Què estàs cercant?
Potser busques…
Albert Gironès
Obra
Recerca en curs basada en les especulacions generades per la fotografia d’un ovni disparada a Sóller, Mallorca, el novembre de 1979. La qual uns anys més tard es determinà com a un simple lens flare, un reflex generat per la lent de la propia càmera.
L’obra es fixa en la sèrie d’explicacions presentades en cada moment com la veritat del cas, però que amb la distància podem entendre com a lectures concretes realitzades des d’un camp de visió concret travessat per un context i una tradició concretes. Des del suport a la teoria de la nau espacial durant la febre ovni i extraterrestre dels mitjans de comunicació d’àmbit nacional durant la transició espanyola, fins a la cada vegada més racionalitzada i cientifitzada explicació escèptica del fenomen ovni, que en aquest cas en particular s’exemplifica a través de la teoria del flare.
El projecte proposa un anàlisi comparatiu entre la icònica imatge i unes noves captures realitzades amb la mateixa càmera, òptica i enquadrament el dia del seu aniversari l’any 2020 i 2021, que semblen posar en dubte la teoría fins ara acceptada del reflex.
Albert Gironès (Valls, 1995)
Artista visual, gestor cultural i investigador. Treballa des del i per al context a través de la investigació artística i la intervenció en la realitat. La seva pràctica manté interessos en les històries populars, la rumorulogia i els imaginaris meravellosos associats a certs indrets. Ha desenvolupat projectes en col·laboració amb espais de creació, associacions veïnals, museus, centres educatius i editorials a Catalunya, Espanya, Finlàndia, Itàlia, Costa Rica o Xile, entre d’altres.
Amb la col·laboració de: Clara Gassull i Ran-el Cabrera
Producció: Edu Vidiella, Fusteria Albert Gironès, Grup BOU, Logoscan Treballs gràfics i Vidres Valls
Suport muntatge: Oriol Moreno
Agraïments: Aina Crespí, Alberto Darder, Aniol Gironès, Anna Vilamú, Antonio Bernal, Diario de Mallorca, Eugènia López, Jordi Andilla, Maria Calafat, Mònica Rovira, Pol Olivé i Vicente-Juan Ballester Olmos
Amb el suport de l’ICUB i de l’Ajuntament de Barcelona
Experiment realitzat el dimarts dia 29 de març a la Sala d'actes del Santa Mònica
“Un rosari de despropòsits”, d’Albert Gironès.
L'experiment proposa un intent de recreació en estudi de les suposades condicions bàsiques detectades per la presa de la fotografia ovni de 1979 des de Sóller, Mallorca, per tal d'experimentar les possibilitats pràctiques de què la imatge mostri efectivament un lens flare. A través d’aquesta recreació, es proposa la creació d’una sèrie de fotografies que a través del mateix enquadrament que en la imatge original, intentin imitar-la. L'experiment es dissenya a través de les intuïcions i coneixements en fotografia del fotògraf Ran-el Cabrera, i compta amb l’ajuda tècnica de la també fotògrafa Clara Gassull.
A través d'una planxa de foam negre de 3 x 1,5 metres retallada a mida, es recrea la silueta de les muntanyes del Marroig, el Portell de Sa Costa, el Puig de l'Ofre i el Cornador Gran i Petit - la silueta vista des de la plaça del Mercat de Sóller i emmarcada en la part inferior de la fotografia de 1979. A través d'una bombeta de 2.700 K muntada juntament amb un diafragma de càmera fotogràfica es recrea per darrere de la silueta muntanyosa la font de llum en la fotografia; i a través d'una tela blanca i del fum d'un cigarret electrònic es recrea la boira baixa que s'aprecia en la imatge. La sèrie de fotografies en qüestió foren disparades amb una càmera SONY A7R digital, i un objectiu MINOLTA Rokkor 50mm 1.4, el mateix que utilitzà l’autor en la fotografia original.
Actualment i una vegada tancat l’experiment, el fotògraf Ran-el Cabrera treballa en l'extracció de conclusions respecte a aquest. Conclusions que es plasmaran a través d'un informe tècnic que orientarà els pròxims passos en el projecte d'investigació "Un rosari de despropòsits".