Què estàs cercant?
Potser busques…
Erik Contreras
Obra
Atesos tots els problemes que envolten els productes d’alta tecnologia, com ara 1) l’obsolescència programada, 2) un cicle de vida lineal “del bressol a la tomba”, 3) l’acumulació de residus electrònics (e-waste) i 4) la cultura del consumidor, és possible trobar solucions creatives per donar un nou ús o una nova finalitat a la nostra tecnologia obsoleta. Aquest potencial el trobem en aquest treball artístic en què es hackeja una màquina d’escriure perquè funcioni com a impressora USB utilitzant els principis de disseny destinats a combatre els problemes esmentats anteriorment. Un d’aquests principis és l’ús de maquinari i programari de codi obert, a més de la incorporació d’un disseny adaptatiu per a actualitzacions futures.
Autor: Erik Contreras
Tipologia: obres d’art
Tema: residus electrònics, dret a la reparació, comunitat maker, hacking, disseny industrial, nous mitjans
Erik Contreras és dissenyador i enginyer interdisciplinari amb formació en enginyeria mecànica i prototipatge ràpid. El seu treball se centra a allargar la vida útil de l’electrònica de consum i trobar usos alternatius per als productes de postconsum. La seva filosofia de disseny busca fomentar que els usuaris reparin, modifiquin i reutilitzin els productes de consum. Com a defensor del dret a reparar, vol desenvolupar productes i prototips que “donin la benvinguda a l’usuari final, dins i fora”.
Erik acostuma a utilitzar un enfocament pràctic en el seu treball/recerca i se’l pot trobar hackejant tecnologia obsoleta o peces personalitzades en 3D al taller de casa seva. A la zona coneguda com a Bay Area la tecnologia forma part de tots els aspectes de la vida i, com a conseqüència, s’hi produeix una gran acumulació de residus electrònics. Com que és molt fàcil accedir-hi, Contreras considera que el material és un “recurs natural no natural” quan es tracta de trobar peces i inspiració per als seus prototips.