Què estàs cercant?
Potser busques…
TRES (ilana boltvinik + rodrigo viñas) + Medialabmx (Leonardo Aranda Brito)
Obra
Projecte d'art basat en la investigació que reflexiona sobre la noció de reciclatge tecnològic, així com els seus impactes econòmics i ambientals al Sud Global, particularment a Mèxic. Conceptualment, el projecte indaga en l'articulació entre treball, extracció i materialitat, i se situa en la intersecció entre allò econòmic, allò polític i allò històric.
La ferralla electrònica esdevé el testimoni no només de pràctiques industrials i hàbits de consum, sinó d'una història complexa on l'origen de la matèria, la seva aplicació dins del camp tecnològic, el seu rebuig i la possible recuperació, estan sempre envoltats de conflicte i lluites per extreure'n els valors.
El títol fa referència a una cançó tradicional mexicana de temps colonials, usada pels frares franciscans per homogeneïtzar rituals catòlics i indígenes. La lletra es refereix a la preferència de la fruita sobre l'or i la plata, una estratègia per desviar l'atenció de la població.
La proposta artística consisteix en una instal·lació composta per les restes tecnològiques resultants del procés participatiu de desmuntatge de teclats dut a terme al centre d'arts Santa Mònica i una moneda commemorativa de l'extracció colonial a Mèxic, elaborada a partir de la plata recuperada a aquesta acció de desmuntatge, i fruit d'una investigació realitzada pels i per les artistes.
Enllaços d'interès:
https://tresartcollective.com/
Mapa d'extracció minera a Mèxic (2006-2020):
TRES (ilana boltvinik + rodrigo viñas) + Medialabmx (Leonardo Aranda Brito) / No quiero oro, ni quiero plata… lo que quiero es el quinto irreal
Col·laboració: Solidança (Catalunya),
Extracció de la plata: Facultat de Ciències Químiques de la Universitat Veracruzana (Mèxic)
Producció: Kòniclab / ECOSS
Vídeo: No quiero oro ni quiero plata
Càmera: Ollin Yahveh Miranda
Càmera i edició: León Boltvinik
Partitura: Galo González
Vídeo taller desmuntatge teclats: Sonsoles Miguel
Agraïments: Andrea Badia, Azahara Cerezo, Mar Merino, Eva Romero, Chistina Schultz, Gerard Valls (Vídeo-Acció desmuntatge de teclats), Blanca Callén (Restarters BCN), Anna Ferrer (Barcelona + Sostenible), Banc de Recursos, Millor que nou!, Andròmines (difusió desmuntatge de teclats)
TRES (ilana boltvinik i rodrigo viñas, Ciutat de Mèxic) és un col·lectiu d'investigació artística fundat el 2009 que s'ha centrat a explorar les implicacions de l'espai públic i les escombraries a través de pràctiques artístiques, centrades en l'entrellaçament metodològic i el diàleg amb la ciència, l'antropologia i l'arqueologia. Exploren a les deixalles la seva capacitat de guardar informació material, econòmica i simbòlica que alhora funciona per elaborar un retrat individual o col·lectiu de la societat.
Medialabmx (Leonardo Aranda) és una associació civil i un espai autònom, amb seu a la Ciutat de Mèxic, dedicat a la investigació dels vincles entre art, tecnologia i política. Fundat el 2013, Medialabmx treballa amb diferents expressions dels mitjans electrònics i la tecnologia artesanal, per al desenvolupament de projectes artístics i pedagògics que busquen qüestionar les eines, les formes d'organització i els discursos que defineixen el panorama tecnològic actual.
La plataforma Kòniclab, formada per Rosa Sánchez i Alan Baumann, fa recerca i experimentació artística vinculades a la tecnologia, amb aplicabilitat en projectes interactius d’escena i instal·lacions intermèdia i interactives. Un dels seus programes d’activitats és ECOSS, projecte articulador d’esdeveniments singulars, amb l’objectiu de fomentar la innovació a les arts digitals i interdisciplinàries des d'una perspectiva crítica, ambiental i de gènere. La seva companyia Kònic thtr és reconeguda internacionalment com a pionera en la utilització i la incorporació de tecnologia interactiva en projectes de creació.