Inauguració

'Blue Sky Days' Tomas van Houtryve + Conversa «Els drons i tu: guerra, privacitat i fotografia»

Activitat
Inauguració i conversa | 15.07.2015 / 19:00h | Sala d'actes

Entrada lliure / aforament limitat

inauguració 'Blue Sky Days' Tomas van Houtryve


La conversa «ELS DRONS I TU: guerra, privacitat i fotografia» mostrarà en detall l'ús de drons per part del govern dels Estats Units en la guerra contemporània i en qüestions de privacitat. Tomas explicarà la seva investigació sobre aquest assumpte i el procés que hi ha darrere el seu projecte. Des de l'any 2004, diversos milers de persones han mort en atacs encoberts de drons dels Estats Units. Tot i que vivim en l'època en què hi ha més accés als mitjans de comunicació de la història, el públic gairebé no té registres visuals de la guerra dels drons i les seves víctimes. Com a resposta a la manca d'atenció per part dels mitjans de comunicació, Tomas va decidir col·locar la seva càmera en un petit dron i viatjar pels Estats Units per fotografiar els mateixos tipus de reunions que s'esmentaven als informes sobre atacs del Pakistan i el Iemen: casaments, funerals, grups de gent que resa o fa exercici. Després de llegir centenars d'aquests informes, va fer una llista dels «objectius» que observaria des del cel. També va fer volar la càmera per llocs en què es fan servir drons als Estats Units per a un efecte menys letal, com ara presons, jaciments petrolífers i la frontera entre els Estats Units i Mèxic. Amb la creació d'aquestes imatges Tomas es proposa cridar l'atenció sobre la naturalesa canviant de la intimitat personal, la vigilància i la guerra contemporània.

Aquest projecte ha rebut un suport i una aclamació internacionals aclaparadors. Han col·laborat en el projecte Harper’s Magazine, el Centre Pulitzer, la revista TIME, el programa de beques de Getty Images, la Aaron Siskind Foundation i Open Society Foundations. Ha rebut els premis següents: premi de fotoperiodisme ICP Infinity, premi internacional Pictures of the Year de reportatge d'excel·lència, primer premi multimèdia de l'Associació de Fotògrafs de Premsa de la Casa Blanca, segon premi de temes contemporanis de World Press Photo 2014 i 10 Millors Fotos de 2014 de la revista TIME.
 
Moderarà la xerrada Nancy Uhlar Murray, que recentment s'ha retirat després de 25 anys com a directora d'Educació de l'ACLU (Unió Americana per les Llibertats Civils) de Massachusetts, als Estats Units. En els anys posteriors a l'11 de setembre de 2001 es va centrar en els atacs del govern dels Estats Units a les llibertats civils i el dret internacional, tant dins dels Estats Units com a l'estranger. Ha parlat en nombroses ocasions sobre arrestos inconstitucionals i detenció, tortura, vigilància, vigilància policial militaritzada i l'ús de drons, assumptes sobres els quals ha escrit publicacions setmanals en un blog del lloc web PrivacySOS.org. Entre les seves altres obres escrites hi ha Ten Years Later: Surveillance in the ‘Homeland,’ una publicació de l'ACLU que va aparèixer com a sèrie en deu parts a Truthout.org; «Profiled: Arabs, Muslims, and the Post-9/11 Hunt for the 'Enemy Within'», al llibre premiat Civil Rights in Peril: The Targeting of Arabs and Muslims, i un innovador pla d'estudis per a escoles, Rights Matter: the Story of the Bill of Rights.


Aquesta xerrada forma part de l'acte inaugural de l'exposició Blue Sky Days de Tomas van Houtryve.  Espai balcó 19:00h
La xerrada serà en anglès, traduïda a castellà

  • OrganitzaDOCfield>15 Festival de fotografia documental Barcelona