Utopia Rambles

Exposició

02 de juny 2022 - 07 de juliol 2022

El centre d’arts Santa Mònica fa una crida a totes aquelles persones que desitgin formar part del projecte "Utopia Rambles", una iniciativa curada per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet. 

El projecte arrencarà a l'octubre del 2022 i es desplegarà públicament a partir del gener de 2023. El seu objectiu és agrupar a un conjunt d'artistes per a la realització d'una o diverses intervencions que emplacin la imaginació i la creació utòpiques en l'entorn geogràficament i socialment immediat al centre: l'àmbit Rambles. 

  

  1. Rambles

L'àmbit Rambles inclou els carrers i les places que hi connecten. Aquest eix urbà genuïnament cívic, en constant transformació, amb les seves especificitats i les seves complexitats, iniciarà al setembre de 2022 un procés de remodelació ideat l’any 2018 per Km Zero, equip transdisciplinar que va presentar un projecte de caire comunitari basat en lògiques de participació ciutadana i amb una forta voluntat de connexió transversal. 

  

  1. Utopia

Les Rambles, de la mateixa manera que ho fa el propi Santa Mònica, actuen com a pont entre dos barris: entre la ciutat marítima del port, i la ciutat burgesa i endreçada de l’Eixample, entre la ciutat emmurallada i el Raval, entre allò que queda fora i allò que queda dins del relat de la ciutat.  És un lloc amb condició de llindar, de nexe, amb unes característiques indefinides i ambivalents, i és precisament des d’aquesta condició indefinida des d’on presenta la seva potència utòpica, d'allò que encara no és. 

  

  1. Assemblea

Les Rambles han estat i segueixen sent un referent universal d'espai democràtic, un lloc de lluita visibilitat i centralitat d'expressions marginals, així com de manifestació de la col·lectivitat. Per aquest motiu, cal que l'exercici artístic d'imaginació que s'hi proposa es realitzi de forma assembleària, físicament des de les sales del centre. 

Al projecte, la creació i les derivacions expositives no són concebudes individualment o a través d'una estructura jeràrquica, sinó accionades mitjançant la cooperació i deliberació conjunta. No hi regeix una lògica de majories sinó, amb l'acompanyament de l'equip curatorial, la capacitat de comunicació, escolta i acord. Al projecte, la federació de competències es converteix en una estratègia creativa per a assolir un objectiu comú. 

  

  1. A qui va dirigit el projecte?

Aquesta pràctica, que persegueix també un exercici de redistribució de recursos del pressupost d'un cicle expositiu, respon a l'objectiu del Santa Mònica de concebre l'art com un aparell per a la creació de futurs possibles o potencials, un aparell actualment a disposició de la ciutadania i no únicament propietat d'un sector específic. 

Per aquest motiu, aquesta crida no només es dirigeix a artistes professionals, sinó també a totes aquelles persones que se sentin interpel·lades per la temàtica, pels processos col·lectius i per la paraula "art", entesa com un mecanisme d'activació d'utopies. 

  

  1. Fases

El projecte s'estructura en quatre fases de participació: 

Fase 0. Exploració (octubre-desembre 2022). Procés col·lectiu d'iniciació a l'àmbit Rambles a partir de quatre trobades amb la taula curatorial en diàleg amb altres agents o col·lectius. 

Un cop finalitzada la Fase 0, cada artista participant decidirà si continuar. La participació en les següents fases implicarà acceptar una relació laboral amb el centre d'arts Santa Mònica, retribuïda amb 3.000 € per participant. 

Fase 1. Assemblea (gener-març 2023). El Santa Mònica acollirà l'espai físic de treball i trobada de les persones participants. Caldrà consensuar el marc d’acords de funcionament per a la resta del projecte. 

Fase 2. Acció (gener-març 2023). Tasques d'activació, producció i exhibició per part de l'assemblea, que s'espera que incideixin en accions artístiques en l'àmbit Rambles. En aquesta fase es prioritzarà el treball des de l’espai físic del centre d’arts per tal de fomentar les sinergies entre agents i no entrar en dinàmiques d’autoexplotació. 

Fase 3. Exhibició (març-maig 2023). Les diferents accions i prototips ideats en les fases anteriors desembocaran en una exhibició al Santa Mònica. L'exposició resultant es concep en principi com una recopilació dels rastres del treball i les accions desplegades al llarg de les anteriors fases, tant dins del Santa Mònica com a l'espai públic. 

Cal entendre tot el conjunt d’accions, des de la fase 0 fins la 4, com un procés de recerca continu i coral que transita per diferents intensitats d'activació pública i que contempla l'exposició final no com a una prioritat, sinó com a un recull dels rastres i la documentació de tot el procés creatiu. 

Font de la imatge: Arxiu Cooperació ciutadana de la UTE Km Zero. 

 

 

Com inscriure’s? 

Per inscriure's al projecte "Utopia Rambles" cal emplenar el següent formulari link

El període d'inscripció restarà obert de l'1 al 30 de setembre de 2022. 

Es realitzarà una selecció d’un màxim de 44 participants. Els criteris de selecció es basaran en el grau de compromís de dedicació, l’experiència o motivació en el treball en federació de competències i les capacitats de treball en relació a l’imaginari utòpic. Els resultats es comunicaran al mes d'octubre.