Abandoneu tota esperança, aquells qui entreu / Migració i frontera / Reflejos de futuro, o el arte cuando tiembla

Actividad
Activitats | 17.09.2020 / 11h - 14h i 17h - 20'30h | Sala d'actes AVÍS: la programació d'aquesta activitat es pot veure afectada per mesures sanitàries.

Públic general.
Activitat oberta a tothom i gratuïta.
Taller amb aforament limitat a 16 persones.
Taula de diàleg i conferència amb aforament limitat a 32 persones.
Cal fer reservar prèvia a:
artssantamonica@eurotomb.com / T. +34 935 671 110.

Paisatges desitjats

11h - 14h

Taller de deriva sonora «Abandoneu tota esperança, aquells qui entreu» a càrrec de Llapispanc

Una passejada safari amb sabates per veure l'entorn de l’Arts Santa Mònica, i recollir objectes i trossos de residus, envasos i embolcalls, i material no identificat que trobarem pel voltant, fent gravació sonora de les passes. Una deriva pels voltants, amplificada per, un cop tornats a la sala del taller, caminar pel damunt d'aquests residus intentant fer el mínim de soroll.

Llapispanc
L'obra de Llapispanc es compon de diverses estratègies per fer aflorar un corpus artístic que voldria fer-se coherent i compacte però que es diversifica en texts, missatges, correus electrònics, el bloc, imatges, dibuixos, accions, accions participatives, accions musicals, vestigis i residus de les accions, vídeos, música, soroll i art sonor, instal·lació i força quantitat d'art efímer en constant auto consumició al voltant del taller-estudi a La Escocesa, que ha esdevingut com un abocador d'objectes i envasos. I dins el caos del seu refugi, s'hi troba l'essència d'un antiquari que emmagatzema cada un dels seus records i els atorga el do de la immortalitat, coherent i compacta.

 

17h - 18'45h

Taula de diàleg «Migració i frontera» amb Blanca Garcés Mascareñas, Nancy Garín i Ángeles Schjaer  d’Open Arms

Blanca Garcés és investigadora sènior de l’àrea de Migracions i coordinadora de recerca del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs).
Blanca Garces

Doctora cum laude en Ciències Socials per la Universitat d'Amsterdam i llicenciada en Història i Antropologia per la Universitat de Barcelona. Va rebre el premi a la millor tesi doctoral en sociologia defensada als Països Baixos al 2009 i 2010. Ha treballat sobre les polítiques d'immigració a Malàisia i Espanya, el policymaking de les polítiques d'integració des d'una perspectiva multinivell, els discursos polítics entorn de la immigració i, des d'una perspectiva comparada, també sobre immigració irregular. Entre 2010 i 2016 va ser investigadora postdoctoral Juan de la Cierva i professora convidada a la Universitat Pompeu Fabra. És professora associada al Departament de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i membre de la xarxa europea IMISCOE. Actualment, treballa sobre les polítiques i els discursos sobre refugiats des d'una perspectiva europea comparada.

Nancy Garín és periodista, investigadora en art i curadora independent.
Nancy Garin

La seva tasca està vinculada al pensament crític, les noves pedagogies, i els conceptes i eines crítiques d’arxiu, memòria i decolonialisme. Ha estat membre del Grupo de Artistas Etcétera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península. Procesos coloniales y prácticas artísticas y curatoriales. Forma part de les plataformes de recerca i producció Equip re i Espectros de lo Urbano.

Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre amb una missió principal: protegir al mar a aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa; i també informar i formar a terra per aconseguir que les persones que migren puguin prendre les seves decisions amb total llibertat i coneixement. Es dediquen a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al Mar Egeu i Mediterrani Central, a protegir la vida dels més vulnerables en l'emergència a terra, i a construir alternatives a la migració irregular en països com el Senegal per dotar de recursos a les persones a través de la informació i sensibilització comunitària.
Logo OpenArms

 

19h - 20'30h

Conferència «Reflejos de futuro», o el arte cuando tiembla a càrrec de Remedios Zafra

Afirmava André Breton que l’obra d’art només té valor quan “tremola de reflexes del futur”. També Walter Benjamin advertia que els artistes són capaços de veure en les últimes creacions “senyals secretes” dels futurs que han de venir. L’art continua mantenint el privilegi desacomplexat de moure’s entre la fantasia i l’especulació tot tolerant-los inclús, o justament, quan són contradictoris, i el necessitem.

En aquesta conferència, Remedios Zafra es pregunta com aquests paisatges desitjats són de futur, però també són d’aquesta “època”, ¿què il·lustren els artistes des de l’esperança amb la qual albiren el futur en els temps que viuen i d’ells mateixos como agents en conflicte i en trànsit? Per aquest abordatge transitarà per aquest impuls d’escapada mobilitzat pels llocs d’on venim i els llocs que avui veiem projectats obsessivament a les pantalles i en un mon hiperconnectat.

Remedios Zafra és assagista i escriptora.
Remedios Zafra

Científica titular a l’Institut de Filosofia del CSIC. Ha estat professora d’Art, Cultura Digital i Estudis de Gènere a la Universitat de Sevilla y professora tutora d’Antropologia Social a la UNED. Col·labora en postgraus i seminaris en diverses universitats i institucions, i orienta el seu treball de recerca a l’estudi crític de la cultura contemporània, el feminisme, la creació i les polítiques de la identitat en les xarxes socials. El seu treball assagístic ha aconseguit importants reconeixements, entre aquests, el 45è Premi Anagrama d’Assaig l’any 2017 por El Entusiasmo. Precariedad y Trabajo creativo en la era digital, obra que també va obtenir el Premi Estado Crítico el mateix any. El 2013 va obtenir el premi de les lletres El Público i el Premio Málaga d’Assaig pel seu llibre (h)adas. Mujeres que crean, programan, prosumen, teclean. Anteriorment, la seva obra ha estat reconeguda amb d’altres premis com el de Comunicació de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya el 2010, el Premi d’Assaig Caja Madrid 2004, d’Investigació de la Càtedra Leonor de Guzmán el 2001 i el Premi Nacional d’Assaig Carmen de Burgos el 2000. L’any 2014 va obtenir el Premi Meridiana de Cultura del Instituto Andaluz de la Mujer per la seva trajectòria professional. A més dels mencionats, entre els seus darrers llibres publicats: Los que miran (2016), Ojos y capital (2015), Despacio (2012), Un cuarto propio conectado (2010) i Netianas (2005). Actualment és membre del patronat de la Real Academia de España a Roma.

Imatge: ©ValentinaAlvaradoMatos

 

Organitza
La Escocesa

Produeix
Arts Santa Mònica
La Escocesa

 

LOGO_LAESCOCESA_POSITIU

 

 

https://youtu.be/mXk8wBwuvYc

https://youtu.be/wNLFZUxYeyI