Què estàs cercant?
Potser busques…
Santa Mònica Ràdio
Digestions és un pòdcast ideat i conduït per Laura Torres, Yazel Parra i Alexandra Laudo, integrants del Gremi de Gastronomia de les Mòniques 2023-2024. Està concebut com un espai de trobada i de diàleg amb agents que, des de camps d’acció diversos (com ara el pensament, l’art, les pràctiques comunitàries o la restauració), treballen i reflexionen sobre les implicacions polítiques, socials, econòmiques, culturals i filosòfiques que tenen la producció i el consum d’aliments, la cuina i l’acte de menjar.
Tres episodis disponibles en línia a través de la XRCB, IVOOX i Spotify.
El filòsof, comissari i escriptor bolivià-alemany Max Hinderer Cruz, codirector del Programa d’Estudis Independents del MACBA durant el curs 2023-24, reflexiona sobre la indústria colonial del sucre, sobre el seu impacte en la industrialització i en la definició del projecte modern a Europa, així com sobre l’actual “colonialisme corporatiu”, entre moltes altres qüestions relacionades amb la producció, la importació i el consum d’aquesta substància dolça.
Bonus tracks de l’episodi:
- Sidney W. Mintz, Dulzura y poder. El lugar del azúcar en la historia moderna, Madrid, Siglo veintiuno editores, 1996.
- Making-of de l’escultura monumental de Kara Walker, A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby (2014), produïda i presentada per Creative Time a les instal·lacions de l’antiga fàbrica de sucre Domino (Brookyn, Nova York).
En el segon episodi de Digestions conversem amb Natalia Carminati, artista visual, investigadora i resident al Centre d’Arts Santa Mònica dins del Gremi de Gastronomia durant les edicions 2021-22 i 2022-23 de les Mòniques. La pràctica artística de Carminati es fonamenta en processos llargs d’investigació teòrica situada, i es formalitza en dispositius multisensorials, com ara el vídeo, la performance, la videoinstal·lació, l’art sonor o la pintura. Els eixos temàtics que articulen els seus treballs són la descolonització, la sostenibilitat i l’alimentació. En la conversa que les actuals integrants del Gremi de Gastronomia de les Mòniques hem mantingut amb Carminati, l’artista ens ha parlat de la seva investigació sobre models agroalimentaris hegemònics i polítiques d’industriaització de l’aliment, prenent com a cas d’estudi el blat de moro i l’impacte que el seu cultiu industrial ha tingut sobre la soberania alimentària.
Bonus tracks de l’episodi:
* Article acadèmic sobre la nixtamalització:
bit.ly/La-nixtamalizacion-y-el-valor-nutritivo-del-maiz
* Web de l’artista Natalia Carminati:
nataliacarminati.com
* Instagram del col·lectiu artístic les Jamaiconas:
www.instagram.com/las.jamaiconas
Vanesa Freixa viu a una borda centenària a 1.400 m d'altitud, a un petit poble del Pallars Sobirà. És mare, té un petit ramat d'ovelles i un hort, i va ser directora de l'escola de Pastors entre 2009 i 2016. Des d'una posició activista, i mitjançant l’escriptura, el documentalisme i la creació artística, Freixa promou la divulgació i la generació de pensament crític al voltant del ruralisme. Amb ella conversem sobre el valor de la pagesia i d'una vida lenta i conscient, vinculada a la terra i al coneixement dels processos de producció dels aliments. També parlem del “bullying rural”, de la necessitat de ruralitzar les ciutats i de sobirania alimentària, i abordem el debat sobre si menjar carn o no. En una conversa intensa, emotiva i altament inspiradora, Freixa ens recorda, tot citant John Berger, que el coneixement de la ruralitat està vinculat a la salvaguarda de la vida.
Bonus tracks de l'episodi:
Vanesa Freixa, Ruralisme. La lluita per una vida millor, Barcelona, Ara Llibres, 2023.
https://www.arallibres.cat/cataleg/ruralisme/
Ruralisme o barbàrie. Ungüent de Pericó. Conversa entre Marina Monsonís i Vanesa Freixa. Taller a càrrec de Marina Monsonís. La cuina del MACBA.
https://www.macba.cat/it/obra/ahis06379-ruralisme-o-barbarie-unguent-de-perico-conversa-entre-marina-monsonis-i-vanesa-freixa----la-cuina-taller-a-carrec-de-marina-monsonis-enregistrament-audiovisual-activitat/
Saó. Festival d’Art, Natura i Pensament de l’Alt Pirineu
https://www.aplecsao.cat/programa-2023/