PERFORMING CURATION 2024

Un experiment de curadoria oberta

Activitat
Seminari i assemblea | 19-20.10.2024 | 19.10.2024 / 16h – 19h, seminari 20.10.2024 / 11h – 15h, seminari 20.10.2024 / 16h – 19h, assemblea Sala d’actes

Període d'inscripció finalitzat

 

PERFORMING CURATION 2024tir

PERFORMING CURATION és un programa que experimenta amb els marges de possibilitat per la creació d’espais de curadoria compartida entre la ciutadania i les institucions artístiques.

En la seva tercera edició, PERFORMING CURATION convida aquelles persones interessades a participar en dues jornades d’exploració entorn l'escena de la performance ibèrica actual i a escollir assembleàriament una de les seves artistes per a ser programada al centre d’arts Santa Mònica el 2025.

El cap de setmana del dissabte 19 i el diumenge 20 d’octubre, PERFORMING CURATION 2024 programa un seminari entorn les pràctiques performatives contemporànies i una sessió des de la qual escollir assembleàriament una artista de performance ibèrica per a ser programada l’any que ve.

El seminari entorn les pràctiques performatives contemporànies PERFORMING CURATION 2024 serà impartit per les curadores i investigadores en art de performance Pedro Alberto Cruz, Semíramis Gonzalez i Marta Pol Rigau, cadascuna de les quals impartirà una classe mestre entorn una perspectiva de l’art de performance contemporani.

Les assemblees PERFORMING CURATION celebrades des de 2022 han programat a Barcelona performances de Cangrejo Pro, Begoña Grande, Cacao Diaz, Elena Carvajal / Fran Martinez, Paloma Orts, Neus Masdeu o Marla Jacarilla a MACBA, Fundació Joan Brossa, L’Estruch o Santa Mònica.

PERFORMING CURATION 2024 tindrà lloc al Santa Mònica en el marc de les jornades ARTefACTe4, un dispositiu de foment de les pràctiques performàtiques contemporànies que opera com a laboratori de nova institucionalitat cultural. Un projecte de CLUB9.

  • Dissabte 19 d’octubre, 16h – 19h, seminari.
  • Diumenge 20 d’octubre, 11h – 15h, seminari.
  • Diumenge 20 d’octubre, 16h – 19h, assemblea.

A càrrec de Pedro A. Cruz Sánez, Semíramis González i Marta Pol Rigau 

 

Pedro A. Cruz Sánchez és professor d'art contemporani a la Universitat de Múrcia, crític i teòric de l'art i poeta. Entre els seus llibres destaquen: Marcel Duchamp. La sombra y lo femenino (Bellaterra, 2016); Arte y performance. Una historia desde las vanguardias hasta la actualidad  (Akal, 2021); i Raza, género y moral. Lo limpio y lo sucio en el arte contemporáneo (Abada, 2023). A la classe mestra que impartirà a PERFORMING CURATION oferirà un recorregut per alguns noms claus de la performance contemporània –Tania Bruguera, Regina José Galindo, Santiago Sierra, Andrea Fraser, etc.–, des dels quals s'analitzarà com les pràctiques àrtiques performatives han monetitzat les estratègies de poder sistèmiques per, posteriorment, deconstruir-les i reorientar-les cap a fins obertament crítics .

Semíramis González és comissària independent asturiana, establerta a Madrid. Està llicenciada en Història de l'Art per la Universitat d'Oviedo i Màster en Història de l'Art Contemporani i Cultura Visual al Museu Reina Sofia, per la Universidad Complutense.  Actualment és comissària de “Visión y presencia”, un cicle de performances d'artistes dones al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza i docent al Màster PHotoESPAÑA de Projectes fotogràfics, al Màster en Art Business de la Universitat CEU San Pablo i al Màster de Gestió Cultural de la Fàbrica. A PERFORMING CURATION 2024 impartirà una conferència a l'entorn de les pràctiques artístiques performàtiques feministes contemporànies a Ibèria.

Marta Pol Rigau és doctora i llicenciada en Història de l'art per la Universitat Autònoma de Barcelona, a Sotheby's Educational Studies, Londres va realitzar el curs d'especialització de Post-War and Contemporary Art, té estudis de filosofia, “Màster en Gestió Cultural” i Diploma de Postgrau en “Gestió i Polítiques Culturals” per la Universitat de Barcelona i l’obtenció d’una beca per a realitzar una estada a University College de Dublín. Ha rebut el Premi a la Crítica de la Fundació Espais de Girona (1997) pels textos del cicle Absències i Sin Número-Arte de Acción (1996) o el primer premi en Arts Visuals del Temps de les Arts 2020 pel programa Propostes Performatives ARBAR 2020. En PERFORMING CURATION 2024 impartirà una conferencia entorn l’art d’acció a Ibèrica.

 

LOGO-ARTEFACTE4-ok-adaptat