Què estàs cercant?
Potser busques…
Anatomies of Intelligence és una performance en què creem una experiència complexa i íntima al voltant d’una demostració/dissecció d’un únic algorisme d’aprenentatge no supervisat, K-means. La performance, inspirada en el teatre anatòmic dels primers anys de la Il·lustració, es desenvolupa en un sol entorn en què els dos artistes, asseguts al voltant d’una taula circular amb els seus ordinadors portàtils, envien ordres de JavaScript a un servidor que, al seu torn, les transmet a un “teatre” d’actuació audiovisual adaptat basat en l’explorador web accessible al públic global durant la performance.
Simultàniament, en persona s’utilitza la mateixa plataforma distribuïda com a material audiovisual central per crear una experiència immersiva per al públic in situ en què cada pas de l’algorisme s’alenteix, i es pot veure, escoltar i experimentar.
Alguns dels punts que focalitzem tenen a veure amb el coneixement tàcit i la confiança en els sentits a l’hora d’acumular coneixement sobre cossos i estructures semblants. El concepte d’aesthesis ens ha estat especialment útil per donar forma al nostre treball; l’aesthesis és un terme una mica obscur que apareix als diccionaris mèdics i filosòfics europeus del segle xviii i que descriu “la facultat o capacitat de sensació” (1) en la pràctica científica. El nostre concepte d’aesthesis configura una metodologia per a aquest projecte que analitza el “poder sensorial” que mostren els algorismes d’aprenentatge automàtic, les seves representacions i els conjunts de dades d’entrenament.
La nostra recerca ha alimentat un conjunt de dades creixent i un repositori en línia (2) que recull terminologies i tècniques per a un examen crític de l’“anatomia” dels processos d’aprenentatge i predicció i models d’algorismes d’aprenentatge automàtic. La mateixa plataforma s’utilitza per fer una exploració sobre com poden enfrontar-se un recull com l’esmentat i un conjunt d’eines algorítmiques artesanals, mitjançant una pràctica de performance que combina codificació en directe, veu i reflexió meditativa, als cossos idealitzats de la intel·ligència artificial: les seves estructures representacionals i processos de creació de sentit.
(1) Hendriksen, M. M. A., 2012, tesi doctoral, Universitat de Leiden.
(2) Enllaç: https://anatomiesofintelligence.github.io/catalogue.html
Autors: Joana Chicau i Jonathan Reus
Obra: Anatomies of Intelligence (AoI) és un projecte de recerca artística que han dut a terme Joana Chicau i Jonathan Reus, els quals treballen plegats per establir connexions entre formats i reculls de coneixements anatòmics i recerques sobre l’“anatomia” de l’aprenentatge computacional i els processos predictius, els conjunts de dades i els models d’aprenentatge automàtic.
Tipologia: performance
Tema: performance, codificació en directe, sistemes de coneixement, aprenentatge automàtic, IA
Joana Chicau [Portugal / Regne Unit] és dissenyadora i investigadora, amb formació en dansa. En la seva pràctica investiga la intersecció del cos amb l’entorn construït, dissenyat i programat, amb l’objectiu d’ampliar les formes en què les ciències digitals es presenten i es fan accessibles al públic. Ha organitzat esdeveniments, en què també ha participat, amb performances que aborden la codificació col·laborativa multiubicació, la improvisació algorítmica, debats oberts sobre igualtat de gènere i activisme. Lloc web: joanachicau.com
Jonathan Chaim Reus [Estats Units / Països Baixos] és un músic i artista que explora formes ampliades de creació musical i actuació improvisada mitjançant un compromís crític i encarnat en els artefactes tecnològics. La seva pràctica és transversal i està basada en la recerca, amb processos oberts i iteratius de col·laboració amb professionals de les arts, les ciències i les humanitats. El seu treball artístic utilitza com més va més la performance per investigar les qualitats representacionals de sistemes informàtics, algorismes i infraestructures. Lloc web: jonathanreus.com