Què estàs cercant?
Potser busques…
Accions i activacions en un temps i espai específics
Activitats gratuïtes sense inscripció prèvia
Entreacte
(Homenatge a Pompeu Fabra)
Els mots corren a canviar-se de vestit.
Baixen els telons, i les bambolines
vénen de nou damunt els bastidors.
Els subjectes, els verbs i els adverbis,
ja vestits d'altra manera, tornen a escena.
Resta un grup d'adjectius mirant pel forat del teló.
El poema següent ara començarà.
(Joan Brossa, Els ulls i les orelles del poeta, 1961).
El Gremi d'Espais proposa durant el mes de febrer un programa d’accions i activacions experimentals durant el període d’interval entre exposicions i que ha identificat com a “EntreActe”.
Les propostes investiguen el que hi ha entre l’exterior i l’interior del centre, entre el desmuntatge d’una exposició i el muntatge d’una de nova. Una invitació a endinsar-se en aquest espai de canvi, a estar-hi i experimentar el que era i el que pot ser.
EntreJam#1 / 09.02.24 / 18 h / Espais expositius
Sessió d'improvisació amb un guitarrista, dos cantaors, dues balladores i una instal·lació audiovisual en els espais expositius en construcció, amb l’objectiu d’escoltar-lo, escoltar-se i crear un espectacle horitzontal i mínim entre el flamenc, el contemporani, el físic i el virtual.
EntreActes: estudis sobre una porta / 13–16.02.24 / a partir de les 13 h
Instal·lació sonora a la porta del Santa Mònica.
Assaig de presències / 13–28.02.24
Dispositiu analògic-digital que té la capacitat de capturar a temps real el que succeeix per projectar-ho.
Balda Mushiboshi / 14.02.24 / 11 h / Exterior del Santa Mònica
Cerimònia de transició estacional a La Rambla dels llibres que conformen l'espai de consulta del Santa Mònica. Una proposta del Gremi d’Edició.
Cua Teatre / 20.02.24 / 16:30 h
Performance participativa davant de la porta del Santa Mònica
Caminacte / 28.02.24 / 16 h / Inici a l’entrada del Santa Mònica
Caminada grupal atzarosa per atendre el temps i l’espai a Barcelona
"En el teatre, l'entreacte és definit en una representació dramàtica com un intermedi, una interrupció entre les parts d'una obra. Específicament en les antigues representacions dramàtiques, l'intermedi (el ball, els números de comèdia, sainet, etc.) havia de ser una acció diferent de la que estava representada en l'escenari, tant estètica, com relacionalment, i especialment sense cap necessitat tècnica i espacial, perquè justament s’estava preparant l'escenari per al pròxim acte. Això comportava que l’entreacte passés en un espai secundari (per dir-ho d'alguna manera). Això ens resulta interessant en tant que, en certa forma, la relació d'expressió i escolta entre artista i espai es torna més horitzontal.
"Aquest canvi de perspectiva de l’EntreActe ens interessa perquè ens acosta a una organització més empàtica i horitzontal, on totes les habitants d'un espai es comprometen a expressar-se i escoltar-se en igualtat de condicions, fomentant l'escolta activa dels espectadors i augmentant l'escolta i l'empatia de l’artista.
"Aquesta línia de recerca artística enllaça amb els prototips que des del Gremi d’Espais hem estat treballant al Santa Mònica anteriorment: Observacions Situades, El Salta de la Fera o Ascensor Social". –Gremi d’Espais
Projecte impulsat pel Gremi d'Espais (Anna Roselló, Cris Candela, Pedro Bennaton)
Amb la participació del Gremi d’Espais i el Gremi d’Edició
Pedro Bennaton: resident i treballador a Barcelona, des del 2018, nascut a Londres, doctor en Teatre, cofundador d'ERRO Grupo el 2001, a Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. Bennaton és director, investigador, dramaturg i actor, amb experiència en Arts i Teatre, i èmfasi en la Intervenció i l'Actuació Urbana, treballant principalment en els següents temes: teatre de carrer, espai urbà, participació, invasió, observació, invisibilitat i desplaçament. Des del 2021, Bennaton participa com a professor convidat a les Jornades d'Investigació Artística de la Universitat de Fontys, i des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica, Barcelona.
Cristina Candela: bailaora creadora audiovisual, performer i Mònica. Nascuda a Madrid, ha desenvolupat la seva carrera com a bailaora a Barcelona on ha treballat en tablaos com Tarantos, el palacio del flamenco o el patio andaluz. En la seva faceta com videocreadora les seves obres han estat seleccionadas en festivals com Miami screendance fest, festival de CineDanza de la ciutat de Mòdena o seismes a Barcelona. Com performer va estrenar la seva peça NANA al novembre del 2021 a Barcelona.
Anna Solanilla: Artista visual i escenògrafa. Ha realitzat diferents projectes i mostres de l’entorn de les arts visuals i escèniques. Actualment els seus projectes es focalitzen en l’experimentació amb les arts digitals aplicades a l’escena i en dispositius de caràcter instal·latiu. Docent a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de projectes i sistemes de representació analògics i digitals. També ha estat sots-directora i responsable de màsters. Doctora en història de l’escenografia per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Belles Arts i Art Dramàtic, especialitat d’Escenografia (Institut del Teatre). Des del 2022 és artista resident al centre d'arts Santa Mònica.