Què estàs cercant?
Potser busques…
Inscripcions gratuïtes fins al divendres 20 d'abril a les 00.00h en: coordinacioasm@magmacultura.net, comunicacio@artslibris.cat
Informació general: +34 935 671 110
El V Simposi Internacional sobre Llibres d’Artista, moderat per Glòria Picazo, se centrarà en el col·leccionisme i hi seran presents João Fernandes, subdirector artístic del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Anne Thurmann-Jajes, del Centre de Publicacions d’Artistes – Weserburg-Museum für moderne Kunst; Mela Dávila, comissària independent, i Sergio Rubira, subdirector de Col·lecció i Exposicions de l’IVAM.
Aquesta nova edició del simposi internacional d’ArtsLibris es proposa reflexionar sobre el col·leccionisme de llibres d’artista, entesos en el sentit més ampli del terme. És evident que a les dues darreres dècades les publicacions d’artista han anat assolint un protagonisme més gran a la institució museística: de ser materials marginals, complementaris, vistos només amb caire documental, han esdevingut motiu de disputa entre el Departament de Col·lecció i el de Biblioteca i Centre de Documentació. I això ve donat, sens dubte, pel reconeixement merescut que aquesta mena de materials va assolint en la redefinició dels discursos artístics de les darreres dècades. La presència d’aquestes publicacions en nombroses exposicions, tot contribuint a emmarcar contextos artístics, socials i/o polítics, i fins i tot les cada vegada més habituals exposicions dedicades exclusivament a mostrar aquest tipus de publicacions, en confirmen el reconeixement.
Dissabte 21 d’abril
16.30 h
L’Univers (que d’altres anomenen la Biblioteca).
Col·leccions documentals privades a Europa
Mela Dávila
Comissària independent
Igual que els museus i les biblioteques institucionals els darrers anys han anat reconeixent cada vegada més el valor del document, tant en el context dels seus propis patrimonis com respecte de les col·leccions d’art, també hi ha algunes (poques) col·leccions privades que s’han decantat pel document –el llibre o qualsevol altre format documental– per convertir-lo en centre i origen de la seva raó de ser. Mela Dávila analitzarà dos dels exemples més remarcables en el context europeu: l’Archivo Lafuente, a Santander, i el l’Arxiu de l’Avantguarda, aplegat pel col·leccionista berlinès d’origen italià Egidio Marzona.
Diumenge 22 d’abril
12.00 h*
The Act of Collecting.
Artists’ Books in the Centre for Artists’ Publications
Dra. Anne Thurmann-Jajes
Directora del Centre for Artists’ Publications al Weserburg Museum
S’oferirà una visió general de la missió i la tasca del Centre for Artists’ Publications respecte dels llibres d’artistes, especialment pel que fa al llibre conceptual i els seus trets, a més de revisar-ne la història. Els inventaris d’arxiu i de col·lecció suposen la base del Centre for Artists’ Publications, ja sigui com a base material de col·leccions i exposicions o per als projectes de recerca actuals i futurs propis o externs. Els inventaris es distingeixen per la seva infraestructura única a disposició dels investigadors d’arreu del món. La col·lecció, la custòdia i el manteniment són les tasques principals associades a la supervisió de col·leccions, que serveixen per protegir i mantenir els inventaris d’arxiu i col·lecció, i també per incrementar-los en coherència amb la recerca relacionada. Un dels seus projectes d’exposició i recerca més recents és Artists’ Books for Everything.
13.30 h
Els llibres d’artista i les seves circumstàncies
João Fernandes
Subdirector artístic del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
A partir de Mallarmé, els artistes han redefinit conceptes i possibilitats del que és un llibre. Els llibres d’artista han estat una de les expressions més lliures de creació i circulació d’una obra d’art. Des de l’autoedició i els circuits de distribució que els artistes s’inventaven fins a la situació actual, en què els llibres d’artista depenen cada vegada més de les possibilitats ofertes pel mercat i les institucions, es proposa una reflexió sobre la situació contemporània de les publicacions d’artista.
16.30 h
Sales d’un museu-biblioteca, vitrina-prestatgeria
Sergio Rubira
Subdirector de Col·lecció i Exposicions de l’IVAM
Què passa amb els llibres quan entren al museu? Quan passen a ser alguna cosa més que simplement llibres? Què s’esdevé si resten reclosos en una vitrina? Són obres o documents que certifiquen? Complementen o completen el discurs? Sergio Rubira parlarà de la relació dels llibres amb la formació d’una col·lecció, partint de l’exemple de l’IVAM.
* S’oferirà un servei de traducció simultània en català.
Organitzen: ArtsLibris i Departament de Cultura
Col·laboren:
Ajuntament de Barcelona, Fundació Banc de Sabadell, Institut Ramon Llull, ARCO IFEMA Feria de Madrid, Acción Cultural Española i La Vanguàrdia