Ara que tothom edita, què?

Trobades per repensar i compartir sabers sobre l'edició contemporània

Activitat
Taula rodona i taller | 13-14-20-21.05.2022 / 18h - 20h | Sala d'actes i espai Mòniques

Públic general i especialitzat: persones interessades en el món editorial contemporani, editors, artistes, dissenyadores, impressors, fotògrafs, estudiants de belles arts i disseny.

Activitat oberta a tothom i gratuïta amb inscripció prèvia (15 persones):

Cal enviar un correu a santamonica@gencat.cat (fins el 08/05) explicant en 4 línies quina motivació teniu per assistir a les Trobades.

Ara que tothom edita, què?

Com neixen els llibres en l'era del desktop publishing? Com transcendeix el llibre quan es barreja amb la mediació, l'activisme o la curadoria? Com s'influencien la institució i els projectes independents? Quines pràctiques innovadores detectem? I "el nou" sempre és nou?

Aquest taller proposa una sèrie de converses amb diferents figures ―nacionals i internacionals― del món editorial contemporani com a punt de partida per establir un espai de reflexió i generar coneixement a través de la interacció de participants.

Convidem a creadors, editors, artistes i entusiastes a participar en dues sessions virtuals i dues de laboratori on abordarem diferents maneres de fer edicions, per detectar el seu potencial transformador respecte a la tradició i posar en comú inquietuds.

Xerrarem en línia sobre projectes nascuts tant en entorns institucionals com en contextos independents amb: Lluc Mayol (València), Iera Delp i Sarah Renau (La Caldera, Barcelona), León Muñoz Santini (editorial Gato Negro, Ciutat de Mèxic), Sara Catenacci i Lisa Andreani (Museu MACRO, Roma), Élodie Mugrefya i Peter Westenberg (Constant Brussel·les).

Explorarem mètodes, fluxos de treball, hibridació de rols en l'edició o el món digital, tecnologies i pràctiques més enllà del llibre en el seu sentit estricte. Així mateix, obrirem debat sobre quins continguts considerem prioritaris per publicar en el present immediat, qüestionant la innovació i inventant reptes.

Cada sessió virtual activarà una sessió de laboratori/fòrum amb un grup restringit a 15 persones, per crear un cercle d'editors-lectors. Aquí activarem dinàmiques per tractar els mateixos temes d'una manera més horitzontal i més física, reimaginant col·lectivament les nostres pràctiques.

#publicar #artista #fanzine #assaig #fotollibre #catàleg #autoedició #rar #digital #imprimir #resistir #transformar #experimentar #folklore #mediació #hibridació #petazetas #feminisme #copia #lol #autor #activisme #freecode #bookclub #frikis #cossos #ball

 

Programa de les sessions:

 

13/05/2022 - sessió en línia* - de 18 h a 20 h (Zona horària: Europa/Madrid UTC) - idioma: castellà

- Lluc Mayol Palouzié - artista, docent i activista cultural, València

- Iera Delp i Sarah Renau - responsables de les publicacions del centre d'art La Caldera, Barcelona

- Gato Negro - editorial, Ciutat de Mèxic

 

14/05/2022 - sessió presencial - de 18 h a 20 h

Laboratori/fòrum en el centre d’arts Santa Mònica (Sala d’actes).

 

20/05/2022 - sessió en línia* - de 18 h a 20 h (Zona horària: Europa/Madrid UTC) - idioma: anglès

- Élodie Mugrefya i Peter Westenberg - Constant, Brussel·les

- Sara Catenacci i Lisa Andreani - coordinadores curatorials/editorials del Museu MACRO, Roma

 

21/05/2022 - sessió presencial - de 18 h a 20 h

Laboratori/fòrum en el centre d’arts Santa Mònica (sala d’actes).

*Les xerrades virtuals seran en castellà i anglès. Es proporcionaran materials didàctics amb la traducció dels continguts en català. Una vegada realitzada la inscripció es rebrà un enllaç per a participar en les sessions virtuals.

 

Enllaços d’interès

Publicacions de La Caldera: https://www.lacaldera.info/es/publicacions

Gato negro editorial: https://www.gatonegro.ninja/

Constant: https://constantvzw.org/site/?lang=en

Constant Verlag: https://constantvzw.org/verlag/

Museu Macro: https://www.museomacro.it/bibliographic-office/

A càrrec dels artistes residents en l'àmbit del disseny editorial experimental del Santa Mònica: Silvia Renda, Estefanía Martín i Carlos Clemente.

En col·laboració amb: Azahara Cerezo, Lluc Mayol, Gato Negro ediciones, La Caldera, Museu MACRO, Constant Brussel·les