Què estàs cercant?
Potser busques…
Tantes nits sense dormir. Capítol 1
Activitat oberta a tothom i gratuïta
En detriment d’una concepció del son com una funció vital i natural del cos, en les últimes dècades ha anat emergint una forma pragmàtica de concebre el son, desvinculant-lo de la idea de necessitat, i entenent-lo com quelcom que pot ser regulat i instrumentalitzat, especialment en benefici de dinàmiques de productivitat, rendiment i optimització. En aquest primer capítol de Tantes nits sense dormir abordem la qüestió de la manca de son i de la seva relació amb el rendiment i la mercantilització de la vida d’una manera constel·lativa, a partir de referències teòriques i socieconòmiques, de fets històrics i d’anècdotes.
Episodi a càrrec d'Alexandra Laudo
Idioma: català
Amb referències i cites bibliogràfiques de textos d’Alexei Penzin, Jonathan Crary, Plató i Marx, i a l’article de Jaime González “Nootrópicos: las "drogas inteligentes" de moda en Silicon Valley” (BBC Mundo, 2015), així com a diferents apps per al monitoratge i la millora del son.
Amb fragments dels temes musicals Otra noche sin dormir, de Rosendo y Barricada, Death Bed (Coffee for Your Head), de Powfu ft. beababoobee, Godzilla, d’Eminem ft. Juice WRLD i Goodnight Moon, de Shivaree.
Coordinació general de Matias Rossi.
Vivim sota el paradigma del 24/7, en què el neocapitalisme, la globalització i la cultura de la hiperconnectivitat, defineixen una societat en què la diferència entre el temps de productivitat i el de descans és cada cop més difusa.
En un món incandescent, en que la il·luminació de les ciutats, de les carreteres i autopistes, i també de les pantalles dels nostres dispositius, rivalitzen amb la foscor de la nit, i en què la vigília i l’operativitat constant són recompensades, dormir és una estranyesa, un temps excepcional en què no som treballadors ni consumidors.
Tantes nits sense dormir explora l’estatus del son i del temps de descans en una societat on la productivitat i el consum mai s’aturen. És possible imaginar un futur en què els humans no dormin? En un món 24/7, dormir pot ser una acció política, un acte de resistència?
Aquest projecte ha comptat amb el suport de les Beques Barcelona Crea 2021 de l'Ajuntament de Barcelona.
Santa Mònica Ràdio és un projecte radiofònic que investiga les potencialitats del so i la narrativa oral vinculades a un centre d'arts. La programació està nodrida tant pels diferents gremis d’artistes residents com per veus col·laboradores externes.
Escolta els darrers programes a: