Què estàs cercant?
Potser busques…
Activitat oberta a tothom i gratuïta
Els escrivents o memorialistes formaven part del paisatge urbà de les Rambles. El seu ofici era el d'escriure, a mà o a màquina, al dictat o passant “a net” el que el client demanava. Podien ser cartes de diversos tipus o fins i tot documents administratius. Escrivien de manera ràpida, polida i sense faltes d'ortografia. Es desconeix quan van sorgir els primers escrivents a la ciutat de Barcelona, però a mitjans del segle XVIII ja hi havia barraques de copiadors de cartes en la plaça de Sant Jaume. Un segle més tard, durant la dècada de 1860, aquests es van traslladar al costat del Palau de la Virreina, on van romandre durant molts anys. Ana Ruiz, l'última escrivent coneguda a Barcelona, va exercir la seva activitat fins l'any 1991.
Els escrivents és una performance realitzada a les Rambles i oberta al públic, una acció que reivindica la vessant més poètica i creativa d'un ofici ja desaparegut. Durant cinc dies, diversos participants de l'exposició Utopia Rambles exerciran d’escrivents per als transeünts que ho desitgin.
Enllaços d’interès:
www.marlajacarilla.es
www.enriquebaeza.com
www.ortesia.online
Una iniciativa d'Utopia Rambles
Amb la participació de Cecilia Vieira, Enrique Baeza, Marla Jacarilla, Jordi Vizcaíno i Ortésia Cabrera
Cecilia Vieira explora les tensions urbanes a través del artivisme, la contrapublicitat i la recerca corporal. L'urbà com a lloc de recerca i confrontació de realitats. Treballa a través del cos, contemplat com a espai polític.
Enrique Baeza és un artista l'obra del qual gravita al voltant del lema Reality is Spam i utilitza la paraula com a catalitzador social. Ha recorregut més de 50 ciutats realitzant intervencions en l'espai públic a través del llenguatge.
Marla Jacarilla és artista visual, escriptora i crítica cinematogràfica. Desenvolupa la seva obra mitjançant tècniques com l'escriptura, la performance, el vídeo i les instal·lacions.
Jordi Vizcaíno és filòsof activista, educador d'espontaneïtat Seitai, locutor de ràdio, presentador i organitzador d'esdeveniments, escriptor, cal·lígraf, dibuixant, poeta de carrer, performer cromàtic, cantaire i dansaire.
Ortésia Cabrera articula la postcolonialitat reïficada en el seu cos neurodivergent, trans no binària, rural i catalana per fer-ne una estètica multidisciplinària. Pots dir-ne punk, però, si ho preferixes. O amor.
Idioma: català i castellà