d’interès:
https://linktr.ee/errogrupo
http://www.errogrupo.com.br/v4/pt/

Activitat en el marc d'EntreActes#2, el programa de propostes, prototips i processos que emergeixen durant el període d'entre exposicions, impulsat pel Gremi d’Espais del Santa Mònica

A càrrec del Gremi d’Espais 23/24.

Amb la participació de:

Actuació: Clei Grött, Constanza Blanco, Santiago Bastidas I Tatiana da Silveira, a més de participants voluntaris durant l’acció.

Col·laboració amb l’Equip de sala del Santa Mònica I ERRO Grupo.

Concepció, guió i direcció: Pedro Bennaton.

 

Pedro Bennaton: resident i treballant a Barcelona des del 2018, és Doctor en Teatre i cofundador d'ERRO Grupo el 2001, a Florianópolis - Brasil. Director, investigador, dramaturg i actor, Bennaton té experiència en Arts i Teatre, amb èmfasi en Intervenció i Actuació Urbana, treballant principalment en els següents temes: teatre de carrer, espai urbà, participació, invasió, observació, invisibilitat i desplaçament. Des del 2021, Bennaton participa com a professor convidat a les Jornades d'Investigació Artística de la Universitat de Fontys, i des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica, Barcelona.

Clei Grött és actor, performer, director i escriptor. Va néixer a Brasil on va començar la seva trajectòria teatral als disset anys i on va concloure la carrera en Arts Escèniques. El 2009 el seu projecte de perfomance “oferta.oferta” obté El Premio Artes Cênicas na Rua de la fundación nacional de las artes de Brasil. El 2020 va ser un dels autors seleccionats al Concurso Escenas del Confinamiento i va tenir el seu primer text teatral publicat en el llibre provinent del concurs. El 2019 es va mudar a Barcelona i des de llavors actua a l’audiovisual i al teatre.

Tatiana da Silveira Minossi, actriu brasilera arriba a Barcelona l'any 2000, es forma com a pallassa dedicant-se al món del clown fins a l'any 2009 quan comença a treballar amb la companyia Sienta la Cabeza fins a l'any 2019 . En 2020 comença a investigar intervencions en espais públics a més de rescatar la seva pallassa presentant-se tant per a públic infantil com adult. 

Santiago Bastidas Grijalba és actor, dramaturg i docent colombià. Mestre en Arts escèniques amb èmfasis en interpretació de la institució universitària Politécnico Grancolombiano y del Teatro Nacional. Magisteri en Estudis Teatrals  per la UAB. Destaca, entre d’altres, la seva participació en la direcció i dramatúrgia de l’obra Intrusos realitzada amb el Colectivo Artefacto, guanyadora de l’estímul pel sector del teatre del departament de Cultura de l’Alcaldia de Popayán-Colombia (2019).  

Constanza Blanco Jessen es creadora, docent i investigadora escènica. Script doctor. Actriu professional (Dpt. de Teatre-Universitat de Xile) i Phd en Estudis Teatrals (UAB- Institut del Teatre) especialitzada en dramatúrgies relacionals i escenes d’interacció. En teatre ha treballat com a actriu, dramaturga, productora i directora; i en el sector audiovisual ha fet de Script Doctor. Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos incentius i beques de fons governamentals i privats.

ERRO Grupo, nascut a 2001 en Florianópolis, Brasil, des del 2018 també treballa a Barcelona a partir de l'objectiu dels seus membres d'experimentar l'art com una intervenció en la vida quotidiana de les persones i els seus conceptes i àrees interdisciplinàries del llenguatge, explorant els espais urbans com a camps d'acció a través de la creació de possibles situacions i relacions entre persones que caminen pels carrers, buscant altres formes de viure i endinsar-se en la ciutat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idioma: múltiples