AIDS Correspondences

Presentat per Aimar Arriola i Panos Fourtoulakis

Dimarts de vídeo
Sala Bar | 27.02.2024 / 18h - 20h | Projecció i col·loqui

Activitat oberta i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones

Idioma: anglès

Dimarts de vídeo

AIDS Correspondences (Correspondències de la sida) explora les temporalitats canviants de la vida amb el VIH/sida i el canvi d'actituds socials cap al virus al llarg dels anys. A través de projeccions, narració i debat, el programa s'endinsa en les històries de l'epidèmia de VIH/sida a Grècia i Espanya, presentant respostes artístiques i activistes que reflexionen sobre les actituds socials, en la seva majoria de quan la infecció significava la mort, i examinant la diferència d'aquests contextos amb les històries dominants a nivell mundial (dimarts). A continuació, el programa explorarà la temporalitat contemporània de viure amb el VIH, examinant l'impacte de les teràpies antiretrovirals en el sexe, la subjectivitat i les experiències viscudes, especialment en les subcultures masculines homosexuals (dimecres).

AIDS Correspondences és el resultat d'una sèrie d'intercanvis entre Panos Fourtoulakis amb Aimar Arriola i amb João Florêncio: la correspondència com a manera de connectar temps i llocs, presències i absències.

El programa es compon de 2 sessions, el 27 i el 28 de febrer.

Dimarts 27: Projecció i debat entre Panos Fourtoulakis i Aimar Arriola.
Dimecres 28: Presentació a càrrec de João Florêncio seguida d'un col·loqui amb Panos Fourtoulakis.

Dimarts 27.02.24
18h - 20h

Els comissaris Panos Fourtoulakis i Aimar Arriola presenten aspectes de la seva correspondència en curs sobre les respostes artístiques a la crisi del VIH/sida a Grècia i Espanya, i reflexions més àmplies sobre temes relacionats. Obres d'imatge en moviment, documentació de performances, accions activistes i altres materials -procedents d'arxius públics i privats- serveixen com a punts d'entrada per a accedir i reflexionar sobre temporalitats queer sovint oblidades. La sessió explora com les històries dels dos països ressonen entre si i com divergeixen de les narratives sobre el VIH/sida dominants a nivell mundial.

Obres d'imatge en moviment, extractes de vídeo, performances i documentació activista de: ACT UP Barcelona, Águeda Bañón, Alexis Bistikas, Las Pekinesas, colectivo LSD (Liliana Couso, Virginia Villaplana, Fefa Vila), Pepe Espaliú, Pepe Mirales, Vicky Vergou, entre altres.

Selecció de Panos Fourtoulakis i Aimar Arriola (com a part del projecte Anarxiu sida desenvolupat amb Nancy Garín i Linda Valdés).

Las Pekinesas, Sida Da, documentació de performance, fotograma, min. 8:52, 1985

Panos Fourtoulakis és un comissari independent. La seva pràctica se centra en les cultures mediàtiques, la seva capacitat per a produir subjectivitats i la relació de la vida i la presència corporal amb la mediació, especialment pel que fa a les pràctiques d'imatge en moviment. Va estudiar Comissariat d'Art Contemporani en el Royal College of Art i actualment és becari en el Onassis AiR d'Atenes, on investiga les respostes artístiques a l'epidèmia de VIH/sida a Grècia.

Aimar Arriola treballa en art com a curador, editor i investigador. Graduat en el Programa d'Estudis Independents del MACBA, és doctor en cultures visuals per Goldsmiths, Universitat de Londres. Des de fa deu anys impulsa al costat de Nancy Garín i Linda Valdés el projecte Anarxiu sida, sobre la dimensió cultural de la continuada crisi del VIH/sida. Recentment ha estat investigador associat (2020-2023) a AZ Alhóndiga, Bilbao.

AIDS Correspondences és el resultat de la residència curatorial de Fourtoulakis en LOOP, Barcelona i Matadero, Μadrid, la primavera de 2024.

La recerca de Fourtoulakis sobre les respostes artístiques a l'epidèmia de VIH/sida a Grècia compta amb el suport de Onassis AiR, Atenes.

logoLOOP-adaptat

 

Dimarts de vídeo

Dimarts de vídeo és el programa audiovisual del Santa Mònica amb projeccions gratuïtes i regulars cada dimarts a les 19h a la Sala Bar.

Dimarts de vídeo és un lloc de trobada per a públic, creadors, programadors, estudiosos i curiosos àvids de gaudir d’una programació audiovisual artística, experimental i d’assaig de petit format en un entorn distès i proper com és la Sala Bar.

Cartell dimarts de vídeo