Nuestro juramento / Altar a nuestra señora de los papeles y los placeres de las migrantes

Colectivo Ayllu

Obra

02 de febrer 2022 - 01 de maig 2022

Les migrantes, afrodescendents i indidescendents, vivim encarant una llarga memòria viva sobre la colonització i el colonialisme. Carreguem amb la creu de la imposició cristiana blanc-centrada, però també amb els "huayruros" de les resistències afroindígenes que s'han colat a la normativitat del projecte modern-heterocolonial.

A través de les dues obres produïdes expressament per a aquesta exposició, el Colectivo Ayllu busca formes d'activar les esmentades memòries de violència i resistència per buscar imaginacions de curació davant la violència històrica i contemporània del racisme i el colonialisme que vivim. Per això preguem i ballem a la nostra senyora dels papers i plaers migrants, jurant resistir a la tradició de tot blancor per així estimar-nos fins després de morts i, com diria Julio Jaramillo, escriure la història del nostre amor.

FOTOO-reduit

 

Nuestro juramento: performance - fotografia i vídeo, 25', 2022.

Altar a nuestra señora de los papeles y los placeres de les migrantes: instal·lació amb objetes sagrats, escultures, vinils, serigrafies, sorra, cintes, àudio i vídeo, 2022.

 

"¿Y los españoles también van al cielo? No quiero yo ir allá, sino al infierno, por no estar donde estén y por no ver tan cruel gente."
Hatuey, 1511

 

 

El Colectivo Ayllu és un grup col·laboratiu d'investigació i acció artisticopolítica format per migrants racialitzats, dissidents sexuals i de gènere provinents de les excolònies europees a Amèrica Llatina i el Carib. El col·lectiu neix el 2017 (hereus de Migrants Transgresorxs, creat el 2009) i proposa una crítica al col·lonialisme realitzant produccions artístiques en múltiples formats i generant processos d'aprenentatge col·lectiu, de mediació i producció escriptural. Ayllu, que en llengua quítxua significa "família estesa o no sanguínia", està basat entre les ciutats de Madrid i Barcelona, i representa una comunitat afectiva, una família que es teixeix des de diferents llocs, recuperant la memòria ancestral i transitant amb altres poètiques a llocs futurs col·lectius.

Està compost per:

Alex Aguirre Sánchez: Màster en Immigració (UC3M). Terapeuta en Psicologia Humanista Gestalt. Acompanyament en Salut Comunitària d'identitats de gènere i orientació sexual. Activista sudaka transfeminista i antiracista ecuatorià.

Leticia (Kimy) Roges Miranda: Doctorx en Sociologia i Antropologia (UCM), suficiència investigadora en Teoria Feminista Crítica (UCM) i mestra en Gènere i desenvolupament (FLACSO- Equador); activista trans diaspóricx antiracista i descolonial, fundadora de diverses organitzacions i col·lectius dissidents sexuals i de gènere a Espanya i l'Equador.

Lucrecia Masson Córdoba: migrant, desobedient de l'heterosexualtitat, antiracista, transfeminista i grassa autoimmune. És escriptora, artista i investigadora transdisciplinària. Doctoranda en Filosofia (UZ).

Iki Yos Piña Narváez: Afrocaribenyx, trans no binarix. Artista escriptorx, performer, dibuixant, sociólogx. Investiga arxius anticolonials i sobre el pensament radical negre. Va participar en el Programa d'Estudis Independents (PEI 2014-2015) al Museu d'Art Contemporani de Barcelona-MACBA.

Francisco Godoy Vega: doctorx en Història de l'Art i Cultura Visual (UAM). Poeta i curador marieta indiodescendiente. És autor, entre d'altres, de La revolució de les rates (2013) i La exposició com a recolonització (2018).

   

Col·laboraren en la producció de Nuestro juramento:
Fotografia: Groupie D. (Sao Gabriel, Brasil)
Vídeo: Danny Arcos
So: Tidiane Diedhiou Dianara
Coordinadora de producció: Patty Barleycorn Orobiyi (Madrid, 1990), Cooperativa Periferia Cimarronas
Vestuari iy estilisme: Satan (San Felipe  Yaracuy, 1997)
Maquillatge: Jonah Kawri Ramírez Sturzenegger (Barcelona, España, 1997)

Performers convidats:
Amanda Araújo AKA KAYK (Aracaju-SE BR, 1994)
Carol Cazal (Villa Hayes, Paraguay) 
Cacao Díaz (Maracaibo/zulia, 1992)
André López (Tegucigalpa, Honduras, 1989)
Silvia Albert Sopale (San Sebastián, Guipúzcoa, 1976)

 

antaregularizacion-reduit

foto-biografia-606x366