El descanso

Río Paraná (Duen Sacchi i Mag De Santo)

Obra

15 de setembre 2022 - 08 de gener 2023

Al segle xx s’imposava una nova classe de model iniciat violentament amb les dictadures afavorides per la política exterior dels Estats Units al Carib i a l’Amèrica del Sud. Mentre les classes altes i mitjanes accedien al consum massiu i es creaven els primers barris privats, la desestructuració de l’estat de dret i de la seva força de treball portava a l’empobriment d’una gran part de la població ja precaritzada.

El descanso està inspirada en els relats de vida de l’activista travesti Luisa Paz. Posa de manifest les formes de construcció d’habitatges ancestrals amb materials de l’entorn, reciclats, i també dels habitatges actuals, com a formes de resistència davant del despullament.

De la mateixa manera, ens presenta la casa com una metàfora del cos propi, de la bellesa com a forma del que és comú, d’un espai on ens podem inventar. No tan sols es fa referència a la crisi habitacional de les comunitats travestis i trans, sinó que intenta generar una petició d’alleujament.

 

Descanso-reduit

https://sacchidesanto.myportfolio.com/

Autors: Río Paraná (Duen Sacchi i Mag De Santo)

 

Duen Neka´hen Sacchi (Aguaray, Salta, Argentina, 1974)
Mag De Santo (La Plata, Buenos Aires, Argentina, 1984)

Rio Paraná, equip artístic que treballa des de l’any 2016 en projectes que encreuen imaginació utòpica, ficció social, dissidències sexuals i anticolonialisme. Els dos membres que l’integren són artistes visuals, performers, escriptors, investigadors i exfilòsofes trans del Sud, titulats al Programa d’Estudis Independents (PEI) del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Els seus darrers projectes, que encara continuen actius, són l’exposició “La petjada del nyandú (o com transformem els silencis)”, un assaig visual sobre els arxius domèstics i institucionals de persones trans/travestis/no binàries sota la constel·lació de la creu del sud (La Virreina Centre de la Imatge, 2021 - Museu d’Art Contemporani de Panamà, 2022), en què mitjançant una gran quantitat de documents i peces artístiques intenten mostrar la codependència entre la imposició colonial del gènere i la racialització; la sèrie de pòdcasts T.R.A.U.M.A, un arxiu de sentiments de cultures públiques dels activismes dissidents sexogenèrics i migrants (Histeria Colectivo, Consonni i Zinegoak), i l’exposició Què fan amb els nostres ossos?, investigació, desclassificació d’arxius i memòria ancestral viva (Puelmapu, França i Barcelona).

 

Col·laboració: Vídeo del col·lectiu Furia Travesti

 

Activacions:
05.11 / 19:30h Frau Diamanda. Me Declaro Travesti en 4 piezas link
08.11 / 18h Meloe Gennai. SNOB link
11-12.11 / 19h: El dominio link
25.11 / 17'30h: Lizette Nin. R.S.M.A. Afro-aliment, més enllà del llenguatge link