Què estàs cercant?
Potser busques…
Génesis Valenzuela
Obra
"Seré concisa: Els mapes estan concebuts per a preservar els espais intermedis. I si tornem als ells constantment, és perquè estem buscant salvar els obstacles que atempten contra el nostre desig íntim de perdre'ns. Les línies de deambulació, en realitat, es van traçant tenaçment a mesura que activem i desactivem aquest anhel. La seqüència seria aquesta: sorgeix el desig; apareixen els obstacles que impedeixen satisfer-lo; i davant el desànim, s'activa l'impuls orientat a activar l'expectativa. La força del vent pot arrencar un arbre, una llar i fins a una presència mentre estem absents. No obstant això, seria necessari precisar que tot és molt mes complex, perquè les línies dels mapes no indiquen com prevenir el caos, sinó com deambular en la direcció magnètica que dicten els sentits".
Aquesta peça audiovisual forma part de la convocatòria Residència Curatorial Matadero - Loop 2022, que compta amb la participació de la comissària Gema Darbo i l'elecció d'una peça ja produïda per a aquesta exposició.
https://www.mataderomadrid.org/residencia/genesis-valenzuela
Foto: Arxiu de The NOAA Photo Gallery, “Koza” de Nuri Bilge Ceylan.
Autors: Génesis Valenzuela
Génesis Valenzuela (República Dominicana, 1988) es va iniciar en les arts escèniques i plàstiques a primerenca edat a l'Escola Nacional de Belles Arts del seu país, República Dominicana. En aquests espais va descobrir el seu interès pels temes del camp dominicà, específicament del sud del país, regió de la qual provenen les seves arrels. Més tard va ingressar a la carrera de direcció de cinema a l'escola Alts de Chavón. Aquesta escola gaudeix d'un programa acadèmic integral, que abasta totes les àrees de l'art cinematogràfic, i alhora incentiva a pensar en una estètica i ètica crítica del Carib. La configuració d'aquests estudis li va permetre ampliar la seva formació artística i aprofundir en les seves obsessions: la pagesia i la tendència consumista que creixia voraçment en la societat. Les seves primeres pel·lícules aborden aquestes temàtiques des d'un delicat tractament poètic i assagístic. Després de migrar a Espanya, on va realitzar el màster de Creació de Cinema Experimental en l'Elías Querejeta Zine Eskola, va començar a treballar en projectes multidisciplinaris que aborden temes com el desarrelament, el gènere/raça/classe i la colonització de les Antilles. Les seves pel·lícules han circulat per diversos festivals de cinema, incloent-hi el Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà de l'Havana, el Festival Internacional de Cinema Doc Buenos Aires, la mostra de Curtmetratges Iberoamericans del Festival Internacional de Cinema de Quito, el Festival de Màlaga, entre altres. En 2018 va guanyar el primer lloc d'Escriptura de Guió del Concurs Nacional de Cinema de República Dominicana (FONPROCINE). Així mateix, els seus projectes han participat en diversos tallers i residències artístiques, com ara el Taller de Desenvolupament de Projectes de Ibermedia, La Incubadora de Projectes de MiradasDoc, el Centre de Residències Artístiques d'Matadero, la residència de cinema RAW de DocLisboa i Marges, entre altres.
Col·laboració: Material de l’Arxiu de The NOAA Photo Gallery, “Koza” de Nuri Bilge Ceylan
Agraïments: Marcel Beltrán, Carlos T. Lied, Escuela de Cine de Altos de Chavón