RCR Arquitectes: Papers

Exposició

Exposició | 19.05 - 13.09.2015 | Primera planta

«Recorregut pels nostres papers creatius. Els inicials i altres, emfasitzant les aiguades de tinta com a esbossos expressius de conceptes i primeres idees.  Complementat amb el que hem anomenat exfoliacions: fustes i acers que fixen l’atenció en un detall. I amb un petit homenatge, també de paper, a Jesús Vilalta.»

RCR Arquitectes


RCR, despatx d’arquitectes amb seu a la ciutat d’Olot, va ser creat l’any 1987 per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. Els seus projectes arquitectònics es destaquen per la seva especial comprensió de l’encaix de les obres amb el seu entorn i paisatge.
 
Des de l’inici de la seva pràctica arquitectònica, el dibuix i l’esbós han tingut un paper primordial en el procés de projecció i materialització dels seus projectes. Primer realitzats a llapis i amb tinta xinesa. Després, al llarg dels anys, l’aiguada a la tinta ha esdevingut un instrument privilegiat per fixar i capturar idees i pensaments.

RCR Arquitectes: Papers és una exposició que, mitjançant dibuixos, esbossos i papers diversos, i els assemblatges constructius anomenats per ells exfoliacions, té per objectiu donar a conèixer el treball i el procés creatiu de RCR Arquitectes des d’un punt de vista singular, atès que no contempla els seus edificis acabats sinó la manera de treballar i els processos creatius que caracteritzen la seva original obra arquitectònica.

Des de les seves primeres obres, realitzades a partir de 1987, fins a alguns dels seus projectes més emblemàtics, com l’Espai Públic del Teatre La Lira, de Ripoll (2003-2011), el Museu Soulages, a Rodez (2008-2014) o la Mediateca Waalsekrook, a Gant (2010-), podem seguir, gràcies als dibuixos i esbossos preparatoris, les idees primeres i el procés creatiu que va anant configurant la materialització dels projectes.
D’un interès especial són les aiguatintes de projectes que encara no s’han realitzat, o que estan en procés de construcció, com l’adeqüació del claustre d’Arts Santa Mònica, a Barcelona; la rehabilitació de l’estudi i el Mas Miró, a Montroig; les cases a Dubai; o Le Pavillon Vide a París.

Així mateix, el projecte expositiu compta amb la col·laboració d’Isaki Lacuesta que ha realitzat una obra audiovisual que complementa els dibuixos i esbossos de RCR.


Llibret de mà

 

  • Organització Arts Santa Mònica - Departament de Cultura.
  • Col·laboren RCR BunkaFundació Privada, Palau Robert - Departament de Presidència, Lagares.
  • Comissariat RCR arquitectes, Isaki Lacuesta, Manuel Guerrero.
  • Coordinació Fina Duran, Filipe Faustino.
  • Documentació Arxiu RCR arquitectes, Gemma Puigvert, Filipe Faustino.
  • Audiovisual Isaki Lacuesta.
  • Disseny de la instal·lació audiovisual Albert Coma.
  • Arquitectura de l’espai RCR arquitectes.
  • Disseny gràfic Rundesign.