Què estàs cercant?
Potser busques…
Dispositius migratoris. Berlín-Burdeus-Barcelona-Madrid-Portbou
Arts Santa Mònica acollirà aquesta exposició el 2017.
Descarrega't la informació: Exposició Les maletes de Walter Benjamin
L’exposició sorgeix d’un projecte col·laboratiu entre diferents escoles de belles arts: la Weißensee Kunsthochschule de Berlin (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l’École des Beaux-Arts de Bordeaux, l’Escola Llotja d’Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid.
Els estudiants i artistes residents han creat unes maletes imaginàries partint de la lectura de les Tesis de la Filosofia de la Història escrites per Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou,1940), i que es creu que portava a la maleta en la seva fugida a l’exili, abans de decidir posar fi a la seva vida el 26 de setembre de 1940 a Portbou, en ser detingut per la Gestapo i en saber que seria repatriat. La història, la memòria i la identitat europea d’avui és el tema de fons d’aquestes maletes que els estudiants han creat pensant en Portbou, passatge de frontera i exili que cobra actualitat davant l’Europa dels refugiats.
El concepte d’història esbossat per Benjamin es totalment actual. L’influx que aquest pensador té en l’àmbit de la pràctica de les arts visuals avui ajuda els estudiants a fer un treball de recerca i d’interpretació del concepte d’història que reflecteixen en les seves obres/maletes.
Portbou és un lloc marcat per la història, la memòria i l’exili, i la mateixa estació internacional n’és un exemple, per on van passar milers de refugiats. A la sala de duanes, on té lloc l’exposició, s’obrien i revisaven les maletes fins al Tractat de Shenghen. A aquesta sala, cada dia més en desús, l’exposició permet trobar-li un nou ús cultural, que sigui un espai d’atracció de visitants per donar a conèixer la població, un punt de trobada de joves i un estímul d’interès públic, social i econòmic per a la població.
L’exposició uneix un eix geogràfic benjaminià, amb la participació de Berlín, ciutat on va néixer, Burdeus, ciutat important de França, país que el va acollir com a refugiat alemany, i Portbou, frontera espanyola, on va decidir acabar amb la seva vida.
L’exposició itinera a la Casa de Velázquez de Madrid el març del 2017 i serà exposada durant el 2017 a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.
Pilar Parcerisas
Comissària de l’exposició
Lloc i dates:
Estació Internacional de Portbou. Sala de Duanes.
Del 24 de setembre al 23 d’octubre de 2016.
Horaris:
De dilluns a divendres, de 16h. a 20h.
Dissabtes: de 10h. a 13h. i de 16h a 20h.
Diumenges: de 10h a 13h.
info@passatgescultura.org
Agraïments: Subdirección de Estaciones de Viajeros Noreste de Adif; Sr. Josep-Lluís Salas i Mallol, Alcalde de Portbou; Sr. Toni Sánchez, Primer Tinent d’Alcalde de Portbou; Sr. Trino Hernández,regidor de Portbou; Sr. Sergi Aranda, regidor de Portbou; Sr. Ferran Roquer, President del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Sr. Joan Centelles, Portbou; Sr. Jaume Reus, director Arts Santa Mònica; Sra. Fina Duran, Cap d’exposicions, Arts Santa Mònica; Sr. Xavi Roca, Arts Santa Mònica; Sr. Xavier Baudoin, Casa de Velázquez, Madrid; Sra. Rachel Helvadjian, École des Beaux-Arts Bordeaux; Sra. Nora Ancarola, Escola Llotja, Barcelona; Sra. Anna Comellas, Escola Llotja, Barcelona; Sr. Hannes Brunner, Weißensee Kunsthochshule Berlin; Sra. Irene Cussó, Associació Passatges, Portbou; Sr. Adolf Alcañiz, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA); Pablo Antolín, Railsider.
Muntatge: Abdó Martí
Disseny gràfic: Manel Gràvalos Olivella