I ara que les artistes eduquem, què?

Reunió d’escala entre artistes i mediadores per redibuixar el fet educatiu dins i fora les institucions culturals

Activitat
Jornada de pensament | 17.02.2023 / 10h - 14h | Sala d'actes

Activitat oberta i gratuïta amb aforament limitat a 30 persones

I ara que les artistes eduquem, què?

Quina és la tasca d'un departament educatiu en un centre d'art? Quin seria el context idoni per l'educació en arts i les condicions de les seves treballadores? De quina manera el centre d'art ha de tenir una predisposició pel fet educatiu en la seva línia directiva?

Des de les Mòniques del Gremi d'Educació s'està plantejant què significa que el centre del Santa Mònica no tingui un departament Educatiu i què vol dir tenir-ne un. S'ha iniciat una recerca sobre les diferents tipologies de relacions i formes que es poden trobar entre institucions culturals i els equips de mediació que treballen en cada un dels centres, dibuixant un mapatge de tipologies que es troben al territori català. En el context d'aquesta recerca, es comença la primera sessió de treball amb diverses professionals d'institucions, amb i sense departaments educatius i d'accessibilitat, per tal de conèixer-nos, visibilitzar les diferents formes d'abordar l'educació i les seves necessitats. En definitiva, imaginar plegades els horitzons als quals convindria arribar per tal que el fet educatiu estigui integrat de forma permanent dins la institució artística com a espai de pensament i relació.

La sessió estarà dividida en les següents parts:

  • Benvinguda dinamitzada per Alba Rihe.
  • Acció Entrepensar amb l’artista Rosa Llop.
  • Pausa cafè.
  • Taules de diàleg entre professionals dinamitzades per la Gemma Paris i Marta R Chust.
  • Observació situada + cloenda poètica, amb l'Alejandro Santaflorentina i el Gremi d'Espais.
  • Tancament amb vermut.

 

SantaMonica_imatge_03-reduit

Jornada impulsada pel Gremi d'Educació link

Amb la participació de: Roser Sanjuán (La Panera), Berta SoléTonina Cerdà (MACBA), Montserrat Moliner (La Volta), Magdalena Garzón (El Graner) i Elena Blesa (Tecla Sala).

En col·laboració amb Rosa Llop.

 

Roser Sanjuán: Gestora cultural especialitzada en educació artística i responsable del Servei Educatiu del Centre d'Art la Panera, Lleida.

Berta Solé: Col·labora amb el departament de Cultura i Ciència de la Fundació la Caixa, el departament de mediació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Teatre Lliure. És la coordinadora de laCultivadora, un projecte educatiu en construcció creat pels 6 equipaments escènics i musicals nacionals. 

Tonina Cerdà: Responsable de Programes Públics i Educació, MACBA, Barcelona.

Montserrat Moliner: membre de l’equip de gestió de La Volta, projecte cultural de proximitat en clau de creació contemporània, situat al barri de Sant Narcís, Girona.

Magdalena Garzón: Artista resident al Graner, investigadora en creació escènica en l'àmbit de la diversitat visual, col·laboradora amb l'equip d'accessibilitat i exposicions del CCCB.

Elena Blesa: Investigadora, artista i mediadora. Equip d’educació i mediació FASE i Servei educatiu Tecla Sala, Hospitalet.

Rosa Llop: Investigadora, dissenyadora, professora i autora. Investiga sobre l’agència de les accions de pensament col·lectiu mitjançant pràctiques artístiques (www.rosallop.com/blog).

 

 

icono-PDFRelatoria poètica d’Alejandro Santaflorentina (Gremi d’Educació de Santa Mònica 22-23) en col·laboració amb Observació Situada - Pedro Bennaton i Anna Solanilla (Gremi d’Espais de Santa Mònica 22-23).