Bush butter i swit fo mboa

Agnes Essonti Luque

Obra

15 de setembre 2022 - 08 de gener 2023

Totes venim del foc i a la vegada estem fetes de foc. Què seria la llar sense l’escalfor del foc, d’uns fogons o del plat de menjar que t’espera quan arribes a casa després d’un dia sencer navegant incomoditats i contradiccions? No és que aquell plat de wata fufu i eru, d’ekwang o de cacauets torrats amb pa acabat de fer-ho puguin solucionar tot, però al menys una pot omplir-se la panxa i llavors el món sembla una miqueta millor. Amb sort, el plat no t’esperava sol i pots menjar amb una mare, germana, filla, veïna o amiga i us nodriu juntes. Perquè nodrir-se és més que menjar i compartir amb altres és cuidar.

Aquesta instal·lació, pensada expressament per a aquesta exposició, es planteja com un espai per ser viscut i gaudit. A través d’objectes catalitzadors de la seva identitat, l’artista busca transportar-nos al seu propi univers, on qüestions com l’afrodescendència, l’ancestralitat, l’autorepresentació, allò quotidià i les memòries familiars es situen en el centre. No es tracta d’una obra per ser contemplada, sinó d’una invitació a seure a taula i gaudir de l’espai de la manera que vulguem.

 

recuredosheredados_AGNES-ESSONTI-reduit

Autora: Agnes Essonti Luque

 

Agnes Essonti Luque (Barcelona, 1996) és una artista afroespanyola que viu i treballa a l’Hospitalet de Llobregat. Com un tomb a les arrels, la seva obra es tradueix en un viatge constant. Desfà per les seves memòries; necessita tornar-hi com un aliment nutrici que sustenta el seu art i la seva vida.

Amb una sòlida formació acadèmica -on figuren estudis de fotografia a KCC a Londres, un postgrau en Cultura i Pensament dels Pobles Negres, i un Màster en Desenvolupament de Projectes Fotogràfics a Blank Paper-, la seva línia de treball s'ha enfocat cap a temes com ara la identitat, la raça i l'ancestralitat. Les seves peces són catalitzadores d'un procés d’investigació que sosté a través de mitjans com la fotografia, el vídeo i la performance, i en què ha trobat la possibilitat de registrar, configurar i (re)construir les memòries pròpies.

La seva obra ha estat exposada a la Biennal Rencontres de Bamako, al Centre d'Art Contemporani Rafael Botí i a la Biennal d'Art Contemporani de Dakar.

 

 

Col·laboració: Mango+Okra

Agraïments: "A tot l’equip del SM per l’oportunitat, a la meva família i amigues per acompanyar-me i a les meves ancestres per guiar-me en tot moment". 

 

Activacions de la peça:

20.10 / 19h: Identitats. Com construïm la llar quan ens sentim lluny de casa nostra? / Agnes Essonti link
11.11 / 19h: 11.11 Cures. Qui està sostenint les nostres vides  / Agnes Essonti link
02.12 / 19h:  Habitatge. Altres maneres d'entendre, viure i reivindicar la llar / Agnes Essonti link