Ascensor (de contacte) social – “Vens aquí sovint?”

Prototip performatiu d'estudi de llarga durada sobre públic i espais

Prototip
Entrevistes al carrer, als espais expositius i a l’ascensor del Santa Mònica | Teatre invisible / Activitat de recerca

1a Edició: 14 a 18 de desembre de 2022

2a Edició “utòpica”: 10 d’abril a 21 de maig de 2023

Idioma: català / castellà / anglès / francès / altres

 

Ascensor (de contacte) social – “Vens aquí sovint?”

Una actriu o actor és convidat a habitar durant unes hores al dia els espais expositius del Santa Mònica, La Rambla, els ascensors del metro de Drassanes i l’ascensor del Santa Mònica, i voltants, amb l’objectiu d’establir converses de contacte social amb les persones que hi circulen.

A partir del guió de Bennaton, tenen la funció de Ombudsman, paraula d'origen sueca que remet a l’idea d'un ”representant del poble” (que s'usa per exemple en diaris i poders públics). L'ombudsman atura l'escolta directa, performàtica i etnogràfica, amb les persones mitjançant aquesta acció de recerca de llarga durada del públic del museu i ara dels traseünts de Les Rambles. Els actors i actrius d'aquesta acció són el mitjà d'aquesta etnografia, consultoria de públic, teatre invisible, i les ascensors i el carrer els espais d'aquest retorn a la institució amb el tema de l'exposició actual al centre.

A través d’aquestes interaccions i fent ús de metodologies etnogràfiques, d’invisibilitat i d’observació, es recol·lecten les percepcions espontànies de les persones i visitants sobre el carrer, la ciutat, l’art, el Santa Mònica i el tema de l’actual cicle expositiu.

Ascensor (de contacte) social: ‘Vens aquí sovint?’ és un prototip performatiu d'estudi de llarga durada sobre públic i espais impulsat pel Gremi d’Espais (Pedro Bennaton i Anna Solanilla) en el marc de la seva recerca artística d’Observacions Situades per trobar estratègies performatives per disminuir o relativitzar la distància entre el Santa Mònica i el seu entorn. La primera edició es va dur a terme al desembre de 2022 i l’edició “utòpica” entre abril i maig de 2023.

ascensor1-reduit ascensor2-reduit

 

Projecte impulsat pel Gremi d’Espais del Santa Mònica 

A càrrec de Pedro Bennaton (text i guió de recerca) amb la col·laboració d’Anna Solanilla.

Amb la participació de les actrius i actors Clei Grött, Luana Raiter, Miguel Valenzuela, Teresa Sanz.

Clei Grött és actor, performer i dramaturg. Actua en obres teatrals, projectes de carrer i intervenció urbana, i projectes de cinema.

Luana Raiter és actriu, dramaturga, performer, productora, Doctora en Teatre (UDESC, 2022) i cofundadora del col·lectiu ERRO Grupo (2001).

Miguel Ángel Valenzuela és semiòleg urbà, investigador, artista i doctor en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals per la Unviersitat de Barcelona.

Teresa Sanz és investigadora i artista especialitzada en teatre de carrer. Treballa amb pràctiques artístiques vinculades a conflictes socioambientals.

Pedro Bennaton és investigador, director, dramaturg i Doctor en Teatre (tesi: ”Teatre de situacions”, UDESC, 2020). Cofundador d'ERRO Grup (2001).

ascensor3-reduit