¿Qué estás buscando?
Quizás buscas…
Conferència dins del cicle “El meu clàssic”
Accés: Entrada lliure
Dimecres, 22 de juny, la Sala d’actes de l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) acull una nova sessió del cicle “El meu clàssic” 2016. En aquesta ocasió l'escriptora convidada serà Imma Monsó que impartirà la conferència “Vocació i natura” sobre la novel·la El malaguanyat, de Thomas Bernhard. La sessió començarà a les 19h. L'entrada és lliure i gratuïta.
Thomas Bernhard (1931-1989) fou poeta, novel·lista i dramaturg en llengua alemanya. El seu treball està molt marcat pel sentiment d'abandonament i per la seva malaltia incurable, que li va fer veure la mort com l'essència última de l'existència. La seva obra es caracteritza per monòlegs solitaris que expliquen, a un oient callat, les seves opinions sobre l'estat del món, sovint amb referència a una situació concreta. Els seus principals protagonistes denuncien tot el que importa als austríacs en diatribes contra la "població estúpida" però també contra l'Estat. El seu treball també s'ocupa contínuament de l'aïllament i l'autodestrucció de les persones que lluiten per una perfecció inabastable; perfecció que significaria estancament i, conseqüentment, la mort. Moltes de les seves obres -sobretot Plaça dels Herois (1988)- van topar amb les crítiques de cercles conservadors, que afirmaven que tacaven la reputació d'Àustria.
El malaguanyat és una història de col·lisions entre talents i aspiracions frustrades, i especialment, de l'abisme que moltes vegades acompanya la pràctica artística. En aquest cas la novel·la narra la història de dos companys de Glenn Gould, que commocionats pel virtuosisme d'aquest, decideixen abandonar la seva carrera musical. D'aquesta manera comencen el seu camí cap a l'autodestrucció, com si la seva meta vital, a partir d'aquest moment, fos la pròpia frustració.
Imma Monsó (Lleida, 1959) és escriptora i professora de llengües estrangeres. La seva trajectòria com a narradora comença el 1996, amb el llibre de contes Si és no és, que va rebre el Premi Ribera d'Ebre de narrativa. Aquell mateix any publicà la novel·la No se sap mai. L'any 1998 va guanyar el Premi Prudenci Bertrana de novel·la i Cavall Verd de la Crítica Catalana per Com unes vacances. El 2001 publica la novel·la Tot un caràcter i més tard es dedica al gènere del conte i la narració curta, amb Millor que no m'ho expliquis (2003) i Marxem, papà. Aquí no ens hi volen (2004). També ha publicat un estudi en clau irònica sobre les semblances entre el poble català i el japonès, Hi són però no els veus (2004). Tota la seva obra ha estat traduïda al castellà però també té obra traduïda al francès, italià, portuguès, hongarès, neerlandès i anglès. El 2007 guanya el Premi Internacional Terenci Moix al millor llibre de l'any de ficció, per Un home de paraula. El 2009 publica la novel·la Una tempesta. El 2012 guanya el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per la novel·la La dona veloç, guardonada també amb el Premi El Setè Cel de Salt el 2013. Acaba de publicar la novel·la L'aniversari (2016).
El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir de prescriptors als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència.
Organitza
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora
Arts Santa Mònica