La força del dolor

Amb la participació de Santiago López Petit

Dimarts de vídeo
Sala Bar | 09.04.2024 / 19h | Projecció / col·loqui

Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones

Dimarts de vídeo

A permanent provisional situation (2008) és una peça composta de 96 petites pantalles que configuren un document sobre el cinema palestí. Mitjançant els testimoniatges a Youtube de tres de les seves realitzadoris exiliadis –Maya Sambar, Osama Qashoo i Saeed Taji–, de noticiaris gravats en pantalla, entrevistes i imatges dels llocs i habitants que sofreixen el genocidi, reflexiona sobre la repetició, la visibilitat de les denúncies i sobre com la narrativa és reduïda a un tapís visual i auditiu. El seu autor, Pedro Ortuño, afirmava llavors trobar-se “seixanta anys després de l'inici d'una situació provisional política que comença a semblar permanent”.

El genocidi palestí –especialment alarmant i mediatitzat durant els últims mesos però arrossegant una història de dècades– és de nou avui una de les fonts de desesperació i impotència per als qui encarem una vida política, davant l'ostensible inoperància de la nostra lluita contra el sofriment que causen els estats i les corporacions. El vídeo vindrà acompanyat de la intervenció de Santiago López Petit, la trajectòria de pensament i escriptura del qual té una profunda relació amb aquests sentiments d'aflicció i cerca de l'esperança. Santiago planteja: “Si la vida és una paraula, el voler viure és un crit. Però perquè voler viure es converteixi en un desafiament es requereix una força de dolor. Només serem capaços d'endinsar-nos en la força de dolor si aprehenem el malestar social com a propi, i el propi mal-estar com un malestar social”.

https://hamacaonline.net/projects/la-for%C3%A7a-del-dolor/

A càrrec d'Hamaca

Santiago López Petit (Barcelona, 1950) ha estat militant de l'autonomia obrera en els anys 70 i va treballar durant anys com a químic. Posteriorment va estudiar Filosofia. Va ser professor de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona durant 20 anys. Ha participat en molts dels moviments de resistència posteriors a la crisi del Moviment Obrer. És un dels impulsors de la plataforma Espai en Blanc, l'objectiu de la qual és construir un pensament crític i experimental. Ha publicat entre d’altres els següents llibres: Entre el Ser y el Poder. Una apuesta por el querer vivir (reeditat, Madrid, 2009), Amar y pensar. El odio del querer vivir (Barcelona, 2005), La movilización global. Breve tratado para atacar la realidad (Madrid, 2009), Hijos de la noche (Barcelona, 2014), El gesto absoluto. El caso Pablo Molando: una muerte política (Logroño, 2018) i la novel·la Tan a prop de la vida (Barcelona, 2021).

Pedro Ortuño és artista multimèdia. Combina la seva tasca docent amb l'artística, investigadora i el comissariat d'exposicions audiovisuals. Les seves obres indaguen en la intersecció de les ciències socials, l'art i els media. Ha participat en diversos projectes d'I+R+D relacionats amb polítiques d'identitat i el cinema/vídeo underground.

Dimarts de vídeo

Dimarts de vídeo és el programa audiovisual del Santa Mònica amb projeccions gratuïtes i regulars cada dimarts a les 19h a la Sala Bar.

Dimarts de vídeo és un lloc de trobada per a públic, creadors, programadors, estudiosos i curiosos àvids de gaudir d’una programació audiovisual artística, experimental i d’assaig de petit format en un entorn distès i proper com és la Sala Bar.

Cartell dimarts de vídeo