Què estàs cercant?
Potser busques…
Instal·lació itinerant que farà emergir una memòria compartida per part de tots els europeus i europees
Públic general
El Projecte House.Music.Europe - HoME, que compta amb el suport de la Comissió Europea dins del programa Europa Creativa, té una durada de tres anys i el seu objectiu és convocar a joves artistes de diferents disciplines, amb la música com a disciplina principal, per crear conjuntament una instal·lació sonora i una obra escènica basades en enregistraments fets per la gent del carrer i diversos col·lectius específics, sobre els seus records en relació amb la història europea, o més concretament del seu país, ciutat, i fins i tot del seu barri. L’objectiu de HoME és fer emergir una memòria compartida per part de tots els europeus i europees.
La primera fase de HoME se centra en la recopilació d’enregistraments i dades. Una estructura mòbil s’instal·larà en diversos espais de la ciutat de Barcelona, el dia 1 d’abril a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i el dia 2 a l’exterior del Santa Mònica. La gent del carrer podrà entrar dins de l’estructura que estarà equipada amb micròfons i sensors de diversos tipus per tal d’enregistrar, a més de les paraules de les persones que hi participin, les seves constants vitals. Amb les dades recopilades, els artistes seleccionats dissenyaran un projecte de creació que es durà a terme durant els dos anys següents.
Tres artistes de diferents disciplines, Julio César Palacio (compositor/artista sonor), Carlos Nuñez Medina (compositor) i Ricardo Castro Arceiz (performer), s’han reunit per plantejar el funcionament de la instal·lació en la seva estada a Barcelona. Ells mateixos expliquen com han enfocat el projecte:
“En este momento de incertidumbre e inestabilidad mundial, en el que estamos hyper-conectados a medios de comunicación cuya información responde a diversas agendas, es un momento en el que es fundamental escuchar atentamente a las personas y a nuestro alrededor, ceder la palabra y comunicarnos; una vuelta al contacto bis a bis y a compartir experiencias e información es imprescindible.
Este contacto debería estar abierto a una total libertad de expresión y de prejuicios entendiendo que las realidades son diversas, las culturas, las creencias y las idiosincrasias.
Con este concepto como base, hemos querido afrontar la primera etapa del proyecto HoME relacionado con la instalación y recogida de datos (historias) en nuestra ciudad. Como equipo y habiéndonos reunido en varias ocasiones, hemos visto que los intereses y/o conceptos de las preguntas a ser planteadas al público participante han ido cambiando; cada uno de nosotros ha elegido un enfoque personal pero que a su vez es complementario, por lo cual decidimos no tener una solo ángulo global, sino la convergencia de los tres planteamientos.
El interés de obrar de esta manera, tiene relevancia también desde el punto de vista de afrontar las siguientes etapas del proyecto, con un panorama más amplio, en el que nos veamos los tres reflejados y con ello no solo poder crear en consecuencia, sino aprender y compartir.
Al interés inicial de Carlos de hacer un planteamiento dedicado a diversos grupos y edades, entendiendo que tanto la memoria y la percepción es distinta en estas diversas etapas, se une el interés de Ricardo de dar voz al colectivo LGTBIQ y entender cuál es su percepción del HOGAR en el sentido de género, de aceptación, de libertad, de seguridad, etc. Por su parte, Julio se interesa en comprender el significado del HOGAR desde el punto de vista de la pertenencia y la materialidad del mismo concepto”.
Enllaços d’interès
https://home.atlatszohang.hu/
A càrrec de: Mixtur
En col·laboració amb:
moment collective The Black Page Orchestra - https://www.blackpageorchestra.org/
Cultural Centre of Vojvodina Milos Crnjanski - https://zkv.rs/
Transparent Sound Festival - https://atlatszohang.hu/en/home-en/