Cua Teatre

Performance participativa de cua d’entrada

Prototip
Teatre / performance | 20.02.2024 / 16'30h | Exterior del Santa Mònica

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia

Performance participativa de cua d’entrada

El teòric dels estudis de la performance, Richard Schechner, sol afirmar que els moments més humans i relacionals d'una obra de teatre de sala, són els moments de cua, abans del seu inici, i després del seu final però, especialment, en els entreactes. Amb aquesta afirmació, el creador de Environmental Theater, intenta defensar pràctiques performatives fetes en altres espais, com el carrer, a partir d'altres preceptes estètics i tècnics que no estan directament influenciats pel teatre tradicional en la caixa escènica, com la situació de la cua per a qualsevol esdeveniment artístic o burocràtic. Schechner intenta donar importància als moments de contacte humà i d'experimentació potencialment possibles en els entreactes, i les cues.

A partir d’aquestes reflexions, el Gremi d’Espais proposa un programa d’accions i activacions experimentals durant el període d’interval entre exposicions i que ha identificat com a “EntreActe”. Les propostes investiguen el que hi ha entre l’exterior i l’interior del centre, entre el desmuntatge d’una exposició i el muntatge d’una de nova.

Cua teatre proposa una performance participativa davant la porta del Santa Mònica. Performers i públic són convidats a entrar en la situació d’una cua i participar en les diverses situacions que genera aquest dispositiu quotidià i tan present a la ciutat.

 

Activitat en el marc d’EntreActes, el programa d’accions i activacions experimentals durant el període entre exposicions, impulsat pel Gremi d’Espais del Santa Mònica.

Concepció, guió i direcció: Pedro Bennaton

Amb l'actuació de Clei Grött, Constanza Blanco, Luana Raiter, Santiago Bastidas i Tatiana da Silveira, a més de participants voluntaris durant l’acció

En col·laboració amb Carlos Carbonell (Gremi de Digitalització) i Antonis Antoniou (Gremi d’Edició)

 

Pedro Bennaton: Resident i treballant a Barcelona, des del 2018, nascut a Londres, doctor en Teatre, cofundador d'ERRO Grupo el 2001, a Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. És director, investigador, dramaturg i actor, amb experiència en Arts i Teatre, i èmfasi en la Intervenció i l'Actuació Urbana, treballant principalment en els següents temes: teatre de carrer, espai urbà, participació, invasió, observació, invisibilitat i desplaçament. Des del 2021 participa com a professor convidat a les Jornades d'Investigació Artística de la Universitat de Fontys, i des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica, Barcelona.

Luana Raiter (Brasil, 1981): és una artista multidisciplinar, doctora en Estudis teatrals i cofundadora i membre del col·lectiu transdisciplinar i de carrer ERRO Grupo (2001-2023). Resident a Barcelona des de 2018, amb el seu treball com a performer, dramaturga i investigadora, ha participat en diferents festivals i esdeveniments artístics en nombroses ciutat brasileres, així com en diversos països: Mèxic, Estats Units, Canadà, Argentina, Colòmbia, Xile, Portugal, Espanya, França i Romania. Juntament amb ERRO va impartir cursos d’Intervenció Urbana a la UB, USP, Sorbonne Paris IV, NYU, UDESC, etc.

Clei Grött: és actor, performer, director i escriptor. Va néixer al Brasil on va començar la seva trajectòria teatral als disset anys, i on va concloure la carrera d’Arts Escèniques. El 2009 el seu projecte de perfomance “oferta.oferta” onté el Premio Artes Cênicas na Rua de la fundación nacional de las artes de Brasil. El 2020 va ser un dels autors seleccionats al Concurso Escenas del Confinamiento, i va publicar els seu primer text teatral en el llibre provinent del concurs. El 2019 es va traslladar a Barcelona i des d’aleshores actua a l’audiovisual i al teatre.

Tatiana da Silveira Minossi: actriu brasilera arriba a Barcelona l'any 2000, es forma com a pallassa dedicant-se al món del clown fins a l'any 2009 quan comença a treballar amb la companyia Sienta la Cabeza fins al 2019 . El 2020 comença a investigar intervencions en espais públics a més de rescatar la seva pallassa presentant-se tant per a públic infantil com adult.

Santiago Bastidas Grijalba: és actor, dramaturg i docent colombià. Mestre en Arts Escèniques amb èmfasi en interpretació de la institució universitària Politécnico Grancolombiano y del Teatro Nacional. Magíster en Estudis Teatrals per la Universitat Autónoma de Barcelona. Destaca la seva participació en la direcció i la dramatúrgia de l’obra Intrusos, realitzada amb el Colectivo Artefacto, guanyadora de l’estímul per al sector del teatre del departament de Cultura de l’Alcaldia de Popayán-Colòmbia (2019).

Constanza Blanco Jessen: és creadora, docent i investigadora escènica. Script doctor. Actriu professional (Departament de Teatre-Universitat de Xile) i Phd en Estudis Teatrals (UAB- Institut del Teatre), especialitzada en dramatúrgies relacionals i escenes d’interacció. En teatre ha treballat com a actriu, dramaturga, productora i directora; i en sector audiovisual s’ha desenvolupat principalment com a Script Doctor. Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos incentius i beques de fons governamentals i privats.