60dB / 16kHz. BCN. Sents la violència?

Exposició

Exposició | 18.10.2016 - 08.01.2017 | Nivell 1

60 dB / 16 kHz. BCN. Sents la violència? és una exposició col·lectiva de caràcter documental que vol reflexionar sobre algunes formes de violència no explícita que s’esdevenen en una ciutat com Barcelona. Els materials que componen la mostra són el resultat de diferents recerques artístiques i antropològiques, així com de l’experiència de diverses organitzacions activistes.

Els elements de l’exposició tenen en comú que assenyalen formes d’imposició per la força que solen passar desapercebudes com a violència perquè apareixen diluïdes en la vida quotidiana de tots nosaltres i s’acaben confonent amb allò que anomenem «normalitat».

El fil conductor que enllaça les diverses unitats de la mostra és acústic: un brunzit constant, gairebé inaudible, que acompanya els visitants al llarg de l’exposició. Durant el recorregut, aquests són convidats a parar l’orella per escoltar sons que els arriben d’una manera assídua un dia qualsevol, i se’ls fa notar fins a quin punt aquests sons indiquen formes de violència. Al final de la mostra, aquest so ambient es torna un estrèpit: el d’una societat en què la normalitat és la violència.

60 dB / 16 kHz. 60 decibels és una unitat de so que correspon a l’aglomeració ordinària de gent al carrer, al soroll de la ciutat. 16 quilohertzs correspon a un to agut de freqüència, inaudible. El subtítol de l’exposició —Sents la violència?— juga amb el doble sentit del verb «sentir» i les seves accepcions d’«escoltar» i, també, de «notar» o «percebre».

S’expressa, així, la idea central de l’exposició: la violència no és una excepció ni un accident; al contrari, és una mena d’atmosfera sonora contínua, que no sentim perquè hi som dins.

En paral·lel a l’exposició es portarà a cap un cicle de conferències i documentals que tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arts Santa Mònica els dimecres 19 i 26 d’octubre, els dijous 3, 10 i 24 de novembre, i el dijous 22 de desembre.

Hi ha moltes formes de violència, però no les sents. Que no les sentis no vol dir que no existeixin. Benvinguts a 60 dB / 16 kHz de violències a la ciutat de Barcelona!

 

Projectes participants:

- Sang i merda al barri del Raval. Miquel Fernández, Andrés Antebi, Pablo González

Devenir documento. Juan Pablo Caicedo

Neoromàntica clàssica. Barcelona. Marta Rosell Chust

- _Reservat. Arantxa Vallés Cardona, Georgina Sedano Garcia, Marta Rosell Chust

- La violència és innumerable. Estadístiques de l’Ajuntament de Barcelona

- Diccionari incomplet: Guia per al reconeixement de comportaments violents. Amparo Huertas Bailén, InCom-UAB (Institut de la Comunicació – Universitat Autònoma de Barcelona) Col·laboradores: Maria Luna i Montserrat Santamarina

Carmen. Btihaj Ajana, Beth Anderson, Francesca Romana Degl’Innocenti, John English, Tom Garner, Roisín Gorman, Leanne Hayman, James Moorby, Adam Reid Palmer, Holly Sexton, Roger Vinós, Samantha Wallace, Asya Zuyeva. Producció: OTOXO Productions

- #ICSI In Vitro. Associació Ombra (art, pensament i gènere)

- Revelades. Amparo Huertas Bailén, Maria Luna i Montserrat Santamarina, Grup Internacional d’Estudis sobre Comunicació i Cultura, InCom-UAB (Institut de la Comunicació – Universitat Autònoma de Barcelona)

La ciutat horitzontal. Stefano Portelli, Sandra Capdevila Sardaña

 - La violència de ser activista. Gerardo Ariza, Mariana Huidobro, Ester Quintana

Barcelona™. Barcelona Mata

Ciutat d’excepció. Novact

Cartografia carnal de la resistència. Lívia Motterle

TRANSgressió entre reixes. Alan, David Urra

Arxiu il·lustrat de l’odi. Toni Arnau. RUIDO Photo

Uve invertida. Esmeralda G. Morales

 

 

Coordinadors: Montse Pijoan, Manuel Delgado i Bea Guijarro
Direcció artística i muntatge: BESTIARIO
Disseny de l’exposició: Federico Ortiz
Disseny gràfic: Joaquín Rodríguez Sala
Coordinació de continguts: Guillermo Aguirre
Disseny sonor: Cora Delgado
Disseny gràfic de la publicació: Estela Ibarz
Fotografia: Fotomovimiento
Tècnic audiovisual: Jokin Buesa de Lavinia New Media