¿Qué estás buscando?
Quizás buscas…
Jornades Dones i Creativitat
Públic general
Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat
L’edició, la traducció, la publicació i la distribució de la poesia, la narrativa i l’assaig de qualitat en llengua catalana constitueixen una tasca cabdal de suport, producció i promoció dels projectes literaris d’autores i autors nacionals i internacionals, i alhora un factor indispensable en la visibilització i la difusió de la seva creativitat.
Una conversa on es convida a editores que lideren quatre editorials independents especialitzades en poesia, narrativa, pensament i activisme social contemporani. Totes elles exemples d’emprenedoria de petita empresa o d’autogestió en forma d’associacions culturals o cooperatives; referents de l’impuls de creadors singulars i mai publicats o traduïts a les nostres llengües, o d’aposta decidida per l’ecoedició, conscients de la necessitat imperiosa de reduir l’impacte ambiental de les publicacions en paper; o la creació i cooperació de mantenir un espai editorial de promoció amb 48 segells editorials, l’Espai Contrabandos.
Aquestes professionals del sector del llibre cerquen donar més espai i ressò a obres compromeses, valentes, crítiques i inspiradores perquè arribin al major nombre de lectors exigents i interessats a comprendre el món i transformar les societats complexes del nostre temps.
Participants:
Ester Andorrà (Barcelona, 1972).
Llicenciada en Filologia Catalana per la UB. Gestionà una impremta familiar fins l’any 2007. Ha exercit de llibretera i actualment és tècnica de producció editorial a Combel Editorial. L’any 2004 va posar en marxa el projecte de LaBreu Edicions, editorial amb una catàleg amb més de 170 títols i tres col·leccions: "alabatre" de poesia, "cicuta" de narrativa catalana i "la intrusa" de narrativa traduïda. L’any 2005 publica i signa les fotografies de les plaquettes Eclosions, amb poema de Josep Pedrals, i Nuatges, amb poema de Marc Romera. El 2013 publica el poemari Afamats amb il·lustracions de Nú Miret.
Laura Huerga Ayza (Barcelona, 1978).
Editora i fundadora de Raig Verd, editorial d’assaig i narrativa, on ha publicat autores com Svetlana Aleksiévitx, Ali Smith, Ursula K. Le Guin, Nnedi Okorafor, Magdalena Tulli, Marina Garcés o Simona Levi.
Ha coescrit amb Blanca Busquets el llibre sobre llibertat d'expressió i manifestació Tu, calla! Sobre el dret a la llibertat d'expressió i manifestació.
Aida Iglesias de Prada (Galiza, 1981).
Sociòloga i editora a la cooperativa i editorial Pol·len Edicions SCCL, especialitzada en ecoedició i pol·linització social.
Cofundadora de l'Aranya Creació, entitat en la qual tot articulant les teories i pràctiques de la Cultura de pau, el Teatre de l'oprimit, dels feminismes i la cultura visual s’impartien formacions i es generaven creacions col·lectives per incidir en l'entorn. L'assemblatge entre l'activisme feminista i la recerca en l'àrea de gènere des de la psicologia social, la van portar a col·laborar amb l'editorial Pol·len en la col·lecció feminista D-fraccions.
Mar Carrera (Barcelona, 1983).
Periodista i editora a la cooperativa i editorial Pol·len Edicions SCCL, especialitzada en ecoedició i pol·linització social.
En les seves pròpies paraules: “M’agrada publicar persones que ens diuen coses que ens inspiren, ens ho diuen de moltes formes −textuals i no textuals−, en relats, novel·les, assaigs, poesies, il·lustracions i fotografies. Escric sobre allò que m'interessa i que s'encamina a transformar la societat: crec en un periodisme que és subjectiu i que aposta pels oprimits. Els meus àmbits d'activisme són el feminisme, l'antiracisme i l'ecologisme”.
Marta Rubirola Salmeron (Arenys de Mar, 1984).
Llicenciada en Periodisme i editora a Edicions del Periscopi.
Ha exercit de periodista, bibliotecària, lectora professional i editora. L'any 2015 s'incorpora a Edicions del Periscopi, on ha publicat autores com Jesmyn Ward, Jeanette Winterson, Eider Rodriguez, Susan Faludi, Sally Rooney, Kaouther Adimi, Akwaeke Emezi i Marta Orriols.
Enllaços d’interès:
https://www.labreuedicions.com/
http://www.raigverdeditorial.cat/
Maria M., Creació, 1996.
Organitza i produeix:
Arts Santa Mònica
DONES i CREATIVITAT
L’Arts Santa Mònica torna a organitzar les jornades Dones i Creativitat dins la setmana del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, convidant a professionals de diversos àmbits de les arts i la creació, per participar en xerrades, presentacions i accions multidisciplinars amb el mateix esperit que l’any anterior. Aquest no és altre que posar en valor la necessitat de l’art i la creativitat per sustentar la vida mateixa de totes les que hi som i recuperar la memòria històrica de totes aquelles que han estat abans, amb la responsabilitat d’obrir canals on les veus i les mirades pròpies d’aquelles que han d’arribar trobin xarxes on créixer i crear, i tota aquesta riquesa i pluralitat plena d’imaginació i originalitat obtingui ressò.
Com afirma la creadora Josefa Contijoch “En el territori de la creació res no és fàcil, tot difícil”, per aquest raó entre d’altres, és tan necessari fomentar espais on acollir, compartir i intercanviar experiències, coneixements i propostes de dones que exerceixen la creativitat.
Sabem per molts testimonis i reflexions de moltes creadores anteriors i actuals que la creació ens salva, en sana i ens fa lliures, ens impel·leix a atrevir-nos a exposar-se una mateixa i per a una als altres i córrer el risc de presentar-se, a no amagar-nos més, a mostrar-nos i dir-nos, i tanmateix ens permet atènyer el nostre espai al món. Cal confiar que entre totes treballem solidàriament per aconseguir ensenyar-nos i dir-nos tota la perplexitat que comporten les vides.
Crèdits
Mar Carrera: foto d'Antolín Avezuela.