Què estàs cercant?
Potser busques…
Amb Josep Manuel Berenguer – Metamorphora + Josep Vila (acció poètica)
Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones
Metamorphora és una proposta de construcció en viu d’un futur sonor i visual proper en diàleg present amb el passat sonor recent, per guitarra processada, sons electrònics i imatges fractals de Clara Garí i processats en temps real.
Guitarra i generació de sons i imatges, Josep Manuel Berenguer.
La música, tan per qui la fa com per qui en gaudeix de l’escolta, com qualsevol altra producció cultural, és, en gran part, fruit del diàleg amb la memòria. Aquesta proposta explora diversos aspectes d’aquesta qüestió relacionats amb la consideració de les possibilitats generatives de la improvisació àudio-visual en termes de diàleg amb la memòria sonora recent. Proposa una interacció entre el moment present i el bagatge immediat d’esdeveniments musicals que l’intèrpret i els assistents acaben de viure durant la pròpia sessió d’improvisació. Aquesta idea, aplicada de manera conscient, converteix la improvisació en una experiència de diàleg ric entre passat immediat i present, que, anticipador del futur immediat, planteja capes de profunditat tant per als intèrprets com per als oients.
Amb la participació de Miquel Jordà entrevistant Josep Manuel Berenguer.
Josep Manuel Berenguer (Barcelona, 1955)
Josep Manuel Berenguer és compositor i guitarrista, coordinador i professor de Psicoacústica i Música experimental del Màster en Art Sonor de la Universitat de Barcelona i director de l’Orquestra del Caos. Ha estat consultor de So en sistemes multimèdia al GMMD-Universitat Oberta de Catalunya i de So Digital a l’ESDI-Universitat Ramon Llull. També ha col·laborat amb altres universitats i institucions de recerca artística com Metrònom, MECAD, IUA-Universitat Pompeu Fabra, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona i Elisava. Artista intermedia, fundador de Côclea amb Clara Garí —on durant més d’una dècada va dirigir el Festival Música13— i també de l’Orquestra del Caos, col·laborador de l’Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges (França), va ser el dissenyador i primer responsable del Laboratori de so i música del CIEJ de la Fundació la Caixa de Pensions, així com professor de Música Electroacústica al Conservatori de Bourges. Ex-president de l’Associació de Música Electroacústica d’Espanya i de la Fundació d’Artistes Visuals de Catalunya, actualment és President d’Honor de la International Conference of Electroacoustic Music del CIM/UNESCO, President de Quantum Art Lab, membre de l’Académie Internationale de Musique Electroacoustique/Bourges i del Patronat de la Fundació Phonos.
La seva obra musical, editada a World Edition, Música Secreta, Hyades Arts, Chrysopée Electronique, Côclea, la Ma de Guido, Akademie der Künste, ha estat objecte d’encàrrecs i distincions d’institucions com els Internationale Ferienkurse de Darmstadt (Alemanya), Gaudeamus Foundation (Holanda), Prix de Musique Electroacoustique de Bourges (França), Concorso di Musica Elettronica de la Fondazione Russolo-Pratella (Varese, Itàlia), Tribuna Internacional de Música Electroacústica del CIM/UNESCO, Centre per a la Difusió de la Música Contemporània. INAEM. Ministeri de Cultura, Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges, RNE Radio Clásica, Gabinet de Música Electroacústica de Conca, Festival de Músiques Contemporànies de Barcelona, Akademie der Künste Berlín, entre d’altres. Amb Clara Garí, a més dels espectacles intermedis presentats per Côclea, va crear i produir instal·lacions interactives —Metronomia o Policrònic/Politòpic amb Côclea, i El Pati respira i canta, amb l’Orquestra del Caos, en són alguns exemples— i diversos vídeos, com Aigua, Augia, Augen o Mancha : Linde, Tajo. Aquest últim va obtenir el Premi de Vídeo de Castella-la Manxa. Entre les nombroses col·laboracions amb altres autors, cal destacar la realització de la banda sonora de la pel·lícula Dead, Slow, Ahead, de Mauro Herce, del vídeo de Clara Garí, La Muda de la Serpiente, o dels vídeos de Joan Pueyo, com Maria Muñoz, Sóc Jo, L’immortal, així com d’espectacles de dansa com et si la pièce est trop courte, on y rajoutera un rêve, de Lluís Ayet, etc.
Gran part del seu treball s’ha orientat cap a la instal·lació sonora com a mitjà de presentació de les seves propostes artístiques i compositives, així com, malgrat els seus dubtes epistemològics sobre la idoneïtat d’aquests termes, al temps real i a la interactivitat. Les temàtiques desenvolupades inclouen qüestions relacionades amb la filosofia i la història de la ciència, els límits del llenguatge, l’ètica, la vida i la intel·ligència artificial, la robòtica, el metabolisme de la informació, així com els propis límits de la comprensió i la percepció humanes del món. Els seus treballs en aquest camp inclouen instal·lacions i concerts monogràfics com Silenci, Tránsfer, La Casa de la Pólvora, Mega kai Mikron, Minf, On nothing, @bienenVolk, Bienen, entre altres. Luci, que explora els comportaments complexos emergents de la suma d’elements simples, va guanyar al febrer de 2008 el Premi ARCO-Beep d’Art Electrònic. Les seves darreres instal·lacions són Habitar significa deixar empremtes (El Born, Centre de Cultura i Memòria, 2023) i Invisibles i observables (Capella de Sant Corneli, Cardedeu, 2024). El seu treball musical en lambda/itter, amb la flautista Jane Rigler, que adquireix forma de performance audiovisual basada en les idees de flux i turbulència, reflexiona sobre el gest musical. Aquest darrer, juntament amb Desde dentro, concert per a microscopi, guitarra elèctrica, so i imatges de generació electrònica, Expanded Piano, concert a duet amb el pianista Agustí Fernández, per a piano processat per dispositius electrònics, Expanded Voice, composició que es presenta com a performance per a solo de veu, so i imatge electrònica i es basa en els textos del Llibre dels Passatges de Walter Benjamin, i d’altres, conforma una mena de treball compositiu que, per la seva durada i intensitat, requereix la programació d’un concert complet.
Altres concepcions de Josep Manuel Berenguer, com ara Sons en Causa, Sobre el Control, Barcelona : só límit, Sons del poder-Escoltes de la por, El so de l’altre : la raó de l’altre, Absolutely plugged, El so a la cova, Ciutats en xarxa, Hyperexperimental i altres, són projectes globals de creació basats en el concepte de paisatge sonor que han donat lloc a la presentació de centenars d’artistes de tot el món al Festival Zeppelin, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Enllaços d’interès: