Iniciatives davant l’emergència climàtica

Activitat
24.10.2023
Iniciatives davant l’emergència climàtica

Avui, 24 d’octubre, celebrem el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. 

En un context d’emergència ambiental, social i econòmica calen visions alternatives, nous enfocaments, canvis de paradigma. Per això al Santa Mònica hem incorporat una mirada ecosocial com una de les nostres línies troncals de programació i recerca, no només des d'un pla estrictament teòric, sinó també a través d’assaigs i prototips. 

Amb l'objectiu d’avaluar la gestió medioambiental del centre, els darrers mesos ens hem estat observant amb “mirada DGQA” per tal d’obtenir el distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA), un sistema català d’etiquetatge ecològic que té una categoria específica per a espais culturals i que reconeix aquells que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Aquest reconeixement l’atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per posar en valor l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental de productes i serveis. 

Amb el suport del Pla C* Cultura pel Clima de l’ICEC, estem treballant eines i recursos per facilitar als col·lectius, artistes i persones usuàries del centre la incorporació de bones pràctiques que afavoreixin la disminució de l’impacte ambiental de l’activitat i de les instal·lacions de l’equipament. 

També seguim impulsant projectes i iniciatives per reflexionar sobre aquestes qüestions. Aquest estiu, el Santa Mònica es va oferir com a refugi climàtic i cultural per al veïnat i les persones usuàries del centre, sumant-se al projecte de refugis climàtics #RavalEstiuEducatiu i apostant per convertir la terrassa del centre en un espai verd, confortable i resilient davant l’emergència climàtica amb la instal·lació artística ALPHA, Climate Shelter for Humans and Birds de TAKK. 

No obstant, som conscients de la contradicció que suposa vetllar per la petjada ecològica i mantenir obert un equipament amb l’activitat del Santa Mònica, com va quedar exposat amb el projecte 16/2017 de l’artista Joana Moll, que va proposar finalment tancar el centre una setmana per aconseguir l’objectiu de reduir la despesa energètica del centre.  

En aquesta línia, enguany ens hem qüestionat també sobre l’activitat digital del centre i és que cada activitat que fem en l’entorn digital implica també un peatge mediambiental.  

Per ajudar-nos a fer els càlculs hem col·laborat amb el projecte artístic Nephogram d’Andrés Galeano que vol fer reflexionar sobre el núvol virtual d’Internet i l’impacte ambiental que té en forma de diòxid de carboni, responsable directe de l’escalfament global. Amb l’app Nephogram, disponible gratuïtament per Android i també per iOS, hem pogut mesurar el CO2 de les imatges que compartim diàriament a Internet i constatar que cada vegada que fem servir un mòbil o un ordinador, es posa en marxa tota una infraestructura que necessita electricitat per a emmagatzemar i transmetre aquesta informació a través dels servidors. Per exemple, les imatges vinculades a aquesta publicació han generat 510g de CO2 cadascuna (2.040g - 2,04kg). 

Amb totes aquestes iniciatives prenem el Santa Mònica com un banc de proves a petita escala, com un laboratori institucional on assajar-hi estratègies que puguin ampliar-se posteriorment en altres àmbits i en una escala major. Encara queda molt recorregut per consolidar la visió ambiental però esperem que tot plegat contribueixi a millorar la qualitat del centre per a les persones usuàries i fomentar un futur més ecològic. 

Takk_Nepho_606

 

Nepho_Nepho_606

 

JoanaMoll_Nepho_606