Què estàs cercant?
Potser busques…
Robertina Šebjanič, Sofia Crespo, Feileacan McCormick
Obra
El projecte AquA(l)formings aborda la possibilitat d’una relació humana empàtica amb entitats més que humanes, basant-se en la noció de pensament tentacular, de Donna Haraway, com a capacitat de percebre el món mitjançant l’empatia amb entitats més que humanes.
El projecte explora els canvis en el medi marí provocats per la presència humana i prova d’imaginar com les noves condicions (augment del nivell del mar i de la temperatura de l’aigua, nova composició química, etc.) afecten els habitants. Els mars i els oceans registren canvis ambientals com a records, en organismes individuals o com a canvis diversos en les estructures dels ecosistemes.
AquA(l)formings és una instal·lació multicapa que explora la detecció aquàtica. El físic (escultura del biomaterial) i el digital (models d’IA d’àudio i vídeo que interactuen amb dades sensorials) formen una experiència tangible de les condicions canviants als medis costaners.
Els artistes tracen els filaments de la nacra (Pinna nobilis), un habitant del mar que sempre ha despertat la curiositat de científics i altres experts del medi marí, que l’utilitzen com a sinònim visual de les entitats més que humanes. Avui, però, la nacra ha sucumbit a les malalties causades pels canvis ambientals al Mediterrani. L’ús de tecnologies d’IA ajuda a visualitzar el passat i el futur de la nacra i els extensos prats d’una planta submarina anomenada Posidonia oceanica, al nord del mar Adriàtic.
Amb la presentació de la seva història, els artistes ajuden a posar en marxa una recerca per explorar l’ús i la millora de nous materials biològics que no amenacin l’existència o l’hàbitat de determinats organismes.
Autors: Robertina Šebjanič, Sofia Crespo, Feileacan McCormick
Obra: Utilitzant la narrativa poètica i amb el suport de la tecnologia d’intel·ligència artificial (IA), AquA(l)formings aborda el desenvolupament de relacions empàtiques entre espècies amb entitats més que humanes. L’obra explora els canvis en el medi marí provocats per la presència humana i prova d’imaginar com les noves condicions (augment del nivell del mar i de la temperatura de l’aigua, nova composició química...) es reflecteixen en els seus habitants.
Tipologia: Obres d’art
Tema: teledetecció, detecció aquàtica, ecologia marina, mercantilització de l’aigua, IA i recollida de dades, humà i més que humà
Robertina Šebjanič és una artista que, amb la seva obra, explora les realitats culturals, geopolítiques i ecològiques dels ambients aquàtics, i l’impacte de la humanitat en altres organismes. Aborda les qüestions filosòfiques en la intersecció de l’art, la tecnologia i la ciència. En la seva anàlisi de l’antropocè i el seu marc teòric, l’artista utilitza els termes “aquatocè” i “aquaforming” per referir-se a l’impacte humà sobre els medis aquàtics. Les seves obres han merescut premis i nominacions a Prix Ars Electronica, Starts Prize i Falling Walls.
Sofía Crespo (Entangled Others) és una artista que centra el seu treball en la vida artificial. El que impulsa la seva pràctica és un gran interès per les tecnologies d'inspiració biològica, com les xarxes neuronals. El seu interès principal és la forma en què la vida orgànica utilitza mecanismes artificials per a simular-se a si mateixa i evolucionar. La seva obra s'ha exposat i ha guanyat diversos premis. https://entangledothers.studio
Feileacan McCormick (Entangled Others) és un artista generatiu, investigador i ex arquitecte. La seva pràctica se centra en l'ecologia, la naturalesa i les arts generatives, amb un enfocament orientat a donar noves formes de presència i vida no humanes en l'espai digital.