Art i agència territorial en corredors Bioculturals

Alejandro Meitin, Casa Río Lab. Territoris de Col·laboració a la Conca del Plata

Activitat
Conferència | 28.04.2022 / 18'30h - 20'15h | Sala d'actes

Públic general

Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat

Art i agència territorial en corredors Bioculturals

La biodiversitat i la diversitat cultural no es poden entendre si no és en relació amb allò que permet mantenir l'equilibri dinàmic del sistema. L'expressió biocultural que enllaça aquestes dues dimensions té una sèrie de valors i elements de significació simbòlica i històrica, epistèmica i política, que impliquen el reconeixement de les comunitats com a subjectes polítics fonamentals.

Alejandro2-606x366

Els corredors bioculturals no es poden pensar si no és en el marc de la comprensió del teixit biològic, simbòlic, cultural, històric, en el qual es desenvolupa la vida. Quan els pobles s'assumeixen com a dissenyadors del seu ambient, es configura la territorialització, o sigui, el procés d'apropiació simbòlic-cultural d'un lloc. El concepte de corredor biocultural sorgeix per la necessitat de que els ecosistemes es mantinguin interconnectats, per permetre la continuïtat dels processos ecològics, com ara l'intercanvi genètic, l'evolució, la migració i la repoblació. Però en aquest context un corredor biocultural també involucra els coneixements, creences, pràctiques en què es posa en joc un teixit simbòlic-biòtic on la cosmovisió, el mite i el ritual, la història, la memòria, les expressions culturals són també dimensions del territori.

Alejandro1

El sistema d'aiguamolls de la vall central de la Conca del Plata a Argentina és una unitat de vida. Un continu històric, geològic, hidrològic, biològic i cultural, de crucial importància planetària. Quan es parla de corredor biocultural cal fer intel·ligible la connexió dels ecosistemes amb els processos històrics, antropològics i polítics. És fonamental expandir la consciència territorial i de pertinença a una bioregió.

 

Publicació La Tierra NO Resistirá.

Casa Río Lab presentarà també a Santa Mònica el llibre La Tierra NO Resistirá, que és el resultat d'una experiència única de recerca territorial, exhibició i fòrum públic a l'àrea de la Conca del Plata. Un llibre que, en les seves 220 pàgines, dóna compte de la vinculació de les pràctiques artístiques amb el territori i les noves formes d'agència. Art i ambient generen un assemblatge de forces compost per artistes i referents de comunitats locals del Delta del Paraná i el Riu de la Plata.

Alejandro5

 

Enllaços d’interès

Casa Río Lab:
https://www.casariolab.art/ 

Publicació "La Tierra NO Resistirá":
https://territorios.casariolab.art/publicacion/1 

A càrrec de: Alejandro Meitin
Moderació: Sitesize, Elvira Pujol i Joan Vila Puig

En col·laboració amb el Grup de Recerca de Santa Mònica format per Santiago Zabala, Isabel Valverde, Peter Wagner i Enric Puig Punyet

 

Logocasario

 

 

Alejandro3