Gremi d'Educació

Anita García 
Martí de la Malla Castillo 
Roc Domingo Puig 

Gremi

Artistes residents 2024/2025

Som Mòniques, som R.A.M.!

Roc Domingo, Anita García i Martí de la Malla, el Gremi d’Educació de les Mòniques, 2024-25.

Abracem la metàfora de la ceba porosa per entendre la nostra situació multicapa en el context del Santa Mònica.

Des del setembre estem treballant entorn les interseccions entre art i educació. Concretament, estem investigant sobre com les pràctiques artístiques contemporànies poden propiciar, disparar o incentivar metodologies didàctiques diverses en contextos educatius.

Tenim obertes tres línies de treball, totes elles travessades per un concepte clau: la MEMÒRIA:

  1. FUTURES MESTRES: Desenvolupem un projecte de residència a la UB on ens posem al servei de l’alumnat de Visual i Plàstica del Grau d’Educació Infantil, compartint les nostres metodologies artístiques i explorant la seva usabilitat en la creació de projectes didàctics que posteriorment es testejaran en escoles públiques de Barcelona que participen del Grup de Treball de la facultat.

  2. EDUCADORES CONTEMPORÀNIES: Totes tres treballem en entorns educatius (escoles de primària) des de diferents llocs i posicions: en Roc condueix un projecte d’art i educació entre l’escola Carme Auguet i el Centre d’Art Bòlit, a Girona. Anita és artista resident a l’escola Dolors Monserdà Santa-Pau dins el marc de projectes Espais C (Barcelona), i en Martí treballa com a mestre de plàstica a l’escola Octavio Paz i acompanya l’escola El Turó com a assessor en el seu procés de renovació pedagògica i de creació dels ambients de treball globalitzat. Aprofitem les nostres pràctiques professionals, doncs, per observar també el desenvolupament actual dels centres educatius.

  3. MESTRES JUBILADES: Estem engegant  un espai de diàleg i aprenentatge amb mestres jubilades. Ens apropem a les veus d’aquestes mestres que ja han abandonat la seva pràctica laboral, també des de la pràctica de l’arxivística entorn les metodologies pròpies de l’Escola Moderna i de l’experiència de les mestres que van protagonitzar la resistència política de l’educació en un context postfranquista, protagonistes de moviments com el SEPEC i d’altres espais dissidents amb les pedagogies hegemòniques.


Actualment, estem en contacte amb l’Associació Rosa Sensat, molt a prop del Santa Mònica. Estem establint contacte (les mestres jubilades del grup RELLA, la seva biblioteca especialitzada, les Escoles d’Estiu o els seus grups de treball), amb la voluntat d’escoltar i formar part dels debats, per poder incorporar la seva expertesa i la seva memòria en la nostra recerca.

Al llarg de la nostra recerca, comptem amb l’acompanyament de mestres de mestres, com Glòria Jové (Facultat d’Educació de Lleida) o les professores del grau d’Infantil i del doble grau d’Infantil i Primària de la Universitat de Barcelona, les mestres en actiu de diferents escoles públiques de Barcelona amb qui col·laborem, així com ens acompanya la lectura de Sara Torres-Vega entorn els arxius especialitzats en art i educació en espais institucionals propis de la cultura contemporània.

Tot plegat, sota l’ombra allargassada i ineludible de les pedagogies revolucionàries, trencadores i profundament contemporànies que avui representen figures com Ferrer i Guàrdia o Rosa Sensat, claus en el fenomen que avui ocupa a les escoles en els seus processos d’innovació i renovació pedagògica.

Amb moltes ganes de tentacular i de col·laborar, ens podeu escriure a: gremieducaciomoniques@gmail.com

R.A.M.

Roc, Anita i Martí