¿Qué estás buscando?
Quizás buscas…
Exposición
El projecte d'investigació i producció artística “Ciutat de vacances” mostra els treballs dels artistes on es qüestiona el model actual de turisme, un assumpte de màxima actualitat arran dels recents actes de turismofòbia que s’han viscut a ciutats com Barcelona o Palma de Mallorca i que afecta també a d’altres com Venècia o Alacant. El format és una falsa oficina de turisme, és a dir, un punt d’informació turística fake. La instal·lació s’ha gestat irònicament com un espai des del qual es convida a descobrir les obres presents a “Ciutat de vacances”.
Els projectes relacionats amb el turisme s’han desenvolupat des de finals de 2015 i al llarg de 2016, a partir de diferents fases i accions de producció i investigació. En el projecte hi participen l’Arts Santa Mònica (Barcelona), Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, el Istituto Europeo di Design (IED) de Venècia i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).
Projectes gestats des d’Arts Santa Mònica (Barcelona):
Domènec, Souvenir Barcelona: edició d’una col·lecció de postals que plantegen uns souvenirs (records) alternatius a l’imaginari estereotipat, optimista i amable que presenta la propaganda turística tan privada com institucional.
Ángela Bonadies, Barcelona, el verano sin fin: aquest projecte neix a causa de dues estades a Barcelona: una curta l’any 2015, durant la qual l’artista fa el taller “Estructures d’excepció”, en el marc de TRANSlocacions i una altra que va consistir en un mes de residència a l’estiu de 2016, convidada per IDENSITAT per realitzar un projecte a la costa de Barcelona. El resultat és una publicació que posa èmfasi en l’efecte repetitiu i pervers del turisme massiu, la pèrdua d’ànima dels llocs que el pateixen i els desplaçaments que experimenten els seus habitants.
Juan Aizpitarte, Safari: aquest projecte es fruit d’una residència artística de tres setmanes el 2016 a l’Arts Santa Mònica anomenada “Centre d’interpretació del turisme”. S’emmarca en un projecte general que vincula tres espais artístics a tres ciutats diferents: Barcelona, Palma de Mallorca i Venècia. El conjunt del treball investiga directament el fenomen turístic en aquests contexts diferents.
A Barcelona es treballa sobre la incidència i la violència que provoca la confrontació de la massa turística enfront el ciutadà. Hi ha temes com la gentrificació, la pèrdua d’identitat local, la desocupació del sector domèstic, la gestió de recursos, etc.
El resultat és una sèrie fotogràfica presentada en format de periòdic visual que combina imatges maquetades en color i en blanc i negre. Dividida en diversos capítols, aquesta edició digital recorre, servint-se de la imatge, els comportaments dels turistes a la ciutat de Barcelona l'agost del 2016. Un epíleg tanca la panoràmica, alhora que mostra exclusivament els paisatges buits que queden després del recorregut dels turistes.
IDENSITAT (Ramon Parramon i Gaspar Maza), Espais Zombi: temporalitats urbanes: El glossari dels espais zombi és un llistat de conceptes que pretén explicitar quines accions, fenòmens o circumstàncies contribueixen als processos de zombificació dels espais. Aquest glossari iconitzat pren especial èmfasi en relacionar els espais condicionats per la indústria del turisme amb els elements que defineixen els espais zombi.
Projectes Palma:
MARINA PLANAS, Taxonomía del Hotel Balear (postals)
NEUS MARROIG, Imatge pública (Capça amb imatges i vídeo + àudio)
LEFT HAND ROTATION, Nodo replicante de la ciudad escenario (vídeo + àudio)
ÁNGEL MARCOS, End of season (projecció de fotografies)
MIGUEL TRILLO, Línea de costa (projecció de fotografies)
Projecte Venècia:
IRENE PITTATORE, Lavoratori del turismo (vídeo + àudio - monitor)
Projecte Miami:
ANA A. OCHOA, Miami Beach: the sun city (projecció de fotografies)
Ciutat de vacances al programa Metrópolis de RTVE:
http://www.rtve.es/television/20170922/ciutat-vacances/1621700.shtml
Direcció general i comissariat: Nekane Aramburu
Coordinador a Barcelona: Ramon Parramon
Organitzen i produeixen: Arts Santa Mònica, Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, l’IED (Istituto Europeo di Design) de Venècia i Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana / Museu d’Art Contemporani Contemporani d’Alacant (MACA).
Amb el suport de: Acción Cultural Española (AC/E); Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Investigació i Turisme de les Illes Balears (Agència de Turisme de les Illes Balears - ATB); Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la col·laboració de la Federació Empresarial, Hotelera de Mallorca (FEHM) i Polo Museale del Veneto (Venècia).