Cristina Lucas · All about color

Cicle Trets enmig del concert

Exposició

Exposició | 22.09 - 08.11.2015 | Planta baixa

«All about color» («Tot sobre el color») és una proposta de Cristina Lucas que posa el focus en la pluralitat com a condició política i confronta les representacions pretesament objectives que suposen la història i la cartografia oficials amb les apropiacions i interpretacions subjectives i il·limitades que se’n poden fer.
 
El títol de la mostra, com el de la instal·lació que la presideix –Pantone -500 2007– al·ludeix a la utilització simbòlica del color en el marc del codi cartogràfic que delimita la distribució geopolítica dels territoris, i també en relació amb el sistema de banderes que propicia la identificació col·lectiva dels ciutadans. L’espai expositiu és habitat per un seguit d’individus que, amb els seus cossos i les seves veus, construeixen narracions amb les quals exploren els fonaments dels conceptes d’estat i nació, les fronteres que n’assenyalen els límits i les banderes amb què es distingeixen. Plenament inserits en la cultura del temps i l’espai que els són propis, tots ells, i ara també l’espectador, interpreten la història des de les cosmovisions respectives. S’esdevé així una fusió d’horitzons, en termes de Hans-Georg Gadamer, entesa com la manera d’aproximar-se als coneixements i aprehendre’ls a partir d’uns bagatges culturals, socials, econòmics i històrics determinats.
 

microRavals
Des de microRavals, en relació amb la mostra «All about color» de Cristina Lucas, prenem com a punt de partida la Declaració de Friburg sobre els drets culturals. El text va ser presentat l’any 2007 per l’Observatori de la Diversitat i els Drets Culturals, juntament amb l’Organització Internacional de la Francofonia i la UNESCO, i va comptar amb el suport de més de cinquanta experts en drets humans, i també d’una plataforma d’ONG. A partir d’alguns dels articles que conformen la Declaració de Friburg, microRavals treballa amb diverses comunitats culturals que conviuen al voltant d’Arts Santa Mònica i que no tenen visibilitat ni representació en els canals habituals hegemònics. En aquest sentit, destaquem dues qüestions que el document planteja: el dret a poder ser un productor cultural i no només un consumidor, i el fet d’equiparar la cultura popular i la cultura de l’excel·lència.

 
Trets enmig del concert. De la distància correcta a la proximitat és un programa d’exposicions al voltant del treball de sis artistes que cerquen generar una mirada crítica sobre la realitat que els envolta, al mateix temps que volen reduir la distància entre ells mateixos i les qüestions que plantegen en els respectius projectes per entrar en escena i, d’una manera o altra, prendre posició mitjançant la seva implicació.
 
Daniela Ortiz
20.01-22.02.2015
 
Democracia
03.03-19.04.2015

Núria Güell
12.05-05-07.2015
 
Frederic Perers
15.07-13.09-2015

Cristina Lucas
22.09-08.11.2015
 
María Ruido
17.11.2015-10.01.2016

  • Trets enmig del concert. De la distància correcta a la proximitat és un cicle d’exposicions, a cura de Cèlia del Diego.
  • microRavalsés un projecte de mediació en relació amb entitats, centres educatius i veïns del barri, a càrrec de Cristian Añó(Sinapsis).
  • Implic/Accionsés un cicle d’activitats, a càrrec de Jordi Ribas.
  • Organitza Arts Santa Mònica – Departament de Cultura
  • Col·labora Centro de Arte Dos de Mayo, Departament d’Història de l’Art, Universitat de Barcelona i Tot Raval