FRAME x 25. La imatge fixa com a origen del moviment

Dimarts de vídeo
Sala Bar | 07.05.2024 / 19h | Projecció / col·loqui

Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones

Dimarts de vídeo

Focalitzar la nostra mirada sobre el frame, la unitat mínima fílmica, és com fer la descoberta del truc de màgia que genera la imatge en moviment. Ens permet prendre consciència de que l’ànima de la imatge cinètica és una imatge estàtica. Una presa fixa, que en el moment en què s’uneix al factor temps i a la cadència de la repetició, desapareix per convertir-se en una il·lusió de moviment.

En aquesta sessió reflexionarem sobre aquest fet a través de les diverses propostes audiovisuals que projectarem: per una banda, una sèrie de peces breus al voltat de l’experimentació fílmica amb càmeres fotogràfiques, digitals i sobretot analògiques, investigant sobre les possibilitats creatives de les càmeres Lomokino. I en contrapunt, una videodansa i una peça experimental amb material d’arxiu familiar. Obrirem després un espai de diàleg amb els autors per reflexionar sobre les possibilitats de fer visible aquest nucli constant dins del flux d’imatges i la seva consideració com a eina de creació.

Peces seleccionades: Carles Araguz “Cuerpos negros” 7’28”,  Laura Boronat Corral “What if you go for a little walk and never return” 1’23”, Abril Coudougnan Thomas “Answers (one or two) 1’36”, Josep Lluís Escudero Pla “El Mistral” 4’02”, Eva Lorente “Urbs” 54”, Joana Matallana “Boumort” 1’50”, Elisabet Prandi “P.O.L.S.” 2’50”, Mireia Sánchez “Rotten roots” 1’40” i Sara Sarrablo Asensio “Carta a mi hijo” 8’.

https://www.iefc.cat/

A càrrec de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Carles Araguz. Format com fotògraf a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i doctor en enginyeria per la Universitat Politècnica de Catalunya, la seva pràctica artística és eclèctica i transdisciplinar. Interessat pel món de la computació i generació d'imatges sintètiques, així com per les tècniques fotogràfiques analògiques i experimentals, en Carles entèn la imatge fotogràfica com un procés holístic en el qual intervé el cos, la màquina i la matèria. Ha realitzat projectes de fotografia participativa a la ciutat de Barcelona i alguns dels seus treballs han estat exposats ens certàmens internacionals com el 18è Promenades Photographiques de Vendôme (França, 2022), en el qual participa amb el projecte fotogràfic "Cuerpos negros". En Carles combina la seva carrera professional com a fotògraf d'interiorisme, producte i arquitectura, amb la pràctica artística i una altra de les seves passions: la docència. Actualment, és professor en els graus universitaris en art i disseny de l'Escola Massana i d'Elisava.

Laura Boronat Corral (Barcelona, 2003). Estudiant de fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). La seva principal línia de treball gira entorn a la fotografia, encara que també explora dins d'altres disciplines plàstiques i audiovisuals. Des de petita s'ha interessat pel dibuix i la pintura, i actualment és una gran apassionada de la fotografia analògica. La seva primera presa de contacte amb tècniques analògiques experimentals va ser fent de voluntària a l'Experimental Photo Festival, celebrat a Barcelona.

Abril Coudougnan Thomas és una fotògrafa i artista visual. l’Abril va créixer al poble del Soler a prop de Perpinyà i es va traslladar a Barcelona per estudiar disseny gràfic, i més tard fotografia, a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Ha treballat en emocionants projectes personals i col·laboratius com el PhotoSolstice al 2022, i ha exposat el projecte “Espieu” al Casal Català de Perpinyà al 2023.

Josep Lluís Escudero Pla (Canet de Mar 1958). Amb inquietuds artístiques de ben petit, als 16 anys fou alumne del aquarel·lista Jaume Arenas i Clavell i posteriorment als 18 anys va ingressar a l’Escola Massana. Als 23 anys es va iniciar en la fotografia analògica en color, cosa que abandona durant un llarg període de temps, ja que per motius laborals ha de desplaçar-se a viure a diferents llocs de les comarques gironines. Al 50 anys reprèn la fotografia digital fent diferents aprenentatges d’edició i mestratge amb fotògrafs professionals i als 61 anys entre a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya cursant el graduat en fotografia. Ha treballat fent de reporter.

Eva Lorente. Nascuda a Barcelona el 1972. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 1995. Després estudia fotografia a l'IEFC i obté el títol el 2001. També ha cursat un postgrau de gestió cultural a la UOC, i te un màster en Museografia Interactiva de la UB. El  2000 entra a treballar com a professora a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i actualment hi combina la feina de docent amb la de coordinació. Sovint el seu treball personal és amb càmeres estenopèiques i tècniques analògiques i/o antigues. Ha exposat el seu treball en diferents espais com el Festival Revela’t o la Biennal Olot Fotografia, entre d'altres.

Joana Matallana (Badalona, 1972). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Des del 1996 la seva trajectòria professional es vincula a la tasca docent a l’IEFC. Actualment imparteix l’assignatura de Creació audiovisual  i el curs d’especialització Cinema Analògic Experimental. És coordinadora del Graduat en Fotografia. La seva producció artística es desenvolupa al voltant del vídeo experimental, la fotografia, la il·lustració i la cal·ligrafia. Ha exposat la seva obra a diverses ciutats com Barcelona, ​​València, San Juan de Puerto Rico, San Marino o Villeneuve de la Rivière (França).  
https://www.iefc.cat/cursos-especialitzacio/creacio-experimentacio-audiovisual/
https://www.iefc.cat/escola/graduat-en-fotografia/

Elisabet Prandi (Barcelona, 1964). És realitzadora, directora de fotografia i docent a universitats i escoles de cinema i fotografia. Va estudiar fotografia a l’IEFC i més tard fotografia cinematogràfica a la FEMIS de París. Ha treballat per a diferents productores i televisions, i ha realitzat videopoesies, videodanses i treballs visuals experimentals. La seva obra més personal s’ha mostrat a diferents museus: Museu d’Art modern de Perth, Museu de Moulages de Lyon, etc. El festival FLUX (Festival de vídeo d’autor de Barcelona) li va dedicar una retrospectiva el 2015. Forma part de la junta directiva de la AEC (Associació espanyola de directores i directors de fotografia), i juntament amb un grup de companyes va crear el col·lectiu Directores de fotografia.

Mireia Sánchez, Lliçà d’Amunt (Vallés Oriental). Té 21 anys. Actualment està estudiant el segon any del Graduat de Fotografia a l’IEFC. El 2023 va exposar a El Proyector de Foto Colectania el seu projecte Polifonía en format vídeo.